fbpx Цвета Тановска: Има вина, които са самодостатъчни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Цвета Тановска: Има вина, които са самодостатъчни

Цвета Тановска е позната във виненото общество и бизнес в България. Тя има магистърска степен по икономика, но виното е нейно хоби и страст. Посещавала няколко специализирани курса за вино и редица образователни програми. Член е на журитата на различни винени конкурси. Обиколила е винарските изби във всички лозарски райони в света. За 10-та, юбилейна година е съредактор и съавтор заедно с Катя Йончева на "Каталог на българските вина" – красиво и уютно издание, чиято цел е да включва всички български винарни и вина на пазара. Какъв е виненият свят на Цвета, разговаряме в следващите редове с нея.

Цвета, според Вас кое е доброто вино? Какво трябва да има и как да го разпознаем? Все пак малко са винени специалисти, повече хора просто харесват да пият вино.

- Доброто вино е многопластово. И не като дегустационна характеристика, по-скоро като възможността да се хареса на различни хора. Отношението към виното зависи от опит, сетива, знания, интереси и в многопластовото вино повече хора намират своя пласт.

Какво е различното в последното издание на винения каталог? Какво може да се открие в него? 

КАТА 2022 е десето юбилейно и многоцветно издание на Каталог на българското вино. В него отново са отразени, дегустирани и оценени българските вина на пазара (старанието ни е да бъдем всеобхватни). Той е и приятен разказвач и за винения туризъм. За всяка изба са описани възможностите за посещение, дегустация, организация на събития, както и наличието на ресторант или хотел.

Как се събира един такъв каталог с толкова много вина, при положение, че се появяват непрекъснато нови?

- Начинът е само един – с труд, постоянство и настоятелност. Да, не е лесно, но се справяме и то с удоволствие! Вината във всеки каталог са 800-1000!

Къде се разпространява каталога?

- В големите вериги книжарници, както и в добрите магазини за вино.

Какви са модните тенденции във виното, има ли залитания?

- Тенденцията е в разнообразяване на вкуса, предлагането на натурални, органични вина. Както с всяка тенденция има добри примери, има и залитания.

Има ли място за още нови изби в България?

- Виното и избата са решение и риск за всеки инвеститор. 

Защо в изисканите хотели сутрин, на закуска има шампанско? Не е ли много рано за вино?
- Шампанското, а и пенливите вина от други региони, са красиви, изискани, стойностни вина, които могат да бъдат с теб от сутрин до вечер, на празник и в тъга.

Помните ли първата Ви любов с виното?

- При виното ме заведе любознателността ми – за да познаваш виното е необходимо да имаш знания в областта на географията – климат, релеф, води, почви, история, етнография... И в началото срещнах едно отлично списвано списание, Бакхус и Неда Проданова - интелигентен човек и сладкодумен разказвач, която ме хвана за ръка и ме поведе по пътя на виното.

Къде по света е любимото Ви винено място? 

- Интересът към виното ме заведе в близо 400 изби навсякъде по света. Много места харесвам, при вида на обгрижено лозе се просълзявам. И все пак – червената нишка на шенин блана би ме върнала в ЮАР, винаги бих се върнала в Елзас, в Долината на Лоара...

А в България? Къде бихте изпила чаша вино с най-голямо удоволствие? В компанията на…?

-  Виното ме срещна с приятни, забавни, интелигентни хора и с всеки от тях бих пила вино. Не познавам откровено глупав човек, които да харесва и да разбира от вино! :)

Но колкото и да е странно, има вина, които пиеш сам. Те са самодостатъчни вина.