fbpx Синя ваканция в старинен Сплит с новата Skoda SCALA | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Синя ваканция в старинен Сплит с новата Skoda SCALA

Първа част

Синя ваканция в старинен Сплит с новата Skoda SCALA

Докато летим над земите на Далмация към летището на Сплит, земята долу се къдри в най-сложните плетки на една кука на бабите, които използват всяка минута да ръкоделстват. Море и земя са се хванали в най-здравата прегръдка, а синьо-зелените води правят тази картина изумителна – човек не може да я създаде! Явно е, че Господ е бил щедър към това кътче на Земята и като е бръкнал в торбата, буквално е изръсил шепи с бисери, които са образували този приказен архипелаг в сърцето на Европа.

 

Какво по-голямо удоволствие от това да обикаляш сред огърлица от острови разпръснати като приказни перли сред Адриатическо море? Почти 1800-те рифове, островчета и по-големи острови са част от хърватското крайбрежие и с всяка изминала година Хърватия отваря все по-широко врати за стотиците хиляди туристи буквално от цял свят, които идват целогодишно, за да съберат много слънце, да се насладят на изумрудено сините морски води, да опитат вкусната храна, полята с уникалната местна ракия от билки ”Траварица” и да се порадват на гостоприемството на далматите.

Хърватия е потопена в морската магия. За това говори и факта, че над половината от приходите в туризма идват именно от морските градове и островите. Тук все по-често акостират елитни яхти, развели флагове от различни краища на света. Условията са повече от прекрасни - пристанищата са над 40 с възможност да приемат над 15 000 яхти. А малките градчета по крайбрежието и островите за изключително кратко време се превърнаха в едни от най-желаните дестинации.

Нас ни довежда тук най-новият модел на Skoda – компактният SCALA, който прави своята премиера в динамичен тест пред избрани европейски журналисти, сред които сме и ние. SCALA е изцяло нов автомобил, заемащ място между Fabia и Octavia в моделното съзвездие на чешкият производител. По интересен начин този модел е събрал най-доброто от марката досега, като със смели стъпки надгражда и говори на нов, изключително модерен език на марката.

 

В Хърватска може да се докоснете до древността и модерното – ще видите градове и пристанища, в които са останали руините на древна Гърция, Римската империя и Венецианската република. Да не забравяме, че именно в Сплит император Диоклециан избира да построи дворец, в който остава до края на живота си. И днес дворцовият комплекс, чиито стъпала някога са се или в морето привлича туристи от цял свят. Дори и в 8 ч сутринта да отидете, ще откриете японци, които се състезават да направят снимката на живота си, а в късните летни нощи младежи са седнали на чаша питие по останките или направо на плочите на миниатюрните улички. Е, SCALA ни осветява пътя с новите си full LED предни светлини, така както маяците по пристанищата се виждат отдалече, за да видим цялата тази красота.

Далмация

 

Хърватия е разделена на няколко отделни райони. Северозападният се нарича Истрия и граничи с Италия. По вода в него може да се влезе от Триест или от пристанищата на Венеция и Равена. Крайбрежието е плитко, с прозрачни води и много морски обитатели, затова, ако плавате с яхта, е препоръчително да се движите по-далеч от него. В този район е архипелагът Brijuni с национален парк, в който природните пейзажи се редят като картини на виртуозен художник.

Другата историческа област на Хърватия, обхващаща източното крайбрежие на Адриатическо море, е Далмация. Тя разположена е между остров Раб на северозапад и залива на Котор на югоизток. Далмация е разделена между четири съвременни околии (жупании), чиито главни градове са Задар, Шибеник, Сплит и Дубровник. Далматинското крайбрежие е нарязано с множество заливи и носове, които удължават 700 километровата брегова ивица почти двойно. За тези, които ще изберат ваканция по море, е важно да знаят, че крайбрежието е плитко и трябва да се внимава. В областта се намира и националния парк Корнати. И тъй като средновековен Дубровник е най-познатият град, за който доста е изписано, ще ви разходим из някои други места.

