fbpx Красимир Петров, А1: Всеки, който предлага уникален продукт и го работи с любов, е обречен на успех | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Красимир Петров, А1: Всеки, който предлага уникален продукт и го работи с любов, е обречен на успех

Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 8

Красимир Петров, А1: Всеки, който предлага уникален продукт и го работи с любов, е обречен на успех

В проекта "Мениджърите споделят" и Алманах 2021 участва Красимир Петров. Той има над 20-годишен опит в сферата на технологиите и телекомуникациите и днес е директор „Конвергентна мрежа и услуги“, А1 България. Ето част от това, което сподели за луксозното издание, в което представяме успешни бизнес казуси и лидери. 

Г-н Петров, доколко животът ни се дигитализира и доколко това ще продължава? Трафикът на данни нараства всяка година. Няма ли опасност да загубим човешкото си “аз”?

- Дигитализацията е част от еволюцията на човечеството. От векове намирането на по-лесни и удобни начини за справяне с ежедневието и подобряване на благополучието на хората е изисквало промяна. В случая с масовото навлизане на технологиите процесът продължава вече от години и мисля, че не само не застрашава човешкия ни облик, но е и в полза на това да печелим време и енергия. Представете си, че пандемията, започнала през 2020 година, беше възникнала с 15 години по-рано.

Дигиталните технологии изиграха ключова роля в това голяма част от бизнеса да продължи дейността си онлайн, а потребителите да могат да общуват, да се информират и да се забавляват, въпреки социалната дистанция. Обемът на предаваните данни през мобилните мрежи расте всяка година с над 30%, което означава, че дигитализацията е в пълен ход. Важното е ние, човеците, да продължим да управляваме машините, а да не допуснем обратното.

Смятате ли, че Индустрия 4.0 е в България и готови ли са българските малки и средни предприятия за Индустрия 4.0? Какво трябва да направят още, за да са част от нея?

поставихме важен крайъгълен камък за изграждането на Индустрия 4.0 със старта на първата истинска 5G мрежа у нас. Високата скорост, ниското времезакъснение и големият брой свързани устройства са ключови за развитието на потенциала на много от бизнесите, включително прилагането на концепцията Индустрия 4.0. Малките и средни компании в България, наред с големите корпорации, ще могат да развиват иновативните си идеи с доста по-широк размах. Това, което би трябвало да обмислят, е как най-добре да се възползват от този технологичен скок.

Технологията 5G вече е реалност, но като че ли обществото е разделено на две и битува недоверие към тази нова технология. От какво е породено то? Нека още един път кажем какво представляват мрежите от пето поколение?

- Всяка новост има свойството да се посреща или с недоверие или като възможност, но това е част от човешката психология. Още повече, че днес живеем във време на фалшиви новини и конспиративните теории, които засягат практически всички сфери на нашия живот, като започнем от вирусите и ваксините, и стигнем до мобилните мрежи и новите технологии
Всички научни доказателства сочат, че 5G мрежите не са опасни при спазване на съответните норми. Нормите в България за електромагнитни излъчвания в честотните диапазони за мобилни комуникации са от 45 до 100 пъти по-строги, отколкото в повечето държави в Европа и света.

5G (от 5th Generation) е следващото поколение мобилни мрежи. Технологиите направиха възможно чрез 2G да се водят мобилни цифрови разговори и да се предават текстови съобщения, чрез 3G се добави функционалността за достъп до интернет и изпращане на снимки. 4G позволи гледане на видео с високо качество от много хора едновременно.

Следващото поколение 5G дава тласък на създаването на нови възможности както за потребителите, така и за бизнеса

Това е възможно благодарение на десетократно по-високите скорости, десетократно по-ниското време закъснение и стократно по-големия брой свързани устройства в 5G.

В края на 2020 г. А1 обяви, че стартира първата истинска 5G мрежа. Какво точно означава “истинска” и кой реално може да се възползва от нея? Какви са инвестициите, които А1 прави за стартиране и разширяване на мрежата и какви са плановете за развитие?

- Мрежата на А1 е първата в България, която оперира на честоти в обхвата на 3600Mhz и съответно предоставя истинско 5G изживяване с гигабитови скорости. В края на ноември 2020 година стартирахме мрежата от пето поколение в централните зони на София, основните жилищни квартали и частите с най-висока концентрация на бизнес. През декември покрихме и 90% от населението на открито в Бургас. Плановете ни са през 2021 година 5G мрежата ни да е на разположение и в повечето населени места в страната с над 10 000 жители, както и в големите курорти. А1 планира през следващите четири години инвестициите в мрежата да достигнат 780 милиона лева, включително в разширяването на обхвата на 5G.

