fbpx Започва седмица на гурме предизвикателствата в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Започва седмица на гурме предизвикателствата в София

Започва седмица на гурме предизвикателствата в София

С чаша вино за наздравица в Дом на виното бе даден старта на най-новата инициатива Sofia Restaurant Week - фестивал на качествената кухня в София. В рамките на една седмица столичани и гости на София ще да опитат 3-степенно меню (без напитки) за 25 лева в 25 елитни софийски ресторанта. Ресторанти са избрани не само заради доброто качество на храната, която те предпагат, а и заради качеството на обслужването и добрия интериор. Специалната цена в рамките на тази седмица е между 30 и 50% по-ниска спрямо цените в менютата. Ето какво споделя Кристин Милнър, управител на инициативата Sofia Restaurant Week.

 

Подобен формат известен в много градове по света, а предварителния интерес към формата в столицата се оказва много сериозен. Половината ресторанти вече са плътно заети през цялата седмица. Очаква се над 2000 души да се насладят на гурме ястия. София Ресторант Уийк поставя и социален акцент, който е в подкрепа на хората с чревни заболявания, за които качествената храна е от изключително значение. „Ценим тази подкрепа, защото тя доказва, че обществото ни става все по-чувствително към проблемите на пациентите,които в ежедневието си срещат трудности от най-различен характер.“,посочи Димо Гатев от пациентската организация Българска Асоциация „Болест на Крон и улцерозен колит.“ Според Тодор Чобанов, зам.кмет на столицата кулинарният фест е първото мащабно събитие от този род в София и неговата мисия е да се впише като неотменима част от културната рамка на столичния град. Един от най-интересните проекти на Столична община за 2017 година е създаването на Ретро-кафене в този музей, като в него ще се предлагат само автентични и традиционни.

Организаторите имат идея да реализират подобен формат и през пролетта, като може би броят на ресторантите ще се увеличи, за да могат повече хора да се насладят на качествена кухня в приятна атмосфера. 

Домакин на стартиращото събитие бе Дом на виното, който очарова гостите с автентичната си атмосфера. Той е част от Националният институт за изследване на вино и спиртни напитки(1952г.) и все по-често отваря вратите си за елегантни тематични събития. Посетителите остават очаровани от уникалната изба, намираща се на 6 м. под земята, където са открити бутилки с вино на 60-70 години. Повече за най-старата изба на територията на София споделя управителят на Института Венелин Георгиев 

 

Facebook коментари