fbpx Веселин Стоянов, TRANSPRESS: Зад големите успехи стоят не “звезди”, а силни екипи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Веселин Стоянов, TRANSPRESS: Зад големите успехи стоят не “звезди”, а силни екипи

Веселин Стоянов е основател и управител на една от водещите транспортно-логистични компании в България — TRANSPRESS. От близо 30 години той отговаря за стратегическото развитие на организацията, която днес е Номер 1 в превоза на палетни пратки у нас с екип от 800 служители, автопарк от над 400 автомобила, 13 логистични центъра у нас, а благодарение на партньорството си с международния гигант DACHSER оперира в мрежа от над 400 локации в цяла Европа. TRANSPRESS осигурява превоз на над 2 млн. пратки годишно и пълна гама транспортни и логистични услуги за над 18 хил. клиенти. През 2021 г. TRANSPRESS е отличена като „Най-добър работодател“ в сектор “Транспорт и логистика” у нас.

Разговаряме с Веселин Стоянов, който участва в проекта ни "Мениджърите споделя" и е част от луксозното издание АЛМАНАХ 2022, за "днес и утре" на логистичния бизнес.

Г-н Стоянов, как онлайн търговията промени логистиката?

- Направи ни още по-комплексни играчи, още по-бързи, още по-интегрирани, още по-дигитализирани. Логистиката и транспортът са “гръбнакът” за успеха на всеки онлайн търговец - от доставката на стоките, през митническо обслужване, складиране, обработка, препакетиране, окомплектоване, етикетиране, документална обработка, експедиране, проследяване, до доставката и дори заплащането. Единственият жив досег на крайния клиент всъщност е с куриера, т.е. ние вече сме не само тилът, но и лицето на онлайн търговеца. А при ползването на цялостни транспортно-логистични решения, т.е. когато се комбинират транспорт, складови услуги и доставка до крайния клиент, можем да им спестим до 30% от разходите и ценно време. Затова изборът на логистичен партньор е решаващ.

Вашият бизнес е много специфичен. Реално служителите са сами, на път. Как успявате ги направите част от компанията и да им създадете усещане за фирмена принадлежност?

- Вече 29 години в TRANSPRESS това е мое лично правило – където и да са шофьорите ни, в каквато и ситуация да попаднат, никога да не се чувстват сами, да знаят, че имат гръб. И може би, защото наистина започнах от първото стъпало — с няколко буса, с шофьори, които лично избирах и с които аз правех първите курсове, компанията порасна като семейство и винаги сме се грижели един за друг. Имам шофьори, с които сме заедно от самото начало. Хората, които избираме и ни избират, носят нещо, което аз наричам “TRANSPRESS генът”. Това най-общо значи да си свестен човек, който лесно ще се свърже с нашите ценности, имаш генът, който е част ДНК-то на самата компания.

Винаги казвам, че хората са най-важният ни актив

Винаги казвам, че хората са най-важният ни актив. Трябва да се грижим за тях и да работим с тях, за да бъдат най-добрата си версия. Това значи честност, коректност, доверие, ясно целеполагане, уважение на експертизата им, справедливо мерене на резултатите.

Интересувам се от добрите практики за създаване на фирмена и екипна култура и разбира се, в TRANSPRESS работим за това, но при нас някак нещата се случват органично и с желание, а не защото така трябва. Характерът ни може да бъде усетен от избора на камионите ни, през програмите ни за здравето на служителите, които включват допълнително здравно осигуряване, карти за спорт, специална програма за насърчаване на физическата активности и здравословния начин на живот на шофьорите, отношението към жените и програмата ни за привличане на дами професионални шофьори, всички “зелени” инициативи, до топлото отношение към близките на служителите, които също чувстваме като част от голямото TRANSPRESS семейство и които винаги сме се старали да приобщаваме. Стараем се шофьорите ни да са добре на празници, дори когато са на път – дали ще е с мартеничка, дали с козунак и яйца, дали с подарък за 8 март или Коледа и най-вече с уважение към нелеката им работа. Наистина се чувствам голям късметлия с хората в TRANSPRESS и съм благодарен на всеки един от тях.

Само през последната година сме инвестирали 24 млн. лева в модерен и икономичен автопарк

Все повече се говори за зелена икономика. Транспортът е един от секторите, към който се гледа изключително рестриктивно, с цел намаляване на вредните емисии. Как вие работите в тази посока? Предвиждате ли да инвестирате в електрически камиони?

- Грижата към околната среда винаги е била част от ценностите на TRANSPRESS, но сега става и тема за целия бранш. Това е свързано с новите европейски директиви за автопарка, но и с цените на горивата. Само през последната година сме инвестирали 24 млн. лева в модерен и икономичен автопарк, като средната възраст на автомобилите ни е 1,5 години. Имаме иновативен подход в създаването на супер зелени олекотени композиции и оптимално редене на товарите, така че да оперираме с по-голям полезен товар. Така през последните години сме намалили вредните емисии с 30%, а в стратегията ни е заложено допълнителна редукция с 15% до 2025 спрямо 2019 г. и с 30% до 2030 г.

TRANSPRESS предоставя сертификати за въглеродни емисии и все повече компании ще се възползват от това. Все повече хора са отговорни към опазването на околната среда и това по веригата задължително стига и до доставчиците на транспортни услуги.

