fbpx Алпинисти ще пращат информация от 7000м височина | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Алпинисти ще пращат информация от 7000м височина

Най-младия отбор по алпинизъм, ще се опита между юли и август 2013 г. да покори връх Хан Тенгри (7010m), от планинската верига Тян Шан, която се намира на границата между Казахстан, Киргистан и Китай.

Румънците Адриан Фако (25), Адриан Писи (26), Даниел Писи (24) и Михай Санта (23) ще изкачват планината, без кислород и без шерпи. Тазгодишната експедиция, която ще се проведе в Казахстан, е част и от голям проект, в който четирима млади алпинисти се опитват да се покорят всичките пет върхове с височина над 7000 м от бившия Съветски Съюз (СССР).

Иновациите на Intel, в лицето на 4-то поколение Intel ® Core ™ процесорната фамилия, ще подпомагат експедицията, което ще дава възможност на Адриан и колегите му да общуват със своите семейства, приятели и ентусиасти по алпинизъм, в продължение на повече от месец, по време на експедицията си към Хан Тенгри. Четиримата алпинисти ще могат да правят снимки и необичайни видеоклипове от Казахстан, които ще бъдат публикувани във Facebook, YouTube и личните им блогове.

Експедицията ще бъде оборудвана с 4-то поколение Intel® Core™ i5-4200U процесор, захранващ Sony Vaio Pro 11 Ultrabook™, който тежи само 870 грама. Алпинистите ще използват Ultrabook с връзка чрез сателитен телефон за обмен на информация със света по време на изкачването си на връх Хан Тенгри, в реално време.

Връх Хан Тенгри е най-северният връх с височина над 7000 метра в света, с много по-кратък сезон позволяващ катерене, по-тежки климатични условия и по-разреден въздух в сравнение с други върхове на по-ниска географска ширина. Върхът му, впечатляваща пирамида от мрамор, се смята за един от най-впечатляващите върхове в света. Ако времето позволява, най-младата румънска експедиция на Хан Тенгри ще улови уникалността на този връх благодарение на Ultrabook, което е и изпитание в същото време на технологията Intel в екстремни условия. Експедицията на четиримата алпинисти има и културен елемент, който включва улавяне на жизненоважни данни за живота и природата в Казахстан, от момента на пристигане в Алма Ата, и докато се катерят към Хан Тенгри.

Intel® Core™ процесорът, който захранва Ultrabook, предложен на румънските алпинисти, показва революция в компютърните технологии. има характеристики като увеличен живот за батерията, реализиран с подобрения в ефикасността на батерията; повишена бързина на работа, благодарение на по-мощен процесор; намален размер и тегло, благодарение на напредъка в чип технологията на Intel. Тези функции дават възможност на Ultrabook да захранва безпрецедентни комуникации на връха Хан Тенгри.

Румънският алпинист Адриан Фако каза “ Вече 5 години откакто се изкачвам по високи планини, и всеки път се опитвам да поставя нов рекорд. Тази година, освен предизвикателството да покорим Хан Тенгри, съм решен да бъда първият човек, който използва нови технологии като Ultrabook, на височина от 7000 метра., и да представя историята на изкачването по по-нестандартен начин. За мен е чест, че Intel Румъния избра да подкрепи моите и усилията на колегите ми.