fbpx EVP - ДНК-то на работодателите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

EVP - ДНК-то на работодателите

Работодателската марка и работодателският маркетинг са толкова актуални, колкото и все още неясни или непознати по същността си и като процеси. В проучванията за бъдещето на работата от най-малко пет години, мнозинството от бизнес лидерите по света споделят, че развитието и популяризирането на работодателската марка е топ приоритет, а бюджетите за работодателски маркетинг продължават да растат. Днес, ако се намери някой, който смята, че работодателският бранд няма значение, е защото не знае какво е.

Маркетингът съществува, за да помогне на продажбите да се случват по-лесно. Още от първата размяна на стоки в човешката история са се появили и първите брандове. През 1500 г. пр.н.е. в Месопотамия е имало печати за качество, които маркетолозите казват, че са предшественици на днешните лога.

Известността на един бранд е основната цел на всички усилия на маркетинговите професионалисти.

​​​​​​​При покупка шансът един продукт да бъде предпочетен е 300% по-голям, ако ни е известен. Когато една марка е добре вплетена в начина на живот на своите потребители и техните навици - например ако им дава по-бели зъби, вкусът на лютеницата на баба или изпира добре при ниска температура, те не мислят два пъти преди да я изберат. И правят този избор отново и отново... Защото вярват на бранда и имат положителен опит с него.

Когато избираме своето място за работа не действаме по-различно от начина, по който избираме пастата за зъби или лютеницата.

И така - как една компания може да бъде забележима и предпочитана сред всички останали по-ярки, по-близки, малки, големи или още по-големи работодатели?

За да постигнат целите в индустрията, в която предлагат стоките и услугите си, бизнесите се стремят да привлекат хора с нужните качества и умения. А за това им е нужен бранд и маркетинг. 

За да накарат хората да ги изберат, работодателите трябва да добавят стойност. EVP (Employer Value Proposition) е стойността, която компанията се ангажира да даде на хората, в замяна на техния труд. (По)казва как работодателите правят това, което правят и как изграждат взаимоотношенията си с хората сега и в бъдеще:

-    Какви са силните им страни като организация - структурирани ли, плоски или йерархични са?  
-    Какви са приоритетите им за хората - стимулират ли ги да учат и израстват, да правят грешки или са наказвани за отклонения от нормата? 
-    Каква е стратегията им за развитието на бизнеса - експоненциално, транзакционно или последователно?
-    Какви са бизнес амбициите им и как ги постигат - с осем или 12 часа работа на ден, в сътрудничество или при вътрешна конкуренция, с наслада от пътуването или с фокус върху резултата?

Имате колебания дали се нуждаете от маркетирането като работодател? Ето и няколко числа от световните статистики:

- Силното работодателско предложение намалява с 50% разходите за наемане на нови хора, според LinkedIn.
- 90% от най-предпочитаните работодатели в света са определили своето EVP (по данни на Universum WMAE доклад).
- Близо 3 пъти по-често отбелязват по-високи нива на ангажираност на служителите си компаниите с ясно дефинирано EVP (статистика на Towers Watson).

Със сигурност е по-лесно да привличате всякакви таланти, ако сте Google или Coca Cola, но въпреки известността на техните продукти и услуги, те не са пропуснали да избистрят своята стратегия за работодателска марка.

Как да идентифицирате своето уникално работодателско предложение (EVP) в три стъпки?

EVP звучи мистериозно, но то е в сърцето на организацията и само чака да бъде разкрито. 

Първата стъпка в пътешествието към себе си е да се погледнете през тези четири перспективи:

1. Кои са атрибутите на образа и репутацията на компанията - например атрактивни продукти или услуги, пазарно лидерство, вдъхновяваща мисия, подкрепящи лидери.
2. С какво се характеризира социалната среда в организацията - дали това е добро сътрудничество и комуникация, подкрепа на многообразието и включването или грижа за баланса между професионалния и личния живот и т.н.
3. Какви са монетарните и другите придобивки за хората - в момента и за бъдеще.
4. Какво е естеството и изискванията на работата, за която компанията търси хора.

Следващата стъпка е да намерите съвпаденията в характеристиките на споменатите четири аспекта през гледните точки и очакванията на организацията, на хората вътре и на тези, които тя иска да привлече. 

Последната проверка е дали посланието ви е автентично, отличимо и атрактивно, както и дали отговаря на стратегическите приоритети на бизнеса.

Voilà - EVP приема своята форма!

Нина Владимирова е хуманист по убеждение и юрист по образование със солиден корпоративен опит в сферата на регулаторните въпроси, корпоративните комуникации и ЧР. Професионалният й фокус в последните 7 години е да помага на бизнесите да си взаимодействат с хората във всяка точка на контакт качествено и автентично. Защото хората са стратегически, а всичко останало е въпрос на тактика. 
Собственик и създател на консултантска компания Н4Н Солюшънс, чиято мисия е да прави света на бизнеса по-добро място за работа, като подкрепя компаниите да изграждат и реализират базирани на данни стратегии за работодателска марка.

www.h4hbusiness.solutions