fbpx Лято с Skoda KAROQ: До Хотнишките водопади – прохлада в централна България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Твоето Лято 2020 в България

Лято с Skoda KAROQ: До Хотнишките водопади – прохлада в централна България

В летните жеги водата винаги привлича и дори само шумът й ни кара да се чувстваме по-освежени. Затова ви предлагаме една уикенд посока към центъра на България – отиваме към лятната прохлада на Хотнишките водопади, които са любимо място за разходка, отдих и наслада на хората от Велико Търново и околността, както и притегателно място за много други туристи.

Природната забележителност се намира на ок. 220 км от София и ако идвате по главния път малко след Балван трябва да се отклоните вляво към селата Мусина и Русаля, след което ще стигнете до с. Хотница. Пътят е чисто нов и гладък като масло. Ако пък идвате от другата посока, от Велико Търново трябва да хванете международния път Е85 към Свищов и след няколко километра да се отклоните към с. Самоводяне отново към Хотница – общо 15 км. Достъпът до водопада е много лесен, защото до началната поляна се стига с автомобил, където има своеобразен паркинг (безплатен).

За нашето уикенд пътуване избираме всъдехода Skoda KAROQ в една то най-добрите му модификации – 2-литров дизелов мотор, 150 к.с. 7-степенна автоматична скоростна кутия DSG, 4x4. Тъй като последният път, когато сме минали през Хотница пътят беше истински офроуд, в който лек автомобил трудно може да мине, сме спокойни, че дори и още по-тежък да е станал пътя с нашия високопроходим автомобил ще се справим. Ако се наложи системите Traction Control System (TCS) и Electronic Differential Lock (EDL) ще осигурят съответно по-добра тяга и по-бърза реакция. Който пък обича да кара през полетата, за да направи по-красиви снимки, може да ползва функциите Hill-Hold Control и Hill-Descent Control, които улеснят шофирането при наклон или изкачване.

И понеже често достигането до красиви места и диви селца е изпълнено именно с пътни предизвикателства специален „Пакет за лоши пътища“, предпазва автомобила както от механични повреди, така и от навлизането на прах или пясък в двигателя. В случая обаче, освен достигането до слънчогледовите полета, за наша изненада пътят се оказа абсолютно нов и не се наложи да включваме най-тежките системи.

 

Оставихме колата на паркинга и само едно мостче ни дели от началото на водопадите и изградената покрай тях живописна еко пътека.

Денят е горещ, но усещаме прохладата още щом приближаваме към езерцето на главния водопад. Наоколо има дървета, които правят добра сянка. Пред нас се разкрива приказната гледка на Хотнишките водопади, наричани още Кая Бунар (от турски – извор в скалата). Този феномен е идеално място това лято да се откъснете от градския живот и жегата и да се полюбувате на творчеството на природата.

Водопадите всъщност са няколко, подредени стъпаловидно един над друг, като водите се сипят от 30 метра височина.

Ще видите как водите на река Бохот извират от скалите, стичат се по каньона и се събират във вир, който, когато не е валяло е с уникален синьо-зелен цвят, а след дъжд става зелена. Със сигурност ще ви се прииска да скочите в езерото, но не го правите – забранено е, природата трябва да се пази! Въпреки, че когато бяхме ние няколко каяка с деца се цамбуркаха, а в по-горното езеро смелчаци скачаха в ледените дори и през лятото води на водопада.

Нямаме търпение да тръгнем по пътеката. Съветваме ви да сте обути с гуменки или маратонки, защото имате изкачване на доста стълби, някои от които почти отвесни. Ако е валяло преди това си пригответе обувки, които не се пързалят. С джапанки и сандали само в началото. Облечете се спортно. В тази връзка не е подходящо за възрастни хора или хора с двигателни или други здравни проблеми, но те могат да ви чакат долу сред прохладата на поляната и да се наслаждават на финалния водопад.

Преминаваме през малки мостчета над водите, а на места пътеката върви успоредно на скалите, като разкрива причудливи скални форми, някои покрити със свежи мъхове, малки вирчета, интересни дървета, които под напора на природата имат фантастични форми.

На едно място ще се проврете през малък процеп и под вас остава първия водопад и неговото езеро. Въоръжете се с търпение, защото когато туристите са повече трябва да се изчаквате. Продължавате напред и пред вас се разкрива приказната гледка на втория водопад, който със скок се влива в първия.

По-нататък следват още дървени стълби, водоскоци и малки, но много красиви водопадчета. Пътеката излиза горе на каньона, откъдето може да се полюбувате на тази красива приказка и да оставите в личната си колекция невероятни снимки. Заредете добре батериите на телефоните си, защото няма да спрете да снимате!

Краят на пътеката излиза на ливада с чешма за напояване на животни. Там наблизо минава и шосето за близките села. Ако не ви се слиза по екопътеката, може да минете по него, за да се върнете до колата си.

Имайте предвид, че навсякъде трябва да гледате в краката си, защото на места пътеката е по-екстремна –с много тесни участъци, някои стъпалца на дървените стълби се клатят, но пък това носи доза адреналин. Ако ви е страх от високо, не продължавайте нагоре. Дори да останете и първите гледки от по-ниското, не е малко.

Тъй като мястото е много подходящо за пикник с изглед към водопада, може да си вземете постелка, храна и напитки, и да изкарате някой и друг час спокойствие. На място също продават храна и напитки.

Skoda KAROQ е истински пълноправен член в наша компания и се убеждаваме колко допринася за приятното ни преживяване. След активната разходка сме леко уморени, а на паркинга е станало още по-горещо. Включваме климатроникът, който охлажда температурата в купето буквално за минута, но се радваме на зеленината около нас, благодарение на огромния панорамен покрив, който стига до втория ред седалки.

В действие влизат асистиращи системи при шофиране – като поддържане на лентата, адаптивният круиз контрол, който поддържа желаната дистанция спрямо предния автомобил, системата за наблюдение на мъртвата точка Blind Spot Detect. Чрез камера, системата за разпознаване на пътни знаци (Traffic Sign Recognition) засича най-разпространените пътни знаци, които на новия път не липсват и ги изобразява като пиктограма върху дигиталното табло за управление и на огромния дисплей на навигационната система.

Ако не сте от региона, след часовете прекарани сред природата (за екопътеката ви трябва малко повече от час ако стигнете до края) може да направите една късна следобедна разходка из старопрестолния Велико Търново, да минете по старата чаршия със занаятите, да погледате как се прави единствено тук по специфична технология кадаиф и да си купите от него задължително, да вземете захарни петлета за децата, а после може да се отправите и към Царевец, ако са ви останали сили.

 

Галерия флекс