fbpx Почти всички българи гледат Мондиал 2018 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Почти всички българи гледат Мондиал 2018

Почти всички българи гледат Мондиал 2018

 

Едно от най-големите спортни събития на световно ниво е в разгара си. Два дни почивка очакват отборите, класирали се за четвъртфиналната фаза на шампионата в Русия, а темата кой ще грабне трофея става все по-интригуваща след отпадането на някои от основните фаворити.

Какви са нагласите сред българските домакинства по отношение на Мондиала, разбираме от независимо проучване, проведено от маркетингова агенция Pragmatica по поръчка на Starcom България. 

Според последно проучване, близо 100% от сънародниците ни гледат шампионата (98,4%), като 28,2% от анкетираните българи правят това най-често в компанията на своята половинка. 21,1% от целевата извадка наблюдават двубоите с приятели, а сходен процент (22,7%) споделят, че гледат мачовете в компанията на различни хора. Едва 14,7% споделят, че следят първенството сами.

Една от основните актуални теми за Световното е свързана с бъдещия шампион. Сред основните фаворите на анкетираните българи са Германия (22,7%), Бразилия (16,4%) и Испания (10,9%), като южноамериканската държава единствено оправда очакванията на привържениците у нас, класирайки се за фазата на четвъртфиналите.

Интересен факт е, че 27,7% от участвалите в допитването правят онлайн залози за своите отбори.

Не е изненадващо, че сред избора на напитки най-консумирана е бирата, която се оказва предпочитаният избор както в домашна обстановка (61,1%), така и в заведение/спортен бар (69,0%). Средното количество изпита бира на човек възлиза на 1,2 л. по време на мач. Проучването сочи още, че 9,5% от анкетираните консумират твърд алкохол в комфорта на своя дом, докато 5,5% биха закупили такъв докато гледат мача навън, което не е изненадващо предвид разликата в цените.

Друга любопитна подробност, която излиза от проучването, е прогнозата за най-голямо разочарование на първенството, където Аржентина е посочена от повече от половината анкетирани българи (55,7%). След гаучосите се нарежда Германия (10,2%), последвана от Бразилия и Англия със сравнително сходни проценти 4,7% и 3,1%.

Интересно е да се подчертае също така, че според 20,1% от анкетираните, Хърватска ще бъде голямата изненада на първенството, последвана от Белгия (10,4%) и домакините от Русия (9,5%).

94,3% от целевата група посочват, че следят първенството по телевизията в реално време, докато 23,9% от сънародниците ни следят мачовете на живо чрез своя личен лаптоп. Тази тенденция не е изненадваща, предвид нуждата от устройство в движение и на различни локации.

Традиционно телевизорът остава актуалното устройство за гледане на мачовете (96,0%), следван от лаптоп и смартфон устройства. В сегмента на тв приемниците, българите залагат на модели с размери между 26 и 35 инча (35,8%), както и от малко по-големи между 36-45 инча (30,6%).

Данните за агласите сред българските домакинства по отношение на Мондиала са от независимо проучване, проведено от маркетингова агенция Pragmatica по поръчка на Starcom България. 

 

Facebook коментари