fbpx Златислав Икономов: В окабеляването на всеки проект не допускаме и минимален компромис | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Златислав Икономов: В окабеляването на всеки проект не допускаме и минимален компромис

етикети

Фирма SGL GROUP 2012 LTD е основана през 2008 г. и оттогава се утвърждава като лидер в изграждането на вътрешни и външни електроинсталации. През 2016 г. фирмата разраства дейността си и открива първия си шоурум за LED осветление в град Несебър. Официален вносител и ексклузивен представител е на над 20 марки за LED осветление за България. През 2020 г. открива офис в град София.

Повече за проектите на компанията, разговаряме с нейния управител Златислав Икономов.

Г-н Икономов, каква беше изминалата 2020 година за вашата компания?

- Предполагам, че както за всички компании така и за нашата, след обявяването на началото на пандемия в цялата страна, шокът беше много голям. Тъй като ние основно работим на обекти на морето, това беше и тласък да търсим перспектива за развитие, освен в района на община Бургас и в района на столицата.

Все пак трябва да кажа, че строителството е един от отраслите, които до известна степен не беше засегнат тежко от епидемичната обстановка и дейностите продължаваха.

Нашата компания се занимава от първата до последната стъпка в електроинсталацията на един обект - от проектиране, доставка, изпълнение и монтаж на всички видове LED осветление. Но най-сложното в изграждането на една електроинсталация в даден обект е цялостното окабеляване.

Неведнъж сме били свидетели на некачествено строителството заради по-евтини материали. До къде може да допусне компромис с такива материали?

- Девизът на нашата компания е „иновативност и качество в бизнеса“. За да го следваме за толкова години от създаването ни, не сме си позволили да направим компромис с качеството нито веднъж, това става ясно от множеството изградени обекти и доволни партньори.

Инвеститорите може да натискат за по-ниски цени, но от едно ниво нататък е абсурдно да се мисли, за какъвто и да е компромис. Ние работим от години само с изцяло произведени у нас кабели от „Елкабел“ Бургас, сега и с още една фирма от Смолян „Гама кабел“ и не може и за момент да си помислим за компромис с качеството. Затова и нашите цени са по-високи. Факт е, че има някои фирми, които си позволяват да спестяват от кабели, но това води до компрометиране на цялата инсталация на сградата и проблемите после могат да излязат много по-скъпи.

Все повече говорим за умни домове, зелена икономика, зелени паспорти на сградите. Къде е вашата компания в тази тенденция?

- За да се изгради „зелена сграда“ трябва всичко да се проектира още в самото начало. Ако един път вече се изгради една инсталация и след това се вземе решение за преминаване към „зелено“ изграждане, проблемите ще са много и дори няма да е възможно. За съжаление обаче, в България все още много рядко се планира такова строителство, защото цената му е поне с 50% по-скъпа.

Кои са обектите, с които се гордеете?

Основните обекти, с които се гордеем са тези по нашето Черноморие, тъй като те представляват голямо предизвикателство за нас и всички работници поради късите срокове за изпълнение - обикновено един обект започва да се изгражда непосредствено след приключване на летния сезон и трябва да бъде завършен и пуснат в експлоатация преди началото на новия. Тези срокове от няколко месеца са голямо изпитание, но се справяме.

Гордеем се, че изградихме цялото LED осветление на Културния дом на Община Несебър. Тази иновация съчетава икономичност в разхода на енергия с безкрайните възможности във формата, размера, силата и цвета на светлината. Тя е най-малко дразнеща и не предизвиква напрягане на очите както е при лампите с нажежаема жичка. Ако минете вечер покрай сградата ще останете очаровани. Градът се нуждаеше от такъв проект.

Какви са днес иновациите във вашия бизнес? Какви технологии влизат?

Както всички фирми, които се занимават с електричество, така и ние използваме водещи марки за изграждане на системата “smart home”. В днешния свят всичко се прави така, за да бъде максимално опростено за крайния потребител. Технологиите напредват и вече можем да командваме всичко от мобилния си телефон. Последните иновации в нашия бизнес предлагат цялостно управление и лесен достъп за контрол на вашия дом през мобилно устройство – т. нар „умна къща“.

Ще дойде ли време, когато осветлението навсякъде ще бъде LED?

- Времето е дошло отдавна, все пак сме в 2021 г.. Трябва да мислим за природата, за намаляване на вредните емисии и консумация на електричество. Основните плюсове на LED осветлението са, че с по-малка мощност се осигурява по-голямо осветяване и съответно ефективността се засилва, а оттам намалява и разходът на електроенергия. За това обаче е нужна и промяна в мисленето на всеки един човек. 

За контакти: 088 7641416

https://sgl-group2012.com/