Гастрономията в живота и изкуството

Ученици от шест страни пристигнаха в Бургас, за да се включат в многостранния проект „Гастрономията в живота и изкуството - Европейски съюз”, който е част от международната образователна програма „Коменски”. Домакини на тази инициатива са децата на Бургаската Природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков”, които в продължение на 5 дни ще запознават своите гости с българските традиции в храненето.

В проекта участват представители на училища като Бирмингам Митрополитан Колидж – Англия, Научен лицей „Енрико Ферми” от Болония - Италия, Колеж по модерен дизайн от Прага – Чехия, училища от Испания, Латвия и Турция.

Младите гости взеха участие в пресъздаването на известни български традиции в Морското казино, където техните домакини бяха подготвили концерт, презентации за града и страната ни, а също и представяне на четири характерни фолклорни обичая. По късно през деня гостите бяха посрещнати в ПМГ“Акад.Никола Обрешков“, където участваха в работни срещи, обсъждане на електронната книга, както и предстоящото финализиране на проекта.

Учениците взехя участие в приготвяне на ястия, типични за България и региона. „Гастрономията в живота и изкуството – Европейски съюз” е част от проекта – „Учение през целия живот” на образователна програма „Коменски”, финансиран от Европейския съюз. Целта му е да проучва и запознава най-младите с влиянието на гастрономията върху различните европейски култури.

Facebook comments