fbpx Среща със Стефания Василева, връзки с обществеността в София Франс Ауто | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Среща със Стефания Василева, връзки с обществеността в София Франс Ауто

Стефания Василева е от хората, за които се чудя дали някога може да е намръщена и сърдита? Сигурно – да, защото и тя все пак е човек, но за годините, в които я познавам и работим заедно покрай автомобилите Peugeot и Isuzu никога не съм я виждала извън искрената и лъчезарна усмивка. Тя ме „хвърли” в авантюрата наречена „Горещ код "оранжево" с Vespa”, която с огромно удоволствие винаги ще помня. С нея мога да си позволя да комуникираме работно дори в 7.30 сутринта или пък десет вечера. Тя е човек, който с отворени обятия приема различните идеи и с нея е истинско удоволствие и лекота да се работи. И нищо чудно - започнала е да работи от 18 годишна - първо в сферата на кредитните справки, после като координатор във френска софтуерна компания. 

Магистър е по Международни икономически отношения със специализация "Управление на международни проекти" и бакалавър по Международни отношения към Университета за национално и световно стопанство. Пред 2008 г. започва работа в София Франс Ауто, където по-късно става продуктов мениджър двуколесни – като отговаря за налагането на пазара на скутери и велосипеди Peugeot. Така има пряк допир до маркетинг активностите на фирмата и с интерес учи всичко, свързано с марката. През 2017 г. става експерт връзки с обществеността в София Франс Ауто - официален вносител на Peugeot, Piaggio Commercial Vehicles и официален дилър на пикапите Isuzu D-Max.

Стефи, кое те провокира да се занимаваш с тази професия?

- Винаги съм била любопитна, и с желание да се уча непрекъснато. Обичам да съм активна, животът да се случва на бързи обороти, да срещам различни хора и минавам през различни ситуации. Работата на ПР-а е изключително динамична, поставя те пред изпитания на воля, характер, вземане на решения. Носи много научени уроци и емоции. Провокира ме да надграждам себе си ежедневно, чрез опита, който придобивам. Емоция и движение – motion&emotion слоганът на Peugeot се вписва съвсем точно тук.

Кои са най-силните моменти в работата ти, след които се чувстваш щастлива?

- Когато съм постигнала цел, завършила проект. Когато съм успяла да прокарам и защитя своя идея, чието изпълнение е дало желания резултат или го е надминал.

Според теб къде е тънката разлика между ПР и реклама?

- PR и рекламата играят в един отбор, но изпълняват различни роли. Рекламата е платено съдържание, разпространявано чрез медиите. PR е цялостен процес, който изгражда връзка с потребителя. „Тази кола е страхотна, купи я!“ гласи рекламата. На нея обаче все по-трудно реагира потребителят, тъй като е залят от реклами на конкурентни марки и бизнеси. Предвид, това, че е платено съдържание, трудно печели доверие. PR предава посланието по много по-ефикасен начин. Тест драйв на автомобил от страна на журналист, статия за качествата му, за наградите, които е получил, видео с функционирането на системите, които го оборудват, много повече биха заинтригували всеки от нас. Няма да превключим канала, не прелистваме страницата, защото откриваме нещо полезно за себе си и когато дойде момента за покупка на автомобил в съзнанието ни ще изникне този, за който сме информирани, без да имаме предразсъдъци.
PR дава добавена стойност, базирана на доверие и достоверност на информацията, с много по-голям обхват, отколкото фокусираната в дадена медия реклама.

Има ли безплатен ПР?

- Има. Подплатен е с много усилия, но има. Дължи се на добрите отношения с медиите, на това че те все още са жадни за информация и това да я предадат професионално към техните публики. В крайна сметка това е общата ни цел – да даваме информация.

Как днес дигиталният свят променя комуникациите?

- 70% от българите над 16 години ползват интернет за лични цели. Докосваме телефона си средно по 2600 пъти на ден. Всички сме погълнати от екрана. И няма как това да не се отрази на комуникациите. Промени се начинът, по който взаимодействаме с публиките.
Дигиталният свят диалогизира. Марките вече не водят монолог с потребителя. Потребителите започнаха да говорят с марките и марките са задължени да говорят като хора, да имат човешки облик.
Дигиталният свят ангажира, той позволява и изисква да реагираш на ситуация мигновено, в реално време. И комуникационните се учат да се адаптират към това, с много по-голям обхват и много по-бързо достигащи до потребителя.

Какво не харесваш в комуникацията между хората?

- Липсата на вербална комуникация напоследък. Общуваме с емотикони, лайкове, приложения, вместо да вдигнем телефона или откраднем време да се видим с приятелите си. Всички неограничени възможности, които ни дават интернет и социалните медии, целия този информационен поток, колкото и да ни улеснява, в даден аспект ни ограничава. Правят ни по-затворени, по-апатични и отдалечени един от друг.

Кое е другото ти „аз“ извън професията?

- Извън професията отново търся динамиката, типичен Близнак, с много лица, идеи, енергия и въображение за реализирането им.

От къде се зареждаш с енергията, с която да работиш?

- От хората, които срещам, примера и историите им. Зареждам се, като пътувам, научавам нови неща, опитвам нови вкусове. Непрекъснато кроя планове и инициативи за някакъв вид активности, които да провокират начина ми на мислене.

Какво би учила още?

- Уча непрекъснато, за да съм в крак с новите тенденции чета нови книги, слушам нова музика, гледам нови филми – всичко, от което мога да попия и извлека нещо за себе си.

В колко започва денят ти и каква първа новина би искала да прочетеш или чуеш?

- В 6:30 и вихрушката от задачи се завихря. Затова избирам новината, която ще ми донесе усмивка. Една в повече никога не е излишна.