Пътят на френската лавандула

От Дром по северните граници нa Прованс, до Лазурния бряг може да открийете тайните на производството и приложението на това емблематично цвете по 6-те участъка от пътя на лавандулата.

Световно известна със своите уникални гледки, лавандулата е растение с несравним аромат и с много ценни качества, тя се отглежда от мъже и жени които горят от страст и са готови да споделят с Вас своята история и ноу-хау. Веднъж в годината (от юни до септември), ослепителните цветове могат да бъдат съзерцавани за кратко време. Неразделна част от провансалската култура, тя разкрива своите тайни в места като дестилерии, музеи и градини. По селата, пазарите и панаирите, тя приема всякакви форми - букети, сапуни, есенции, мед….

Без значение дали са производители, берачи, дестилатори, ресторантьори, екскурзоводи или просто любители, „хората на лавандулата” ще ви предадат ентусиазма си, като ви разведат из земите си.
- Научете се да разпознавате различни видове лавандула, наблюдавайте цъфтежа и прибирането на реколтата: производителите отварят вратите си и Ви канят на разходка из лавандуловите полета.
- Научете методите за извличане на етерични масла, като посетите дестилерия.
- Открийте всички приложения на лавандулата и нейните производни. Занаятчии, парфюмерии и фабрики за производство на сапун ще Ви посрещнат и разяснят всички възможности, предлагани от малкия син цвят.
- Насладете се на типични или оригинални ястия и се отпуснете с масаж с етерични масла: ресторантьорите и уелнес специалистите се изразяват чрез лавандулата в услуга на тялото.

Ето и един ароматен френски маршрут от 6 етапа, по който може да тръгнете с кола, велосипед или мотоциклет.

- От долината на Дром до Отз Алп- тръгване от Крест, на стотина километра южно от Гренобъл, ще прекосите долината на Дром и Регионален природен парк Веркор до село Розан в Отз Алп. Ще тръгнете по следите на алпийската лавандула, която често е далеч от градовете и главните пътища.

- От Дром в Прованс дo О-Воклюз - Маршрутът, чиято крайна цел е Мон Ванту обикаля по пътища, преминаващи през Монтелимар, столица на нугата, известния Анклав де Пап и прочутите първокласни вина, за да стигнете до Нион, известен със своя зехтин.

- От провансалската област Барони до Бюеш – от Везон-ла-Румен до северен Авиньон, в Систерон, лавандулата е навсякъде, във всичките си форми, от отглеждано с вещина растение по хълмовете, до изолацията на къщите, като се мине през „чистото” цвете, букети и разбира се етеричното масло.

- Между Венту, Люберон и Люр - в Люберон, между мистични абатства и средновековни селища, в подножието на планините Венту и Люр се простират обширни полета с лавандула, докъдето ти види погледът.

- От От-Прованс до Вердон - от хълмистото плато Валансол и неговото море от хибридна лавандула до нежната лавандула на Дин-ле-Бен и Вердон – пред очите Ви се разкрива есенцията на Прованс. Отклонете се към езерото Сент-Кроа, едно от най-красивите на Прованс, със своите бистри води и хълмист и горски пейзаж.

- От Предалпите на Лазурния бряг до района на Грас - Люлка на парфюмерията, Грас Ви предоставя възможност да се запознаете с невероятната история на лавандулата в Прованс. От Серанон до Гурдон по протежението на накацалите по склоновете селца, пътуването може да приключи с изглед към морето.

 

 

Facebook comments