fbpx Въдичарска магия – остана ли риба в реките ни? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Въдичарска магия – остана ли риба в реките ни?

Въдичарска магия – остана ли риба в реките ни?

Поне половината български мъже са „болни” от страстта, наречена риболов. Може и вие, които четете сега, да сте в това число. Причините за масовото разпространение на това занимание са много. И докато сега е забранен лова на пъстървата, потърсихме мнението на някои членове на риболовен клуб „Балканка”, които имат доста по-сериозни цели от това само да хвърлят въдица във водата. Специално да благодарим за организацията на този репортаж на Лъчезар Божилов, един от членовете на клуба. Ето какво ни разказаха рибарите, докато стягат такъмите за предстоящия сезон.

Димитър Куманов, управител на фирма за проектиране на конструкции на сгради и съоръжения

Какъв е смисълът на риболовните клубове?
- Както при всички останали сдружения с нестопанска цел - да се обединят единомишленици с еднакви интереси и цели, за да търсят съвместно решение на важни за тях проблеми. В клуб „Балканка” има и нещо особено - риболовът на пъстърви в планински реки е уникален и дори магически. Той няма нищо общо с другите видове риболов и повече прилича на екстремен туризъм, отколкото на нещо друго. Мога категорично да го заявя това, тъй като съм се занимавал сериозно с почти всички останали видове, освен мухарството с мухарка и шнур. Пъстървовият риболов в планински реки е за хора - индивидуалисти. Аз цял живот съм отхвърлял всяка организирана форма на обществен живот. Смисълът да се участва в такъв клуб виждам в три важни посоки:
1. Да се популяризира зарибяване на тотално обезрибените ни реки – когато се купуват в по-голямо количество отстъпките са по-големи и разходите за транспорта по-малки.
2. Борба за оправяне на законодателството - в частта, която засяга този вид риболов (тук сме вложили доста усилия. Дано има ефект).
3. Обмяна на информация и познания - при пъстърваджиите е малко особено, защото някои работи са строго секретна тайна.

На последно място идват други форми за изява – като приятелски сбирки на маса, например. Нашият клуб изобщо не организира състезания, тъй като те са доста спорни заради ефекта, който оказват върху участъците от реките, където се организират. Пък и достатъчно клубове се занимават с такива дела.
Заради изброените по-горе три главни цели реших да се включа и аз. После се оказа, че момчетата в клуба доста ме кефят. Усетих, че сме от една кръвна група. Един-двама имаха възможността да усетят каква е истинската магия на този риболов и после трябваше да ги „свестявам”, защото не искаха да си тръгват от местата, на които бяхме заедно.

Пред вас искам да споделя и още нещо важно. Задължително трябва да се криминализира всяка бракониерска проява. На бракониерството трябва да се гледа като на кражба на държавна собственост – и престъпниците да отиват в затвора веднага след първото нарушение.
По пътищата в цялата държава – на много места се продава „жива риба”.
В много рибни магазини и в много заведения се продава бракониерски уловена риба. Това също трябва да се спре. Досегашната политика е безкрайно вредна и отговорните хора в държавата да го осъзнаят навреме. После ще е много късно. Ако веднъж изчезнат популациите от риби – после много трудно могат да бъдат възстановени.


Алън Тюфекчи, собственик на фирма в областта на ИКТ

Има ли риба в българските реки?
- С огромна тъга трябва да кажа, че в много голяма част от реките вече няма риба! Отношението на хората, бракониерите и урбанизацията оказват пагубно влияние върху рибната популация в реките на България. Не става въпрос само за пъстървовите. Все по-лесно е да си закупиш дори и електрическа въдица от магазин за риболовни принадлежности.
Показателна е репликата на двама възрастни мъже от едно планинско село, намиращо се край река. Когато двама от членовете на клуба ни минали от там, единият дядо въздъхнал: „Навремето колко риба имаше, като хвърлиш бомбичката и повърхността на реката побелява от риба, а сега няма!”
От създаването на клуба ни основната цел е да подпомогнем възстановяването на балканската пъстърва в реките на България. До сега, чрез различни зарибителни акции, сме пуснали в планинските реки над 15 – 16 000 балкански пъстърви. Средствата за зарибителния материал се събират от членове на клуба под формата на членски внос и дарения. Тази есен организирахме и по мащабна акция. След като публикувахме материали много хора проявиха интерес и желание да се включат. Местата от които може да се закупи истинска балканска пъстърва са много малко в България и са доста отдалечени. Ние поехме ангажимент да транспортираме зарибителния материал до определени места в страната и от там да си ги поемат желаещите ентусиасти. Получихме заявка от три групи любители риболовци, на които доставихме заявения материал и по този начин им помогнахме да реализират едно благородно дело.

