fbpx Първата в света океанска гребна експедиция от Антарктида, в която участва и българин, с шест рекорда на Гинес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Първата в света океанска гребна експедиция от Антарктида, в която участва и българин, с шест рекорда на Гинес

Първата в света експедиция с гребна лодка от Антарктида през Южния Океан завърши успешно на 17 януари, 2023г., и донесе шест рекорда на Гинес.

Първа гребна експедиция от Антарктида

Първа гребна експедиция в Южния океан от юг на север

Първа гребна експедиция в Шотландско Море

Най-южна стартова точка на океанска гребна експедиция

Най-бърза гребна експедиция в Южния Океан

Най-бърза полярна гребна експедиция

Експедицията се проведе под флага на реномирания “Изследователски Клуб” (“The Explorers Club”), основан през 1904 г., и под чиито флагове са се провели  първите експедиции до Южния и Северния Полюс, Еверест, Луната и други.

Българската IT компания SiteGround, която е един от световните лидери в хостинг индустрията, подкрепи начинанието като основен спонсор.

Лидер на експедицията беше исландецът Фиан Пол – той е изследователят с най-много Гинес рекорди в света, след настоящата експедиция броят им надвишава 40. 

България имаше свой представител в експедицията – Стефан Иванов, банкер и приключенец, който през 2020 г., заедно със своя син Максим, прекосява Атлантика с гребна лодка. Стефан споделя за своя нов опит в арктическата експедиция: “Тази гребна експедиция в Южния ледовит океан ме изведе най-далеч от зоната ми на комфорт, но пък ми донесе безкрайно удовлетворение. Борихме се с поривисти ветрове, огромни вълни, пронизващ студ и влага.  За  сметка на това обаче бяхме като в ледена приказка - заобиколени от айсберги и от време на време посещавани от китове, пингвини, тюлени и албатроси. Осъзнахме за пореден път колко наложително е всички да се включим в опазването на екологичния баланс на планетата.”

Останалите членове на експедицията бяха Джейми Дъглас-Хамилтън от Обединеното кралство, Лиза Фартхофер от Австрия, Майк Матсън и Брайън Краускпф от САЩ – все опитни океански и/или състезателни гребци и мореплаватели.

Една от основните цели на експедицията е да подпомогне за обявяването на нови защитени зони от над 4,000,000 км2 в Южния океан, имайки предвид, че над 90% от големите риби в океаните са вече унищожени.

“Вярваме, че успехът стои единствено извън зоната на комфорт, че смелостта да последваш една мечта, дори всички да ти казват, че тя е невъзможна, те прави истински приключенец, а и истински предприемач. Това сходство стои в основата на подкрепата ни за Стефан и тази мисия. Радваме се, че тя приключи успешно и донесе шест Рекорда на Гинес, с които и ние, българите, да се гордеем, уникално е, че имахме свой представител в нещо толкова значимо”, споделят Тенко Николов, главен изпълнителен директор и Иво Ценов, основател на SiteGround.