fbpx Най-ефективните агенция и рекламодател в конкурса Effie България 2020 за умението да слушаш и да чуваш | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Най-ефективните агенция и рекламодател в конкурса Effie България 2020 за умението да слушаш и да чуваш

Рекламна агенция Noble Graphics и рекламодателят Kaufland България са най-ефективният тандем в комуникационните стратегии за 2020 година. Зад подобно признание стои не само много усилена работа, но и много добра симбиоза.

Как се постига тя научаваме от Константин Петров, Кампаниен мениджър в Kaufland България, и Марсел Леви, съдружник и творчески директор в Noble Graphics:

Защо именно Вие сте най-ефективен рекламодател/най-ефективна агенция на годината?

Константин Петров: Определението е много гръмко. Признанието ни радва, но в крайна сметка ние се стремим да развиваме марката. Вярваме, че проектите ни са подчинени на ясна крайна цел. Крайна цел, която не е просто кампанийна, а допринася положително за цялостното развитие на марката.

Марсел Леви: Постиженията ни в конкурса за ефективност не са случайност. За последните четири издания ние станахме три пъти най-ефективна агенция. Фокусът върху резултатите от нашите кампании е дълбоко залегнал във философията на агенцията и в метода ни работа. Винаги сме вярвали, че създаването на работеща стратегия е първата ни и най-важна творческа задача.

Кои са най-важните фактори в добрите взаимоотношения между рекламодател и агенция?

Константин Петров: Доверието и уважението. Ние сме партньори. С различни компетенции, но еднаква цел. И когато намерим правилния баланс, при който всеки е наясно с ролята си, тогава постигаме „перфектната буря“. Надяваме се резултатите от тази година да са само демо версията на съвместните ни успехи.

Марсел Леви: Важно е между клиент и агенция да няма никакви бариери в общуването. Все пак, ние сме от едната страна на барикадата. Трябва да можем да си кажем, а и най-вече да чуем всичко. После заедно е по-лесно ще намерим правилните отговори.

Кое беше най-голямото предизвикателство пред съвместната Ви работа през изминалата година?

Константин Петров: Как да останем верни на себе си и дългосрочните ни стратегически цели в условията на най-динамично променящата се потребителска среда на съвремието ни.

Марсел Леви: Бих казал, че турбуленцията на последната година не оказа особено влияние на начина, по-който функционира симбиозата ни с колегите от Кауфланд. Вероятно защото отдавна сме сработен екип. Генерално, ограниченията в общуването определено са предизвикателство за създаването на рекламни кампании, където понякога десетки хора участват във взимането на решение и трябва да постигнат консенсус. Каквото и да си говорим, дигиталното общуване е бледа версия на една лична среща.

Кои други кампании, участващи в Effie България 2020, Ви направиха добро впечатление?

Константин Петров: Няма да излъжа, ако кажа „всички“. Постоянно следим какво се случва около нас и прекарваме значително време в анализи на това, което правят другите. Но ако трябва да отлича някого, това биха били кампаниите на Банка ДСК на Noble Graphics, както и на Деликатес Житница на колегите от Saatchi&Saatchi Sofia.

Марсел Леви: Заслужава си да се разгледат кампаниите на всички наградени и номинирани. Независимо какви са наградите им, това са много успешни кампании, които трябва да ни вдъхновят и амбицират.

-------------------

Константин Петров (вляво на снимката) отговаря за маркетинговите комуникационни кампании на Kaufland България от близо 4 години. С екипа му стоят в основата на над 30 успешни проекта за най-големия ритейлър в страната, между които разработването и налагането на новата линия български продукти „Брей!, създаването на основните съюзници на родителите в борбата с вредните храни – „Свежите супергерои“, както и отличената със златно Effie за Корпоративна кампания – Kaufland София.

Марсел Леви е съдружник и творчески директор в Noble Graphics. Не е за хвалене, но кариерата му започва преди повече от 20 години. Кампаниите, по които е работил, получават признание на множество международни рекламни фестивали като Cannes Lions, Epica, Eurobest, Golden Drum. Многократно печели приза „Агенция на годината“ на EFFIE България, както и на Фестивала на Българската асоциация на комуникационните агенции - ФАРА. Убеден е, че големите идеи продават.