fbpx Некачествената храна на работното място води до стрес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Некачествената храна на работното място води до стрес

Некачествената храна на работното място води до стрес

През последните десетилетия значително се повиши стандартът на живот на населението на Земята. Хората живеят в по-добри условия, спортуват и се хранят като че ли с най-добри продукти. И въпреки това, тъй наречените “болести на цивилизацията”
ни карат да се усъмним дали начинът на живот, който водим, е правилен. За никого вече не е тайна, че основна причина за много болести е неправилното хранене.
Днес поради изтощеност на почвите, химизация и селекция, следяща формата, бързото зреене и вкуса на плодовете и зеленчуците за сметка на хранителните им качества, последните съдържат значително по-малко витамини. Освен това нашата храна съдържа консерванти, оцветители, захар, сол, трудноусвоими мазнини, а термичната обработка на храната не само разрушава витамините и ензимите, но може да образува и канцерогени. Не напразно най-разпространените болести на нашето време са затлъстяването, артрозата и ракът.

Стресът нарушава естественото усвояване на хранителните вещества

Даже пълноценните храни, изядени на крак или в превъзбудено състояние, могат да се превърнат в трудноусвоими структури. Учените са стигнали до извода, че е невъзможно да се увеличи продължителността на живота без промяна на културата на хранене.
Работещите хора рядко имат време да обърнат внимание на това какво ядат през деня. Най-често изборът им на обяд опира до това къде наблизо предлагат нещо за хапване, а не къде предлагат пълноценна и полезна храна. Тези фактори, комбинирани с незнанието на повечето заети хора водят до поглъщането на “калорични бомби” а това може да доведе до влошаване на здравословното им състояние.

Освен това пълноценното хранене влияе пряко и върху изявяването ни като личности и професионалисти. За да се почувстваме по-добре и за да се погрижим за здравето си трябва коренно да променим хранителните си навици на работното място.

Забравете за мазната баничка сутрин или за парчето пица на обяд

Помнете, че единствено вие отговаряте за поддържането на здравето и тонуса си. Задайте си въпроса: “Дали осъзнавам колко е важно да се променя, за да се почувствам по-добре?”. Ако отговорите с “Да”, то потърсете начин да се храните по-здравословно - повече пресни плодове и зеленчуци, повече вода за сметка на газираните и кофеиновите напитки. Откажете се от солетите, чипса и шоколада (по-малко високовъглехидратни храни) за сметка на  исокопротеиновото хранене (80 % растителен протеини и 20 % животински). Трябва да се храните често и по малко - 3 до 5 хранения дневно, като храненето се разпределя равномерно. Това също е често срещан проблем при работещите хора - по цял ден карат само на кафета, а вечер вкъщи компенсират с обилна вечеря, която затормозява организма. Трябва да ограничите и кафето - опитайте се да го замените с черен или зелен чай.

Facebook коментари