fbpx Вида на усмивката допринася значително за доброто самочувствие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Вида на усмивката допринася значително за доброто самочувствие

Д-р Явор Николов, Център по имплантология и естетична стоматология "Медикъл Дент"

Вида на усмивката допринася значително за доброто самочувствие

Колко от вас отиват на зъболекар, без да изпитат онова неприятно чувство, което свива стомаха? Повечето хора са чувствителни на тема зъбни интервенции и отлагат посещението при стоматолога, докато „ножа опре до кокала”. Залисани във вечно неспиращата работа гледаме да забравим за тези необходими посещения. Все пак има и хора, които използват да се заемат с проблемите в устата именно по време на отпуска. Те споделят, че тогава са по-малко напрегнати и понасят по-леко денталните интервенции. За това, дали се грижим за зъбите си, разговаряхме с д-р Д-р Явор Николов, който е съосновател на Център по имплантология и естетична стоматология „Медикъл Дент”. В момента е водещ лекар в секция "Естетична стоматология". Той е и утвърден сертифициран преподавател в Международния учебен център по дентална имплантология IFZI и негов представител за територията на България.

Доктор Николов, смятате ли, че българите имат дентална култура?
- Със сигурност и сред българите има хора, които знаят как да се грижат за зъбите си, и такива, на които трябва да се помогне и обясни повече.

Съществуват ли „сезони” в профилактиката – с други думи дали дадени лечения са подходящи за определени месеци?
- Не, не може да се каже, че има някаква сезонност по отношение на стоматологичните процедури. Просто пациентът трябва да избере в кой момент е дошло време да реши проблемите със зъбите си и да потърси клиниката, която да му помогне да го направи.

Какви проблеми най-често се забелязват при пациентите? Има ли национална специфика, свързана с региона, храните и водите, които поемаме?
- Проблемите при пациентите са най-честите във всички развити общества. Все повече стават пората с множество загубени постоянни зъби, които се нуждаят от импланти. Също така се наблюдава и преждевременно износен емайл на зъбите, като пози проблем се решава с керамични фасети.

Какво трябва да знаем за личната хигиена на устата и зъбите?
- Разбира се, тя е много важна и в поддръжката ѝ активна роля заема стоматологът. Всички трябва да знаят, че поне 2 път годишно той трябва да се посещава за почистване и профилактика.

Много хора отлагат ходенето при стоматолог, заради болката. Какви са начините тя да бъде преодоляна и какви практики се прилагат при хора с нисък праг на чувствителност?
- В съвременната стоматология болка на практика не съществува, това е отдавна решен проблем. В днешно време анестетиците са достатъчно добри, а и методите за прилагането им като електронната анестезия например, могат да направят поставянето на упойката напълно безболезнено.

Слагането на упойка носи ли негативни последствия?
- Категорично не. Упойката е напълно безвредна дори и при често прилагане.

Все по-често се рекламира избелване на зъбите. Полезно ли е това действие и не нарушава ли целостта на зъбите? Какво трябва да се знае?
- Избелването на зъбите е напълно безвредно, не уврежда с нищо структурата на зъбите и е приложимо при по-голямата част от пациентите. Важно е да се знае, че често козметичните проблеми с усмивката на пациентите не се разрешават само с промяна на цвета, както те си мислят, а с корекция на целия т.нар. дизайн на усмивката. Това е изпълнимо с главното оръжие на естетичната стоматология – порцелановите фасети.

На какъв период трябва да се почистват зъбите от зъбен камък?
- Професионалното почистване и профилактичен преглед е редно да се прави поне на всеки 6 месеца.

До колко сложен е процесът по слагането на зъбни импланти?
- Това зависи изцяло от опита на хирурга, който поставя имплантите. За опитния специалист процедурата е рутинна и има предвидим резултат.

Променя ли се самочувствието на хората след прилагане на естетическа хирургия заради проблеми с външния вид на зъбите?
- Вида на усмивката е съществена част от общата визия и тя допринася значително за доброто самочувствие на пациента. Интересен факт е, че много хора след естетична корекция на друга част от тялото си идват при нас, за да се погрижим и за крастотата на усмивката им.