Преминаването към електрически автопарк няма да стане за една нощ, но поетапно тези автомобили ще навлизат за конкретни работни задачи. Първо ще намерят място в градската логистика, където и ползите за намаляването на замърсяването на въздуха и шума са най-наложителни. Разбира се, ние следим постоянно иновациите и вече имаме електрически автомобили в автопарка си, както и електрически карго велосипеди в пилотен проект. Използваме и биоразградими опаковки, грижим се за енергийната ефективност на сградите си, а новият ни логистичен център в Божурище ще разчита на собствена фотоволтаична система. Подкрепяме и различни “зелени” инициативи и кампании и сме носител на награди за най-зелена компания в транспортния сектор у нас.

Пред логистиката има два сериозни проблема — все по-високите цени на горивата и влизането в сила на частта от Пакета „Мобилност“, при която камионите на всеки 8 седмици трябва да се връщат до страните, където са регистрирани. Как решавате вие тези проблеми?

- Това наистина са сериозни предизвикателства и затова въпреки предходните две много успешни години, лично аз съм много внимателен в очакванията си към 2022 г. Ефектът от Пакет “Мобилност” вече се усеща  с влизане в сила на новите изисквания от февруари. Увеличават се значително както административната тежест, така и разходите за българските превозвачи, постоянно сме обект на проверки, което създава допълнително напрежение в работата ни. Колкото и да са нелогични тези нововъведения, в каквото и противоречие да са с т.нар. Зелена сделка и визия за икономическо възстановяване на Европа, ние ще трябва да се съобразяваме с тях. Затова в TRANSPRESS ще сме много внимателни през 2022 г. Въпреки че до момента това е поредна година на сериозен ръст за нас, фокусът ни е върху това да сме устойчиви, още по-ефективни и да диверсифицираме риска. Това е важно както за нашия бизнес и за служителите ни, така и за клиентите – колкото по-здраво стъпили сме на земята, толкова по-сериозни гаранции можем да дадем за качеството на услугите.

Рекордните цени на горивата в момента се оказват общ проблем на бизнеса и превозвачите - те повишават риска за транспортните компании и неминуемо се отразяват върху цените на транспортните услуги. И все пак колкото по-ефективен е превозвачът — с нов икономичен автопарк, обучени шофьори, оптимизирани процеси и маршрути без излишни километри, толкова по-малки са негативите за клиентите. TRANSPRESS оперира с икономични камиони и олекотени ремаркета с висок полезен товар, имаме софтуерни решения, с които постоянно следим разхода на гориво и оптималните маршрути, правим корекции в реално време, имаме специална програма за насърчаване на ефективното шофиране. Надяваме се скоро да сме и първите с пилотен проект за автовлакове у нас. Затова при ръст на горивата нашите цени са с по-малко увеличение от средното на пазара.

Посланието към младите хора и бъдещите предприемачи

Харесвайте  трудностите, защото те ни карат да мислим, да учим, да се развиваме, да ставаме по-добри. Не ставаш олимпийски шампион, не изпращаш ракета в Космоса и не създаваш еднорог, ако търсиш лесното. И помнете, че зад големите успехи стоят не “звезди”, а силни екипи и адски много методична и дисциплинирана работа, за която трябва да си разпределят силите добре. Точно затова само отборът на шерпите успя да направи зимното изкачване на К2.

В година на пандемия започнахте изграждането на нова и изключително модерна нова база на TRANSPRESS. Беше ли това планирано развитие или пандемията и засилената логистика ускори темповете на изграждането?

- Изграждането на новия ни логистичен център в Индустриален парк - Божурище беше в плановете ни още преди пандемията, но към днешна дата сме още по-убедени в правилността на това решение. То ще ни помогне да работим още по-ефективно и фокусирано. Справяме се дори по-бързо от очакванията и вече имаме Акт 14, стартираме дейност във втората половина на 2022 г. Надяваме се в съвсем близко бъдеще държавата и общината да намерят решение за подобряване на инфраструктурата в района – изграждане на адекватен път, тротоари, транспортни връзки. В Индустриалния парк има сериозни инвеститори със значещ принос към БВП и работните места. Затова е резонно да получим и условия да работим спокойно.

С какво ще се отличава тази база?

- Като лидер в превоза на палетни пратки очаквано ние изграждаме и най-голямата крос-докинг платформа за палетни пратки у нас. Базата ще бъде с обща площ 40 дка и 8 хил. кв. м застроена площ. Освен крос-докинг платформа и склад за обработка на товари, ще има зона за разпределение на пратки и стоки, както и офисна част и център за обслужване на клиенти. Ще има 60 рампи, което ще позволи едновременното товарене и разтоварване на 60 камиона с режим на работа 24/7. Ще можем да обработваме до 12 000 тона на денонощие. Паркинг зоната е за до 100 камиона и 300 автомобила. С тези параметри логистичният център ще бъде без аналог у нас. Освен това ще изградим собствена фотоволтаична система и ще имаме зелена енергия за електрически автомобили.

Смятате ли, че България е добро място за бизнес?

- Да. Бизнесът на TRANSPRESS е изграден в България от нулата с честната работа на талантливи български професионалисти. Нашият бизнес дава достойно препитание на 800 човека. Имаме много клиенти и партньори, с които си приличаме. Може би някои неща тук са по-малко подредени и по-трудни, но това пък ни е направило още по-адаптивни и устойчиви, и съответно сме високо конкурентни и на международните пазари.

Като предприемач с над 30 години опит, Веселин Стоянов има успешно реализирани проекти както в транспортния сектор, така и в строителството, търговията и услугите. Той е убеден привърженик на концепцията за “учене през целия живот” и има задълбочен интерес в прилагането на лидерски модели и коучинг практики в управлението.