fbpx Работещата майка на малко дете във фирмата е вашият ценен човек | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пепи Димитрова е собственик на ПР агенция О3

Работещата майка на малко дете във фирмата е вашият ценен човек

Пепи Димитрова е майка на две деца и има собствена ПР агенция. Само три часа след раждането на второто си дете тя изпрати до медиите прес информация на нейн клиент. По-малко от месец след това организира и събитие на друг клиент. Според нея всичко е възможно ако, се направи план за действие и се изпълнява.

Кой вариант е по-добър за една млада майка? Да се отдаде 100% на детето си или да тръгне възможно най-бързо на работа след раждането?

Разбира се, възможни са и двата варианта. Има и междинни комбинации, но според мен, така не прави нито една от двете дейности както трябва. Аз се отдадох 100% на първото си дете. За съжаление, това имаше негативно влияние върху мен като личност – имам усещането, че се бях изгубила в ежедневните задължение и битовизма, и когато на път тръгна второто ми дете, си дадох сметка защо аристократите отглеждат с толкова нежно любов децата си. Защото те отделят време да им се радват, да поемат негативи и позитивите от общуването с децата, и в същото време да не потъват напълно в битовизма. Повечето жени са свикнали да правят много неща и когато попаднат в бебешките проблеми, това убива амбициите им.

Всяка жена, когато забременее трябва да реши – дали може да загърби за една година това, което досега е постигнала и да започне после на чисто или да съчетае нещата така, без да губи скоростта. Аз съвсем съзнателно реших да не спирам работата нито за един ден. Дори продължавам да кърмя сина си, който вече е на 7 месеца, без да спирам да работя. За мен това е ключово. Всичко е възможно когато има ясен план – дори получаваш допълнителна енергия, вместо да ти отнема това, което си постигнал в кариерата.

Много е спорно дали една жена може е концентрирана, ако работи 4 часа и другите отделя за детето. Наистина ключово е да намериш човек, на който да повериш детето си. Но това е почти същото, като да търсиш подходящ човек за фирмата. Има и становища, че майките, които само отглеждат децата си дори се справят по-лошо, защото се разсейват с различни домашни дейности и дори губят време.

Бях приятно изненадата да разбера, че в компании, в които се произвеждат детски стоки, задължително известен процент от служителите майка на малки деца. Това е част и социална отговорност, която компаниите засвидетелстват пред останалите майки, техни клиенти. Може би това е маркетингов подход?

Като цяло майките имат различна ценностна система. Понякога хората, които живеят само за работата си, могат да залитнат в някоя посока и дори да създадат проблеми. Ако например имах търговска компания и трябваше да избирам за мениджър между майка на две деца и 40 годишен мъж, ще избера майката. Тя имаш широк социален кръг, свикнала е да общува с много и различни хора, умее бързо да създава нови контакти. По същия начин тя може да се бори и за каузата на фирмата.