fbpx Цветелина Дончева: BookDirect улеснява изключително хотелските резервации | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Цветелина Дончева: BookDirect улеснява изключително хотелските резервации

Всички знаем, че днес без интернет туризмът е немислим. Процентът на онлайн резервациите всяка година расте с големи темпове. Да не говорим, че сме в ерата на милениум поколението, което предпочита виртуалния контакт пред реалния, изисква и очаква адекватна информация в мрежата, както и дигитално удобство. Възможностите за позициониране и продажби в интернет пространството на един обект за настаняване са неограничени, сайтовете за букинг са безброй.
Когато един хотел обаче работи с няколко на брой канали, управлението им отнема много време, тъй като постоянно трябва да бъдат обновявани наличностите. Разговаряме с Цветелина Дончева, която е Sales Manager на софтуера за хотелски резервации - BookDirect.

Г-жо Дончева, разкажете повече за проекта BookDirect.

- Като екип, който менажира няколко хотела знаем, че времето е най-ценния ресурс. Затова след дълго проучване и тестове открихме най-добрия софтуер за онлайн продажби, който може да се приложи във всеки хотел и който ни дава възможност да обърнем време на наистина важните неща, вместо да се занимаваме с отегчителните механични дейности пред компютъра. Първоначално започнахме да го използваме само в нашите обекти за настаняване. Впоследствие обаче оценихме възможностите и предимствата му, зароди се интерес и от други колеги и така дойде идеята за BookDirect.

Каква е същността на този софтуер?

- Софтуерът е изцяло уеб базиран, което означава, че хотелиерът има достъп до обекта си по всяко време и от всяко място с интернет. Не е необходимо закупуване на допълнителна техника или поддръжка на място. Това е платформа за управление на On-line продажбите, чрез която даваме възможност на хотелиера да задава цени и наличности в десетки канали и да ги управлява от една конролна точка - bookdirect.bg

Кои канали имате предвид?

- Това са сайтове като booking.com, ОТА (онлайн туристически агенции), банки за легла, дори и собственият сайт на обекта за настаняване. В България повечето хотелиери използват предимно booking.com, но в Европа и в световен мащаб има и много други успешно продаваеми сайтове. Често самото им обикаляне с цел ъпдейтване на наличностите може да отнеме времето на повече от един човек на ден, а рискът от скъпоструващи грешки и overbooking е голям. За това е и основният и най-важен инструмент на програмата - т. нар. Channel Manager, който позволява максимално ефективно и лесно да се управляват цени и контингенти в различните портали от едно място, а система едновременно и автоматично актуализира информацията във всичките онлайн партньори. Ако имаме продажба на помещение от един канал, тя бива извадена от другите и така рискът от overbooking изчезва.

Споменахте и сайта на обекта като собствен канал. Как функционира той?

- Най-просто казано - собственият сайт става продаваем. Клиентът може да влезе и да си направи резервация по всяко време, разбира се на зададените свободни дати и помещения. Това е т.нар. Booking engine. Ако имаме продажба, информацията ще бъде актуализирана към всички останали сайтове и съответните помещения ще бъдат извадени от там. Основните ползи от него са увеличаване на директните продажби и намаляване на разходите за комисионни към различните дистрибуционни канали. Друго важен аспект е, че имаме директна връзка с клиента. Собственият сайт продава, а екипът пести време и разходи, които могат да бъдат вложени в други дейности.

Какви обекти могат да се възползват от продукта, който предлагате?

- Продуктът, който е хърватски, може да бъде персонализиран според нуждите на всеки обект за настаняване. Той е много добре развит на европейския пазар като вече близо 4 хил. хотела го използват - от 5 звездни вериги до малки семейни обекти. В Хърватска, където много добре е развит къмпинг туризма, системата се използва от почти всички къмпинги, което доказва неговата гъвкавост. Важен факт е, че софтуерът е разработен от хотелиери и висококвалифицирани професионалисти в сферата на туризма, а не от ИТ компания. Направен е така, че да бъде достъпен и удобен, вниква в детайлите на бизнеса и има редица функционалности.

Споменете някои от функционалностите.

- Един от нашите най-любими инструменти е резервационната апликация. Това е система, която позволява много бързо и лесно да се изпращат различни оферти към гостите, в които има бутон за директно букване. Това е най-бързият начин да се отговаря на заявки по ел. поща. Друга опция е възможност за партньорство с Google Hotel Ads, което пък от своя страна дава възможност за показване на официалните цени на сайта ви в Google Organic search & Google maps, възможност за фокусиране на реклами в конкретни държави или конкретни потребители на определени устройства.

Какви са предимствата при внедряване на BookDirect в един обект за настаняване?

- Още в началото споменах, че ние сме хотелиери. Това ни дава възможност да вникнем в нуждите и проблемите на хотелиера, да му помогнем да открие необходимите решения. Ние не само предлагаме този продукт, а и оказваме съпорт при използването му. Споменах резервационната апликация, която всъщност е една от основните причини да изберем точно този софтуер, тъй като той единствено предлагаше нещо подобно като инструмент.
Като предимство можем да отчетем и факта, че не е нужна каквато и да била инвестиция. Методите на плащане са различни и гъвкави, отново съобразени с нуждите на бизнеса.
Най-общо казано - чрез тази система предлагаме възможност за професионално управление на обекта, с което да се подобри пазарното му позициониране, да оптимизира заетостта, да повиши приходите си и да бъде в крак с времето.

----------------
Цветелина Дончева е завършила туризъм и работи тази сфера от 10 години. Има опит в сезонни ваканционни комплекси, градски хотел в София, била е част от екипа на сайт за онлайн продажби в сферата на туризма.