В началото на април А1 България спечели първо място на провелия се днес търг, организиран от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за разпределение на радиочестотния спектър 3,6GHz в България. А1 взе честотната лента 3600-3700 MHz, която ще използва за развитието на своята 5G мрежа за период от 20 години и ще плати общо 12,7 млн. лева на държавата, в което се включват 4,7 млн. лева еднократна такса и 8 млн. лева за годишни такси. Повече по темата може да прочетете ТУК

Г-н Петров, дайте конкретни примери какви са ползите за обществото и бизнеса от внедряване на 5G.

- Прогнози на PWC от преди година бяха посочили, че общият принос на развитието на Индустрия 4.0, част от която е и 5G, ще възлиза на $13,2 трилиона в световен мащаб до 2035 година, като генерира 22,3 милиона работни места. Но ако излезем от макроикономическите понятия, бих казал, че животът на хората ще се промени към по-добро в бизнес и лично отношение, използвайки предимствата на 5G мрежата.
Представете си добавяне на виртуална и миксирана реалност към изпълнения на живо в развлекателната индустрия, или роботика и телемедицина.

Друг пример е сферата на “Интернета на нещата”, където възможността за свързване на хиляди устройства ще доведе и до огромен скок в ефективността на цялостните решения. Към момента А1 е първият и единствен телеком в България, който внедрява проекти и услуги по технологичния стандарт Narrowband-IoT, с който се решават едни от най-належащите проблеми на бизнеса и обществото. Този тип решения, като контрол на качеството на въздуха, предотвратяване на загуби на вода в индустриални производства и водомерни зони, интелигентно сметосъбиране и други, ще повишат още повече ефективността си. А това е крайната цел на всяко нововъведение.

Уникалността за България на Narrowband-IoT услугата, предлагана от А1, бе констатирана и от GSMA. В по-общ план внедряването на 5G ще помогне на много компании да реализират идеи, които до момента са били затруднени от възможностите на мрежите. Уверен съм, че ще възникнат и нови бизнес модели, несъществуващи досега, които от своя страна ще създават и нови работни места.

Кои са Вашите лични принципи като мениджър, които спазвате? Промени ли пандемията начина на управление? Взехте ли за себе си нови уроци?

- Споделям едни от личните си принципи, които следвам не само в работата, но и в живота. Доверието е ключът към всички взаимосвързаности, истината ежедневно ги калява, иновативността ги облагородява, колективността ги обединява, а емпатията ги съхранява.

Мисля, че пандемията ни даде още една възможност за развитие в това, което често наричаме “Университета на живота”. Ако продължа в този ред на мисли, то бих казал, че моите най-важни уроци от този семестър са:

1. Ако искаш да “свалиш маската” на някого, то постави го в пандемична обстановка. Кризата на практика разкри много по-ясно лика както на хората, така и на бизнесите.

2. За да дойде нещо ново в живота ти, то трябва да пуснеш част от старото да си тръгне. Промяната е в основата на еволюцията към “следващо ниво”.

3. Приемай обстоятелствата, които не можеш да промениш и се опитай да промениш твоята реакция към тях, така че да постигнеш целите си.

Още от Красимир Петров може да прочетете в Алманах 2021, който се продава в бензиностанциите (без OMW) и пунктове Inmedio.

Красимир Петров има над 20-годишен опит в сферата на технологиите и телекомуникациите. Присъединява се към екипа на А1 през 1999 година като инженер радио-релейни линии. Оттогава той заема редица експертни и ръководни позиции, свързани с изграждане, експлоатация, планиране и управление на преносна, основна и радио мрежа.

През 2016 г. Красимир Петров поема ръководството на дирекция „Конвергентна мрежа и услуги“, която отговаря за развитието на повечето телекомуникационни услуги на компанията, включително и тези, базирани на „Интернет на нещата“ и мрежите от пето поколение. Красимир Петров е завършил магистърска степен по “Телекомуникационна техника и технологии” в Техническия университет в София и има диплома от Leadership Academy към Executive Education Center of City College, International Faculty of the University of Sheffield.

Facebook коментари