fbpx Безистенът в Ямбол приютява интерактивен музей | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Безистенът в Ямбол приютява интерактивен музей

Над 10 хиляди посетители за една година са преминали през емблематичната за Ямбол сграда на Безистена. От септември 2015 г. петвековната постройка на бивш покрит пазар функционира вече като Културно-информационен център с Интерактивен музей.

В днешния ден на отворени врати по повод 1 година от обновяването му Безистенът посреща стотици гости със специална програма от театрални спектакли, детски пленер, викторини. Вечерта, от 18.30 часа посетителите ще имат възможността да се насладят на уникалната акустика на сградата с концерт Духовна музика, представен от Ямболската хорова школа „Проф. Георги Димитров“.

След обновяването й сградата на Безистена привлича хиляди жители и гости на града най-вече с Интерактивния си музей. Истории и личности от миналото на града „оживяват“ чрез вградените съвременни технологии. Допълнително предимство на Безистена като туристически обект е, че всички видеоматериали са представени на 5 езика – български, английски, руски, немски и френски.

Само в рамките на година сградата се утвърди като предпочитано място за различни видове концерти, спектакли и делови форуми.

От април т. г., когато бе въведен входна такса за част от експозициите, приходите към момента са близо 9 хил. лв., в това число и от наеми. Разработването на Безистена като многофункционален обект и основна туристическа атракция в града е част от усилията на община Ямбол за развитие на културния туризъм. 

Ямболският Безистен е единствената в България запазена сграда от този тип от времето на османското владичество. Оценява се като един от най-красивите покрити пазари на Балканите и еталон на общественото строителство за граждански нужди в Османската империя в периода ХV – ХVІІ век. Обявен за паметник на културата с национално значение от 1972 г.

Влезете ли в подземния етаж на сградата, ще откриете „Миналото“. Визуализирани в 3D-формат оживяват личности, музеи и крепости, църкви, обществени сгради и паркове. Истории за себе си и времето, в което са живели, разказват 25 личности, свързани с Ямбол. „Кладенецът на времето“ показва най-интересните маршрути за разходка из Ямбол, а „Интерактивна земя” на Безистена ще ви направи свидетели на най-значимите моменти от обществения и културния живот на града. Тук е мястото, където могат да се видят и чуят истории за ямболския театър, музейното дело, ямболския цепелин, конския трамвай, полковете на Ямбол, масонството, анархизма, спортната слава на града и др. Всички видеоматериали са представени на пет езика – български, английски, немски, френски и руски.

В залите на Безистена са подредени редки икони и произведения на приложното изкуство от фонда на ямболската Художествена галерия „Жорж Папазов“, както и ценни археологически експонати, предоставени от Регионален исторически музей – Ямбол.

Прекрасната акустика на сградата я превръща в предпочитано място за концерти, театрални постановки, представяне на книги и други културни и обществения събития.