fbpx Представяме Климентина Рашева - управляващ партньор на denkstatt България (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 5, част 19

Представяме Климентина Рашева - управляващ партньор на denkstatt България (ВИДЕО)

Климентина Рашева управлява малка компания, в която е партньор заедно със своя съпруг. „Създадохме бизнеса отдавна – днес имаме успешен бизнес и все още сме семейство.“ пошегува се тя.
Преди 11 години австрийската компания denkstatt идва в България, след като разбира, че Климентина и Боян имат създаден бизнес и ги привличат за съвместна дейност тук. „Ние притежаваме 30% от бизнеса. Фирмата ни е малка, но размахът е голям. Съветваме компаниите как да се развиват успешно, като не компрометират способността на обществото да поддържа качеството си на живот в дългосрочен план. Нишата на sustainability е нашата – ние я създадохме в България и ние даваме новата й посока извън традиционните концепции за устойчиво развитие.“, казва Климентина и признава, че реално към днешна дата на пазара няма друга фирма с профил като техният.

„Не е лека подкрепата на компаниите в развитието им в толкова сложна среда. Истината е, че тази ниша е пълна с всякакви идеологии, с различни митове.” Те са свързани с околната среда, с това как компаниите да се свързват пълноценно с общностите; с това какво наистина е добро за обществото. В Денкщат (denkstatt) работят основно с големи компании и винаги вземат предвид особеностите на техния бизнес и тяхната политика, а не само общите представи за това кое е добро за околната среда например или кое не.

„Ние не плашим хората, че утре ще умрем или че всичко е много зле. Ние казваме: ще ви помогнем да разберете и да управлявате въздействието на дейността си върху средата наоколо и влиянието върху общностите, като същевременно запазите икономическа рентабилност. Най-важното за вас е да разберете какво е това, което подкрепя успеха на компанията, кое е това, в което вярвате и това, с което ви свързват.

Чрез анализите, които правим, ние можем да кажем кое от средата има връзка с вас. Ясно е, че ако попитате местните хора, една минна компания например, е виновна за всичко, та чак и за онкологичните заболявания и разводите в общината.
Истината обаче е, че когато започнеш да мислиш и видиш реалните въздействия на тази компания и реалния й бизнес – осъзнаваш, че това изобщо не е така.

Ние вярваме на нашите клиенти и гледаме крайния резултат. И ако трябва да говорим за ниша – то нашата ниша е тази на смисленото, автентично лидерство. Интересува ни как в сложния свят може да вървиш напред и водиш бизнеса си, така че да си успешен, честен и справедлив като лидер.

Истината е, че няма програми и проекти, които могат да оказват въздействие, ако хората, които стоят зад тях нямат желание и способност да бъдат в интегритет с ценностите си. Моралът е нещо много лично в бизнеса, той се преживява персонално и не може да бъде фирмена ценност. Или ще реша да лъжа, или не.“ , споделя повече от колоритно Климентина Рашева.

Тя казва, че никога не е изпитвала страх да признае, че трябва да промени някаква стратегия, да научи нещо ново в бизнеса си. Най-важният фактор в бизнеса обаче са хората - те имат качеството, автономността да взимат решения. „В нашата фирма, когато представяме дадена стратегия, всеки участва в създаването й, а не само в изпълнението й.
Отдавна не вярвам в системата с бонусите. Нашите хора получават част от печалбата ни. Преди 6 години казахме на австрийците - 30% задържаме и споделяме, а следващата година казахме – 40%, по-следващата – 50%. Сега екипът знае как сме финансово във всеки един момент, знае как върви бизнесът и знае какво ще получи накрая”.

Нейните принципи на работа

Едно от важните неща, в които Климентина вярва, е принципът на уязвимост. „Всъщност е хубаво да покажеш, че си уязвим, именно когато си на път да или вече си се „омазал” до ушите. Няма страшно в това да покажеш, че си сбъркал, че не си успял или че те е страх. Обаче много мениджъри не го могат”.
Друго важно за нея е, че тя изобщо не харесва културата „много съм зает“. „Ние не сме машини, не работим по 8 часа, само ултра маратонците могат да издържат по 8 часа, без да спрат. Когато си уморен, трябва да се възстановиш и да се погрижиш за себе си, а това не става само в обедната почивка. Ако днес се събудиш с главоболие, което трае до 11 ч, тогава ще започнеш работа в 11. Научили сме се да управляваме фирмата си през енергиите на хората, а не самото време – който има нужда да почива, да пътува, да спортува – да го прави. Ние се чувстваме спокойни с това.“, казва Климентина.

Тя признава, че доверието в бизнеса също е много важно. „Покрай това, че живеем по този начин – ние се научихме да прегръщаме грешките. И това много ни помага.“, споделя с неизчерпаемата си енергия Климентина и допълва, че не бива човек да се приема твърде насериозно. „Аз ходя боса в офиса, обикновено не съм общоприето официално облечена, ако съм уморена – не крия. Невинаги успявам да съм усмихната, понякога съм тъжна или тревожна, защото е по-добре да си верен на себе си. Но винаги гледам да изляза с хумор от дадена ситуация. Това много помага.“.