fbpx Галина Нифору: Шоурум на балканските вина ще отвори врати есента в столицата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Галина Нифору: Шоурум на балканските вина ще отвори врати есента в столицата

В началото на юни София за шеста година бе столица на балканските вина. Тук си дадоха среща много производители и търговци от региона, а гостите на Балканския международен винен конкурс и фестивал (BIWC 2017) можеха да дегустират над 600 различни вина. В ретроспекция разговаряхме с Галина Нифору, изп. Директор на фестивала.

Г-жо Нифору, как оценявате изминалия шести Балкански винен фестивал и конкурс?

- Смело мога да заявя, че това беше най-доброто издание досега. Показателно е, че имахме много голям ръст на мострите за самия конкурс, а това означава, че винопроизводителите на Балканите припознават форума като сериозна изява. Факт за това е и високото ниво на журито – всяка година досега в него участват трима или четирима Master of wine. Знаете ли, че имаме много сериозен интерес от цял свят от хора, които искат да журират и вече за 2018 г. са подадени няколко кандидатури.

Няма как да не отбележа, че вече имаме и нови международни медийни партньори, които са едни от най-големите световни винени платформи, партниращи на най-значимите форуми и конкурси. Което е по-важното - те ни потърсиха сами!

Какво беше участието на избите тази година?

- Тази година във фестивала участваха 16 изби, което е почти двоен ръст спрямо миналата година. Явно хората от винения бранш виждат възможност да проникнат на българския пазар и да се харесат на българския консуматор.

 

Обявихте още предварително, че ще имате много чуждестранни посетители. Как успяхте да постигнете тази популярност?

- Да, наистина беше така. Буквално дойдоха гости от цял свят специално за Форума. Успяхме да направим много силна кампания в социалните мрежи и явно тя даде ефект. И категорично вече има интерес към балканските вина – просто сега излиза тяхната мода.

Трябва да отбележа и обединяването ни с Кампанията против рака на гърдата, която върви в целия свят под мотото: #winelover against cancer и нейният създател Луис Алберто, който има над 100 хил. последователи в социалните мрежи много активно промотираха нашето събитие.

Също така успяхме да съчетаем и посещението на 30 вносители и дистрибутори от САЩ, Япония и Китай, което е по проект на Асоциацията на виноизносителите.
На галавечерята, когато връчихме трофеите, над 70% от гостите бяха чужденци, които си бяха купили билети само за събитието.

Много посетители имаше и на майсторските класове, като повечето от тях бяха любители – това говори, че хората жадуват да научат нещо ново и интересно.
Като цяло атмосферата беше уникална. Догодина може би ще се преместим на друго място, защото тук вече е тясно и ще можем да разгърнем формата. Със сигурност ще има и по-силна гурме секция, защото балканската кухня е много интересна, а виното както е известно, се съчетава с добрата храна.

Както се казва, пораснахме, и догодина навършваме седем години, вече ще сме в първи клас, така че ни очаква много сериозна работа, за да продължим още по-успешно напред.

 

Късмет ли беше, че българско вино спечели големият трофей?

- Никакъв късмет, а много сериозна надпревара. Изключително щастлива съм, че именно Мавруд Резерва 2013 на изба „Румелия” грабна големия приз. Гласуването става изцяло на сляпа дегустация. Избират се вина в отделните категории и след това от 6-те победители се прави отново „сляпа” дегустация и се избира най-доброто вино като цяло. За пореден път доказахме, че българският мавруд е визитна картичка на България и ние много трябва да се грижим за нея.

Какво ви предстои сега?

- С германския член на журито договорихме да направим през октомври в Берлин търговска дегустация на балканските вина, където ще покажем по-висок сегмент от тях. Имаме предложение да направим и подобно представяне на азиатските пазари. Повече от доволна съм за това.

Най-новото е, че от септември планираме да открием шоурум на балкански вина в центъра на София, защото всяка година хората питат откъде да си купят вината, които дегустират на Фестивала. След като няма конкретен интерес от българските вносители, смятам, че това е ниша, която си заслужава да вземем. Предвиждаме да има чести дегустации, съчетани с типична кухня. Освен това у нас вече има доста гръцки и сръбски ресторанти, които ще могат директно да зареждат от нас, така че подобно разнообразие на винената сцена определено ще има място.

На другата сутрин, след като приключи Балканския фестивал отлетяхте за Америка, където представихте български вина. Как американците приеха нашите вина?

- Пътуването беше свързано с втората година от проекта „Промоция на вина със защитено географско наименование” на Асоциацията на виноизносителите. За втори път бяхме в Хюстън, щата Тексас. Присъствахме на 4 семинара в Ротъри клубовете в Хюстън, където представихме 18 български вина от 9 изби и отново най-много се хареса Мавруда. Също така много добър прием имаше и Мелник 55, а дамите останаха очаровани от мискета и муската дамите. Участвахме на различни изложения, като едното от тях се провеждаше на самата улица – посещението беше невероятно и на нашия щанд 6 души едвам смогвахме да обслужим хората.

Знаете ли, че не страдат от скрупули от къде е виното – дали от Италия, Франция или Аржентина. За тях е важно просто да им хареса.  Нашият слоган е „The Weel Kept secret” (Добре пазена тайна) и след като ни питаха коя е тайната, разказвахме за правенето на вино от времената на траките. Тази далечна история за тях беше много интересна.

Позволиха ни също да направим търговски промоции в най-голямата супермаркет верига HEB, която има над 280 магазина в щата Тексас.  Изключително съм впечатлена, че като манталитет и отношение се опитваха всячески са ни помогнат. Най-радостното е, че има дистрибутори, които са готови веднага да стартират внос на български вина.

Самата аз лично бях поканена да присъствам в един голф клуб на изключително ексклузивно събитие с дами от много висок ранг, където бях официално представена. Събитието се казва „Жените във виното” и се прави всяка година. Чест е за мен, че получих покана догодина да бъда лектор.

Българската асоциация на виноизносителите започва подготовката за представяне на българските вина в Китай, през ноември в Гуан Джоу, където се очакват между 300 и 1000 вносители и търговци.