fbpx Представяме Вихрен Славчев, съдружик в "Мнемоника" (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят – сезон 4, част ХIV

Представяме Вихрен Славчев, съдружик в "Мнемоника" (ВИДЕО)

Вихрен Славчев е единият от създателите на изцяло българската ИТ фирма Мнемоника, която стартирайки с двама души преди 8 години днес има повече от 600 успешно реализирани проекта за над 100 клиента и над 30 млн. лева оборот. Фирмата работи в областта на Информационна сигурност и регулаторна съвместимост, облачни технологии и виртуализация, съхранение и обработка на данни. Ето и принципите на които Вихрен Славчев гради успеха на компанията и които сподели по време на третата мениджърска среща от проекта "Мениджърите споделят":

Занимавам се с това, което мога да правя и от което разбирам - компютри, дигитализация, цифрови системи. В бизнеса човек наистина трябва да обича това, което прави и зад всяка една фирма е нужно да стои лице – нещо, в което аз искрено вярвам, че трябва да е така.

Говорихме за роботи, които ще поемат човешки дейности, например роботи – готвачи. Това е нещо, от което не можем да избягаме.

Когато започвахме дейността си, седнахме и се замислихме кое е най-ценното за човека като личност. Като минеш през семейство и деца, по същия начин приложихме тоя подход и в бизнеса, и стигнахме до извода, че най-ценното нещо в един бизнес е информацията. Независимо дали става въпрос за хора, машини или каквото и да е, години след това ще остане тази информация и ние се фокусирахме върху нея.

И започнахме от „тривиалните” дейности – да се съхранява за достатъчен период от време, след което да я записваме някъде. Преди три години стигнахме до момента, когато много хора ни казваха: „Вие защо се занимавате със сигурност на информацията, продавайте традиционните антивирусни програми, както правят всички“.

Ние обаче започнахме да се занимаваме със защита на данните – кой има достъп до тях, как осигуряваме този достъп, как потвърждаваме, че човекът, който иска да стигне до тях е точно този, за който се представя. А това е много трудно, защото когато ти се намираш в България и някой от Сингапур казва: „Аз съм еди-кой си и трябва да стигна до този файл“, ти имаш много ограничен набор от средства, с които да го провериш.
И ние се сертифицирахме именно в това. Сега се радваме на голям интерес от всички клиенти и то не само в България.

В бизнеса следвам някои стъпки, които са основополагащи за мен. Никак не обичам някой да каже: „Това няма как да стане“. За себе си съм приел, че няма невъзможни неща, има бавно достижими и понякога ще ти трябват повече усилия. Всяко нещо може да се направи, въпросът е колко време ще ти отнеме и по кой път ще стигнеш до него.
Друг важен фактор е, че трябва да имаш достатъчно смелост като вземеш решение, да стоиш зад него.

Много важна е и мотивацията на хората. Често казвам - „Аз вярвам във вас много повече, отколкото вие в себе си“. След това им е трудно да откажат.
Днес много се говори за нивото на образованието. Аз завърших Техническия университет във Варна, който ме направи инженер. Учих пет години и най-важното, което научих, е къде да търся, когато не знам нещо – никой няма как да знае всичко и затова мисля, че младите хора трябва да се учат именно на това – да търсят и да намират.

И на последно място от правилата, които следвам, е да не правиш нещата сам, трябва да имаш екип зад гърба си. Много е трудно, когато имаш насреща си клиент, който е 100 пъти по-голям от теб, да го убедиш, че точно ти си правилната компания, на която да повери всичките си данни. Заедно с това е много важна и мотивацията на екипа. Често казвам: „Аз вярвам във вас много повече, отколкото вие в себе си“.

Всички говорим за дигиталната цифрова трансформация в следващите години и тя е свързана с това, да поддържаме бизнеса простичък. Аз не съм голям почитател да правим тежки процедури, голяма документация, много хартия. Важно е възможно най-лесно да бъде съхранявана информацията, след което да е бързо достъпна. Именно това е трансформацията - бизнесът трябва да създава колкото се може по-малко допълнителни усилия на хората, за да могат да се занимават с основната си дейност.