fbpx Тунис - с цвят на адзурено синьо и бели пясъци (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Първа част

Тунис - с цвят на адзурено синьо и бели пясъци (ВИДЕО)

Когато качих в социалната мрежа първите снимки от Тунис, един мой приятел коментира: „Ти как попадна тук!? Страната вече е отписана като туристическа дестинация, заради влошената обстановка!”. Други приятели откровено ми казваха, че съм луда, аз обаче имах странно спокойствие (базирано буквално на нищо), че в тази африканска страна ще ни посрещне гостоприемнно и ще бъде приказно. След 5 прекарани дни тази „зелена“ държава на горещия континент, мисля, че сега е най-сигурно да се ходи на почивка и туризъм именно в Тунис. По-сериозна охрана и пазене на всеки ъгъл, всяко обществено място и музей, на всеки 20 км по пътищата и на всяко кръстовище, не съм виждала. Което е интересното, заредените автомати на полицаите, скенерите и проверките на чантите не само, че не пречат, ами създават истинска сигурност. (ако трябва да съм откровена, в момента много повече се притеснявам за едно предстоящо европейско пътуване и си мисля, че Европа трябва да види как се „пази“ от тероризъм една държава).

Видях страна със спокойни, любезни и модерно облечени хора, която за съжаление наистина понася най-сериозния си удар в туризма – от 7млн. туристи миналата година, за тази очакванията са едва около 3 милиона заради терористичните атентати през 2015 г., когато загинаха туристи.

Аз обаче продължавам да мисля, че именно сега е най-сигурно да сте на почивка в Тунис. Освен това от икономическа гледна точка, по-добра оферта за качеството на хотели, храна и обслужване, едва ли ще намерите.

Безспорно най-големитe и популярни курорти са Сус и Хамамед, които са започнали своето развитие от малки рибарски селца. И двата са разположени на Средиземно море и радват днес гостите с приказни, бели пясъци. Всъщност Тунис има 1200 км брегова ивица, от която 900 км са плажове – какво богатство!

Една от перлите на Хамамет, разположен в квартал Jasmin е петзвездният хотел Le Royal, развит на самия бряг. Великолепно съчетание на естетика, модерност и арабска импозантност. Приказната гледка от всяка стая чертае красив парк с палми, цветя и десетки други растения, покрай които са разположени басейни. По пътека очертана от две редици палми ще стигнете до самия плаж, който ще ви изуми с белия си, много фин пясък. А когато слънцето се оглежда в морето, изумрудените му отблясъци успокояват и пълнят очите и мисълта с пълен релакс. Ако в Тунис сте решили, че ще имате стройна фигура и ще спазвате диети, по-добре не тръгвайте.

Тук кулинарните изкушения са толкова много, че със сигурност в къщи ще си върнете някой килограм отгоре. Храната е много вкусна, а морските дарове и рибата присъстват в изобилие. Десертите са другото изкушение. Ако все пак проявите стоическа воля и ги пренебрегнете, то не пропускайте плодовете – те са местни и са много вкусни. Едва сте опитвали толкова сочни портокали и мандарини, а запазената марка - фурмите - нямат нищо общо с тези, които купувате от българския пазар. Попаднете ли в сезона на ягодите – април и май, ще опитате големите и ароматни ягоди, от които правят най-великия фреш на Земята...

Тази картина се рисува във всеки подобен хотелски комплекс, като ви съветвам наистина да изберете качеството на 5-звезден хотел. Иначе не си заслужава да пътувате до там, защото съвсем нормално по-малкото звезди, означават и по-малко качество и сървис.

За да усетите истинския дух на Тунис, не стойте само в хотелския комплекс. Забравете за притесненияте, че е опасно и някой може да ви направи нещо. Хората навсякъде са изключително любезни, без да са нахално натрапчиви, готови да ви помогнат, ако се объркате някъде.

 

Непременно трябва да посетите медината – тази стара част на всеки арабски град, с миниатюрни улички, пълни с търговски потайности, където господства Негово Величество „пазарлъкът“. Дори и да не сте такъв тип, повярвайте, пазаренето е истински спектакъл. Това, без което не трябва да си тръгвате, е чанта или портмоне от камилска кожа (между 15 и 25 лв.) и кожени летни чехли (около 10-12 лв.). Силно ме впечатли, че търговците не са агресивно любезни (за разлика от други подобни пазари, където „тайно“ те оглеждат и всячески се опитват много „случайно“ да те докоснат), а те оставят спокойно да разглеждаш и намират начин да предложат точно това, което искаш.

След това продължете към подправките – истински шафран, уникално ароматна канела, фурми, които се топят в устата, маслини, каперси, къна, зехтин и още десетки знайни и незнайни аромати. Като казах зехтин, ви уверявам, че по-вкусен не сте опитвали. Със 7 млн. маслинови дървета, Тунис е вторият световен износител на маслиново олио и в страната има над 2000 фабрики за неговото производство. Литърът студено пресован (той е само такъв) е около 6 лв. Порадвайте окото и на рибния пазар – тази картина е впечатляваща.

 

И докато записвахме горното видео, един възрастен човек стоеше отстрани и ни се усмихваше приятелски, после ни каза нещо и ни помаха накрая с ръка.

Отделете някоя вечер да отидете на Shisha bar или казано иначе, да изпушите едно наргиле.

Най-добре е да седнете в централното Café Sidi Bouhdid в началото на медината на Хамамет с изглед към морския залив. Дори и да сте заклети непушачи като мен, ще изпитате удоволствие. Най-често го предлагат с ябълков аромат. И докато бълбукате мехурчетата, може да изпиете от прословутия сладък ментов чай, който няма нищо общо с този, който познавате от пакетчетата и действа много успокояващо на стомаха след хранене. За двете ще платите около 6 лв.

Някой ден може да посетите вила Себастиан в Хамамет, известна като една от най-красивите средиземноморски вили, която от 1964 г. е превърната в културен център. В нея дори сър Уинстън Чърчил е писал част от своите мемоари. Всяко лято тук има различни спектакли и концерти. Впечатляваща е нейната ботаническа градина, в която растат повече от 300 различни видове дървета. Уханията, които се разнасят направо могат да те замаят. Огромни мимози и червени хибискуси, десетки видове портокали и други екзотични растителности може да видите на едно място.

Между Хамамет и Сус се намира яхтеното пристанище Порт ел Кантауи, където има много ресторанти и докато се разглеждате яхтите, може да изпиете чаша арабско кафе.

Непременно трябва да се разходите и град Монастир, който също е курорт и е съвсем близо до Сус. Най-забележителното е внушителната крепост Рибат (Ribat) със своите каменни стени, построена преди 9 века, а днес превърната в музей на ислямското изкуство и бит. От нейната кула се открива уникална панорамна гледка към целия град и морската шир.

В региона на Хамамет се намира и малкият град Набел, който е столицата на керамиката. Пъстротата на всякакви керамични съдове направо ще ви замая и изборът ви ще бъде изключително труден. И докато пред очите ви ваят и рисуват, със сигурност ще си тръгнете с няколко съда.