fbpx Умни електромери | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Умни електромери

Най-голямата електрическа компания в Естония Elektrilevi, подписа 8-годишен договор с Ericsson за доставка, изграждане, интегриране и въвеждане в експлоатация на система за умно отчитане.
Естония е една от многото държави, които инсталират умни електромери съгласно поставената от ЕС цел за подобряване на енергийната ефективност с 20% до 2020 г. Абонатите на Elektrilevi са почти половин милион.
Умните електромери дават възможност на потребителите да контролират употребата на електроенергия, като по този начин намаляват сметките си. Това е възможно чрез нови тарифни модели, които компаниите за комунални услуги могат да предлагат и така да предоставят по-точно и навременно таксуване. Комуналните услуги печелят изключително много от развитието на оперативните възможности, елиминирането на отчитането на място и спестяванията, реализирани от навременното регистриране на злоупотреби.
Ericsson ще достави и внедри услуги през 2G/3G мобилен интернет и технологии за управление и отчитане, в това число и 630 000 умни електромера. Компанията също така ще предостави системна интеграция на системи за управление на операциите (OSS) на метричните уреди и данните от тях. Ericsson ще управлява мрежата за умно отчитане по време на периода на въвеждане на системата.
След пилотния проект, включващ поставянето на 5 700 умни електромера тази година, започва инсталирането на 630 000 умни електромера, което ще се извърши в периода 2013 – 2016 г. След това, Ericsson ще предостави управление на проекта за още три години, а Elektrilevi ще има възможност да удължи договора за управление до 2025 г.