fbpx Епископската базилика в Пловдив - история в мозайки | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Епископската базилика в Пловдив - история в мозайки

Ако попаднете в Пловдив и имате един свободен час, струва си да посетите ново реставрираната Епископската базилика на Филипопол, античният предшественик на днешния Пловдив, която е най-голямата раннохристиянска църква в страната. 

Обектът е уникален. Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г. 

Базиликата бе официално открита на 18 април 2021 г. Най-големият музей на мозайките в Европа /намерени на едно място/ е сред най-значимите реставрационни проекти в България от последните няколко десетилетия. Той е осъществен с подкрепата на Фондация „Америка за България“, Община Пловдив и Министерството на културата.
Епископската базилика е изцяло проучена от екип на Регионалния археологически музей - Пловдив, воден от Жени Танкова, и реставратори под ръководството на доц. Елена Кантарева-Дечева.

Базиликата е широка 36 м, дълга над 90 м и е с впечатляваща архитектура - централен и два странични кораба, апсида, нартекс (преддверие) и атриум (открит двор) с колонади. В централния кораб се издигал украсен с мрамор презвитериум (платформа за епископа и духовенството).

Горният слой съдържа мозаечни изображения на над 100 различни птици, цветя, геометрични фигури, които впечатляват с изкусна изработка

Вътрешността й била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове. Мозайките са и най-добре запазената част от сградата и са изключително добре рестраврирани. 
Историята на мястото е много по-богата и обхваща поне 12 века.

Базиликата е в близост до централния площад на Пловдив и католическата катедрала „Св. Лудвиг“. 
Входен билет за възрастни – 12 лв, за ученици – 5 лв.

За да не забравяме, че живеем в модерен свят, на няколко места са разположени интерактивни пунктове, които по модерен начин оживяват живота в Базиликата от отминали епохи.

В момента тече Кампанията „Подари си птица“, инициирана от фондация „Приятели на базиликата - Пловдив“, която обединява активни граждани и представители на бизнеса под тепетата. Нейната мисия е да превърне Епископската базилика в оживен културно-образователен център, привлекателно място за деца и възрастни, пловдивчани и гости на града.

Повече за кампанията ТУК