Какво отношение има държавата към запазването и увеличаването на рибата във водоемите?
- За жалост – никакво! Тази година се стигна до парадокса, шефът на Изпълнителна агенция за риба и аквакултури (ИАРА), официално да заяви, че въпреки задължението си по закон, определена част от стойността на риболовните билети, да бъде изразходвана за зарибяване на български реки, той ще предостави този бюджет за покриване на дефицита за изплащане на пенсии!!
Липсата на отношение, на адекватен регламент за ползване и стопанисване на водоемите и липсата на контрол от страна на държавните органи е довела до обезрибяването на голяма част от водоемите. Така се създават идеални условия за своеволия и от страна на някои арендатори на водоеми. Често в райони в които има водоем за платен риболов, безплатните водоеми се обезрибяват умишлено! Може да звучи парадоксално, но и магазините за риболовни принадлежности също имат изгода от това да има малко риба в реките и водоемите. Ако може да ловите риба с карфица и канап, както са го правили бащите ни и дядовците ни, защо ще е необходимо да закупувате оборудване от магазините?


Станил Йотов, спортен журналист

Какво е риболова за теб?
- Деля хората на два вида - риболовци и обикновени простосмъртни. За първите няма смисъл да обяснявам, а на вторите и да обяснявам, ще остана неразбран. Накратко казано, риболовът за мен е живот в друг, по-хубав свят.
Скъпо удоволствие ли е риболова?
- Не, в никакъв случай, стига да не се възприема хобито като фукане с нови такъми. Ако трябва да говоря в цифри, годишно за риболов харча над 2000 лева.

 

Краислав Димитров

Как създадохте клуб „Балканка”?
- Клубът бе създаден от група ентусиасти, запалени по риболова на балканска пъстърва. Даже не толкова по риболова, а по-скоро загрижени за критично намалялата популация на тази риба. За голяма част от нас отдавана е ясно, че оставена на самотек популацията на балканската пъстърва трудно би се възстановила, да не кажа, че е заплашена от физическо изчезване. Без помощ от клубове като нашия, не е далеч времето когато ще гледаме тези красиви риби само по старите снимки.

Какво е риболова за теб?
- Започнал съм да ловя риба съвсем малък. Баща ми бе запален ловец и рибар и от малки ни водеше с брат ми по язовирите. От него съм наследил тази любов. Израснах по бреговете на язовирите и реките. Баща ми ни учеше, че природата трябва да се пази, че тази риба, която вадим от водите не е даденост и ако прекаляваме с алчността си много бързо ще унищожим рибното богатство. Риболовът ми дава онзи досег с природата, онова чувство на спокойствие и душевна нирвана, които са нужни на всеки човек в сегашното ни забързано всекидневие. След един излет нейде из чукарите на Балкана, когато цял ден съм се провирал през клони и трънаци, единствените живи същества които съм видял са само случайно уплашени от мен животни, а единствения звук е този на птичите песни и ромона па пенливия поток, забързан между камъните, аз се прибирам обратно в големия град със заредени батерии и готов да посрещна поредната тежка, работна седмица. Дали съм уловил риба при тези излети дори не е толкова важно. Важен е самия досег с природата!

Как възприема половинката ти твоето хоби?
- Имам щастие да съм женен за прекрасна жена, която макар и да не споделя хобито ми, разбира, че то е нещо важно за мен. Скандалите на тема риболов са изключени в нашето семейство. Е, разбира се и аз гледам да не прекалявам и да отделям нужното внимание на семейството. Преди да се оженя и да се родят децата, правех по около 120 – 150 риболовни излета в годината. Ловните отделно. Сега тази цифра е много по-малка.

за контакти www.balkanka.bg