fbpx „Балканфарма Дупница“ е инвеститор на годината 2021 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

„Балканфарма Дупница“ е инвеститор на годината 2021

Голямата награда „Инвеститор на 2021“ спечели „Балканфарма Дупница“ АД, а наградата беше връчена от министър Даниел Лорер по време на на официалната церемония, на която бяха връчени наградите „Инвеститор на годината“. През изминалата година фармацевтичната компания инвестира 42 млн. долара за изграждане на нова производствена мощност за лекарства в завода си в Дупница, като създаде 70 нови работни места. Заводът е собственост на един от най-големите производители на лекарства в света Teva Pharmaceutical Industries Ltd. „Новият производствен обект в Дупница е част от цялостната планирана инвестиционна програма на Teva в цяла Европа. Това разширение допринася за развитието на региона и откриване на нови работни места“, каза изпълнителният директор на Балканфарма Гади Мукомолов.  

Министър Лорер връчи и специална награда за иновации и растеж на първия български еднорог – стартъпа „Пейхоук“. Компанията е първата у нас, оценена за над 1 млрд. долара. Лорер пожела все повече високотехнологични компании, които да ускорят икономическия растеж у нас. По думите му се работи по стройна стратегия, подкрепена както от националния бюджет, така и от европрограмите, които да помогнат на България да достигне нивото на европейските страни. 

Зам.-министърът на иновациите и растежа Карина Ангелиева връчи наградата в категория „Инвестиция в иновативен бизнес“ на компанията в космическата индустрия „ЕндуроСат“. Победител в категорията „Инвестиция в разширяване на бизнеса“ е Солвей Соди АД, които бяха наградени от Десислава Бонева, заместник-министър на иновациите и растежа.

Награда за успешен стартъп спечели „Енгри Билдинг“, а в категория "Община" отличие получи Благоевград. За развитие на иновативни училища и създаването на иновации в образованието и обучението по време на Ковид кризата беше отличен Център за творческо обучение. Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков награди „Итерлинк груп“ и „Профилинк“ за инвестиция в човешки капитал.

Заводът за български електромобили „Некст.е.Го България“ е победител в категория „Инвестиция на зелено“. Наградата връчи изпълнителният директор на БАИ Стамен Янев.

Водещи критерии при определянето на победителите бяха обемът на инвестицията, броят на разкритите работни места, както и районът, в който се разкрива ново производство или се разширява вече съществуващо предприятие.