fbpx Петър Стоянов, Luxutour: Когато клиентът каже „Каква хубава ваканция!“, значи сме си свършили работата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 9

Петър Стоянов, Luxutour: Когато клиентът каже „Каква хубава ваканция!“, значи сме си свършили работата

Безспорно един от найударените от началото на пандемията бизнеси в света, бе туризмът. След първоначалния удар преди две години, всички туроператори и агенции спряха дейност в буквалния смисъл, а множество от тях изпаднаха и в изключително затруднено финансово положение заради множество предплатени пакети, ваканции, пътувания, които трябваше да връщат. По-малките и адаптивни туроператори обаче много бързо започнаха да реорганизират дейността и да напипват новите импулси. Управителят на Luxutour Петър Стоянов е един от тях.

Г-н Стоянов, какво стана с вашата агенция, когато преди две години беше обявена пандемията Ковид-19?

- Както целият туризъм и ние спряхме за 2 месеца като междувременно следяхме какво се случва по света. Тъй като нашата агенция е специализирана в дестинации от Индийския океан (Малдиви, Мавриций, Сейшели, Танзания и Мадагаскар ), започнахме активно да ги следим и всъщност осъзнахме, че част от тях се намират на малки острови, където гъстотата на население е изключително ниска. Предположихме, че това ще са първите дестинации, които ще отворят вратите си. Така и стана. Още в края на май 2020 г. започнаха резервации за Малдиви с изключително гъвкави условия за плащане до 3 дни преди пристигане и на цени намалени с до 60-70% от договорените, което никога не се беше случвало преди и пред нас се отвори нова възможност.

Казват, че кризите са и шанс. Това валидно ли е за туризма?

- Абсолютно е валидно, както е валидно за бързо променящите се и бързо адаптиращите се компании. Кризата с Ковид-19 даде възможност на много българи да пътуват до дестинации, които винаги са били само в мечтите им заради ниските цени и гъвкавите политики на хотелите. Кризата даде възможност на хотелиерите от Африка и Индийския океан да обърнат поглед към България, като видяха потенциала на нашия пазар в един толкова труден момент за тях. Туристите от България в даден момент бяха едни от малкото, които пътуваха, а ограниченията в България бяха значително по-щадящи на фона на тези в Западна Европа и това оказа дългосрочно влияние върху отношението към българския турист.

Само в рамките на половин година успяхте да реализирате съвсем нови чартъри и директни полети за България - от София до Кабо Верде и до Сейшелите. Как по време на криза предприехте такава стъпка и какви са рисковете и трудностите, когато се създава такава програма?

- Ковид кризата засили търсенето към пътуване с чартърни полети, поради постоянните анулации и промени по редовни линии в периода 2020/2021. Това ни даде възможност да предложим полети до дестинации, които никога не са предлагани по този начин. Едни от тях бяха именно Кабо Верде и Сейшели. Островни държави, които бяха с много ниски нива на разпространение на Ковид, а там грее постоянно слънце, усмихнати хора и безгрижие, от което всички имаха нужда. Разбира се, има рисковете пред чартърните полети най-вече, защото в определен период трябва да се запълнят поне от 150 човека, за да се осъществи програмата, но с нови дестинации и интересни програми засега това се оказва, че не е проблем пред нас. Има и много други трудности, които дори почиващите не забелязват.

За да се организира пътуване до Сейшелите, например, ние сме зависими от авиокомпания, транспортна фирма, която ще извърши трансферите на място, хотела и представителят, който изпращаме, за да обслужи туристите ни. Всичко това трябва да се случи в пълен синхрон, за да е едно пътуване успешно. Но, представете си, че времето е лошо и полета закъснее или пък шофьора за трансфера закъснее, или стаята в хотела ви не е почистена... Всичко това се трупа на раменете на вашия туроператор, защото реално той трябва да обезпечи едно пътуване. Повярвайте, понякога се налага да правим наистина невъзможни неща. И много често дори клиента не разбира, ако по веригата е имало проблем, за да може, когато приключи пътуването му да каже - “Каква прекрасна почивка!” и да остане завинаги с хубав спомен от нея. Само тогава този човек е спечелен.

През всичките години досега туристическият бранш остро реагира, че държавата няма адекватна политика за бизнес, който формира много голям процент от БВП. Коя е правилната политика?

- От няколко години имаме Министерство на туризма, но до момента общото впечатление е за объркани действия в различни посоки, които не водят до задоволителни резултати за бранша. Остава усещане, че всички са недоволни за нещо, затова трябва да се отделят на ресори различните сектори - туристически агенции за входящ туризъм, туристически агенции за изходящ туризъм, екскурзоводи, хотелиери, ресторантьори и т.н. Това ще помогне да се работи конкретно по проблемите и развитието на отделните браншове, тъй като всеки от тях е със специфика, която има нужда от различно решение и подход. Това естествено трябва да стане паралелно с увеличение на бюджета на министерството, за да има повече ресурс за реклама, инвестиции и контрол.

Цените на всичко в цял свят се покачват. Ще стане ли туризмът лукс?

- Надяваме се, че не, но цените на всички услуги се повишават и пътуванията са едно от първите неща, от които се лишаваме при недостиг на средства. Същевременно пътуването се превърна в начин на живот и култура, така че не се възприема като лукс, а като необходимост за по-добър живот.

Петър Стоянов е магистър по международен и алтернативен туризъм и има над 15 години опит в бранша. Започва работа в туризма през 2007-ма година в една от големите тогава фирми в бранша, където получава много практически знания в бизнеса с туризма. През 2015 г. създава собствената си туристическа агенция „Луксутур“, която е ориентирана към организацията на пътувания към екзотични и нови дестинации, често с чартърни полети. В изминалата година реализира и първите в историята на България директни чартъри до не толкова познатата островна държава Кабо Верде, както и до екзотичните Сейшели. Вече е обиколил повече от 80 държави в целия свят, но казва, че никъде не би останал повече от 3 месеца. Коренът му е в България.