fbpx Топ 10 модни престъпления | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Дрескод с Веселка Крачунова

Топ 10 модни престъпления

Винаги ли сте сигурни какво да облечете днес? Дните вървят и ето, че краят на седмицата е дошъл. След това сезоните се редуват. Непрекъснато мислим какво и как да облечем. И колкото и да внимаваме, понякога всички правим грешки по отношение на облеклото си. Не са застраховани дори и звездите, които разполагат с помощта на стилисти и дизайнери.

Предлагам Ви топ 10 на най-големите модни престъпления, които да избягваме, ако искаме да изглеждаме и да се чувстваме добре. Това е моята лична класация , но за всеки тя би могла да изглежда по различен начин. Бих искала да споделя моя опит като дизайнер и стилист.

1. Да изневериш на себе си

На първо място винаги поставям изневярата спрямо себе си - най-голямата грешка по отношение на визията, е да изневериш на собствения си стил - направиш ли го, моментално ще изглеждаш нелепо. Има една максима и тя е - “Не следвай сляпо модата!” Избирай само това, което ти импонира.

2. Да не съобразиш възрастта си с начина на обличане

Не бих искала да Ви ограничавам избора на дрехи, но все пак съобразявайте възрастта си с начина на обличане. Изборът на минижуп, ултра къси панталони или изрязано бюстие, когато сте на 80 години е меко казано нелеп. Рискувате да сте смешни и дори трагични, каквито и красиви крака да сте имали някога.

3. Грешна визия на неподходящо място

Да не съобразиш облеклото с повода на събитието или срещата, е една маргинална грешка. Не може да се появите на градинско парти с вечерна рокля, която се влачи до земята и 10-12 см токчета, които се забиват в тревата.

Друг пример е да отидеш на планина с пълен куфар с вечерни тоалети или обратното на бал по дънки. Винаги се информирайте предварително за дрескода на събирането, където сте поканени. В противен случай ще представлявате абсурдна гледка.

4. Дрескод работен

Да не подбереш визията си според вида на професията и естеството на работата си, е в разрез с добрия тон и говори зле за вашето отношение към колегите и работните институции. Представете си, че имате среща в банка и искате там да ви обърнат сериозно внимание във връзка с ваш служебен или личен проект. Ако отидете по джапанки и шорти, никой няма да Ви погледне сериозно. Поговорката -" По дрехите посрещат, а по акъла изпращат", важи в пълна сила.

5. Помнете какъв е цветът на косата, кожата и очите ви!

Поглеждайте се достатъчно често в огледалото и внимавайте какви цветови експерименти прилагате с външния си вид. Съобразявайте цвета на очите, косата и кожата си с гамите от цветове, които Ви отиват. Ако сте в рязък контраст, може да изглеждате като палячо.

6. Акценти

Нека във визията ви има не повече от 1-2 акцента. Може да заложите само на ярък цвят, тогава кройката трябва да е изчистена или на неутрален цвят. В този случай акцента може да са или кройка или аксесоар. Когато сте облечени в черно или бяло, бихте могли да акцентирате с ярки аксесоари комбинирани в един тон или ярки бижута също в един тон.

7. Бижута

Не е необходимо да демонстрирате просперитета си, като се накичите с всичките си бижута. Единственото, което ще постигнете, е да изглеждате като коледна елха извън сезона. В зависимост от повода подберете големината и яркостта на бижутата. По служебен повод изберете дискретни и малки бижута - перли, миниатюрни златни халки или диамантени обици. Циркониите в красив обков също биха свършили работа, но в никакъв случай големи обеми. За по-неофициални моменти, както и в ежедневието, бихте могли да заложите на по-закачливи бижута - ярки и нестандартни, с големи обеми.

Както казва Коко Шанел - "Преди да излезете се погледнете в огледалото, върнете се и махнете едно бижу от себе си". Прекалено многото бижута са в разрез с добрия стил.

8. Стилове в модата

Модата и стиловете в нея са обширна тема, по която мога да говоря с часове. Но вие не трябва да опитвате прекалено смели комбинации от много и различни стилове, тъй като може да изглеждате странно, а в определени комбинации и като клошари. Пример за това е да комбинирате гръндж стил с бизнес облекло или ренесансов стил със стрийт. Невъзможно! Осланяйте се на един стил на визия, с който се чувствате удобно и в хармония със себе си.

9. Десени, апликации, принтове.

Многообразието от карета, райета, флорални мотиви, апликации и принтове е много изкушаваща. Не забравяйте обаче, че и великите дизайнери грешат доста смело. Тъй като повечето от нас не са велики дизайнери, моля не експериментирайте с тези шокиращи комбинации. Или само райета или карета. Ако са флорални мотиви, то нека са еднакви, същото важи и за принтовете.

10. Обемите

Отново ще акцентирам върху поглеждането в огледалото. Не се самозалъгвайте за обемите и извивките на тялото си. Признайте си сами вашите телесни недостатъци и се опитайте чрез обемите (малки или големи) да ги скриете и да подчертаете красивите части. Малко са облагодетелстваните хора с перфектни пропорции. Всеки от нас има много красиви части от себе си. Да ги покажем!

В заключение ще кажа, че спазвайки основните принципи за добра и издържана визия, вие ще бъдете успешни. В крайна сметка добре подбраната визия може да ви свърши половината работа, за която сте тръгнали. Убедена съм!