Старинен Сплит

Оставаме очаровани от крайбрежието на прекрасния град Сплит, където се намира и международното летище. Старинната част буквално кани на малка експедиция из тесните улички и малките площадчета във венециански стил, които всъщност са част от дворцовия палат. Да изпиете чаша ароматно кафе в някое от кафенетата само с две масички, или да хапнете телешко, отлежавало два дни във винегред с билки и вряло после 8 часа на бавен огън, е истинска романтика. А рибите и морските дарове? Ей това вече е морска приказка! Както може и да се очаква, тук те изобилстват. Полейте ги с малко истински зехтин, посолете със специалната морска сол с билки, която тук добиват и е задължителен сувенир за всеки турист, добавете и чаша ароматно бяло вино и …м-м-м… Часове може да изкарате.

 

 

Съветвам да продължите из уютните художествените галерии, антикварните магазини и тези за сувенири, докато излезете на Променадата с големите палми край морето и палубите на бели яхти. Типичната морска гледка, която пълни окото. Наредените един до друг ресторанти са в очакване на своите гости. Ако попаднете в града преди обяд, задължително хвърлете око на рибния пазар – истинска екзотика!

 

Коли, море, яхти

 

Ако някога яхтите са били забавление само за богати индустриалци и короновани глави, днес хората, които могат да си позволят удоволствието да усетят морския вятър в косите са много повече. SCALA ни отвежда до едно от местните пристанища, които предлагат отлични условия за логистика. С компактния хечбек стигаме буквално до самата яхта. До тук ни е довела навигацията, проектирана на модерната Amundsen инфотеймът системата, „разпъната” на големия цели 9,2 инча тъчскрийн дисплей. Той е разположен като „свободно плуващ" таблет с отлична видимост – супер яко! Останахме обаче очаровани от виртуалния кокпит пред шофьора, с 4 различни визии, които могат да се сменят в движение според настроението и удобството. Понеже сме пътешественици – дублираме и там навигацията, а още малко ще си видим и яхтата. Всъщност отличната задна камера вече я проектира на екрана, докато маневрираме. Приятно е интериорно осветление с бяла или червена светлина, които, съчетани с топлите нюанси и контрастиращите цветни шевове на седалките, дават усещане за простор.

   

Дворецът на Диоклециан

 

 

Преди обаче да се качим на яхта, се отправяме към сърцето на Сплит, където е дворецът на Диоклециан, който е сред най-добре запазените дворци от времето на Римската империя. От 1979 г. заедно с историческия център на Сплит е включен В списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Роден в Далмация, Диоклециан оставя за свои владения Балканите и Мала Азия, и започва мащабно строителство на разкошна резиденция, което продължава десет години. Когато императорът се отказва от властта, се оттегля от политиката в своя дворец, отдавайки се на любимото си градинарство. Тук той прекарва последните години от живота си до смъртта си през 311 г. и е погребан в саркофаг в своя мавзолей.

 

Дворецът е бил с правоъгълна форма и е заемал площ от около 3 хектара. Архитектурният му план наподобявал лагерите на римските легиони. Бил е обграден с мощни стени, снабдени с 15 охранителни кули, от които до днес са запазени само три. Имал е отделен аквадукт, изграден специално за неговите нужди. Във вътрешния му двор се пресичали под прав ъгъл две главни улици. Южната фасада е имала колонада и изглед към морския залив, където са били разположени императорските покои. Дворецът е разполагал също със зала за приеми, мавзолей за императора и членовете на императорското семейство, храмове посветени на Юпитер, Кибела и Венера, от които са оцелели единствено мавзолеят (превърнат в католическа църква) и храмът на Юпитер (преустроен в баптистерий).

 

Дворецът е имал четири порти - златна, сребърна, бронзова и желязна. Вътрешният двор (перистилът), който в оригиналния си вид бил украсен с величествена колонада, в по-късни времена бил превърнат в градски площад. В най-нови времена подземния етаж в двореца се превръща в снимачна площадка и реален декор на „Игра на тронове”, където са заснети сцените в тронната зала на Денерис, както и мястото, където Родента в буря, Неизгоримата, майка на дракони и трошачка на окови затваря два от трите си дракона.

 

Отделете си поне два дни за този красив и уютен град, а в следващата серия ще ви разходим из приказните острови на райски кът от Земята.

 

 

 

Facebook коментари