fbpx Соня Славчева: Ако работата не те забавлява, търси друго поприще | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 7

Соня Славчева: Ако работата не те забавлява, търси друго поприще

Соня Славчева е създател и собственик на агенция Well Done, заедно със съпруга си. Има 15 години опит в сферата на комуникациите и стратегическото развитие на марките. През годините консултира и работи пряко по комуникационното развитието на брандове като Prestigio, Logitech, Philips, AOC, MSI, Happy Dreams, Tempur, Bowers & Wilkins, Brother, Julius Meinl, Canyon. Завършила е Връзки с обществеността в СУ “Св. Климент Охридски”. Като автор в списание “Жената днес” съчетава две свои любими неща - технологиите и писането.

Well Done е комуникационна агенция с 8 години опит в организирането и провеждането на активности, търговски промоции и събития за медиите.Соня Славчева е част от Алманах 2020 на успешните бизнес казуси в България. Ето избрани моменти от това, което тя споделя в книгата.  

Изминалите години

Убедена съм, че успехът не се дължи на конкретни стъпки и решения, а за мен лично е в цялостната философия, която стои зад скромния ни екип - всеки ден да се впускаме в нови предизвикателства, за да се учим и да правим нещата по по-добър начин. Ключово бе изграждането на екипа и намирането на точните хора, които да работят по проектите ни заедно с нас. Не мисля, че бихме могли да спечелим доверието на клиентите си, без да можем да докажем професионализма на всеки един. Другата крачка, която направихме, бе диференциацията. Комуникациите са огромен пул от възможности и изкушението да работим “всичко” можеше да бъде доста нездравословно за компанията ни. Но ние успяхме да идентифицираме силните си страни, за да бъдем наистина полезни на клиентите си и да им помагаме в постигането на поставените цели.

Правилата за успех

Личните ми правила са взаимосвързани. От едното, съвсем естествено, следва другото. Винаги поставям (с риск да се повторя) екипа на първо място. Тъй като сме семейна компания (съпругът ми и аз сме собственици), логично - развиваме бизнеса си, следвайки традиционните семейни ценности - уважение, разбирателство, възпитание, любов, трудолюбие, отдаденост, доверие. Смятам, че сме изградили уникална работна атмосфера, в която всички се чувстват ценени и значими. И не на последно място изключително отговорни към поетите ангажименти. Аз ценя високо отговорността като качество във всеки един човек. Тя и любопитството са в основата на нашето “малко корпоративно семейство”.

По принцип, личното ми мнение е, че човек, който се занимава с комуникации, няма как да не е любопитен - без това ще е трудно да работи с удоволствие за компании, които представляват толкова различни сфери - като компютърни дисплеи и стволови клетки, например. И последното ми “правило” е забавлението. Човек прекарва повече време с колегите си, отколкото с близки и роднини. Ако работата не го вдъхновява, ако не му носи положителни емоции, по-добре да потърси друго поприще.

За това за нас е важно заедно да посещаваме изложби, театър, да се наслаждаваме на изкуството, да гледаме алтернативно кино или да играем електронни или настолни игри. Старая се винаги да включвам забавлението в работния процес. Всички тези “правила” спазвам и по отношение на клиентите и партньорите ни.

Решението да понесеш загуба и цената

Едни от най-трудните и лично за мен, а и за бизнеса ни казуси, свързвам с решението да откажем услугите си на един от тогавашните партньори на Well Done. Не беше никак лесно да направим тази крачка, тъй като, от едната страна, имаме бизнес мотивите и директната загуба, които ще понесем като организация, имаща своите разходи и естествено са й необходими приходи. Тежеше и “емоционалната раздяла” не само с компанията, но и с хората, с които изграждаш отношения през годините. Решението не беше никак лесно. Но желанията на клиента щяха да поставят професионалното представяне на агенцията под въпрос. Всякакви опити за конструктивен диалог бяха отхвърлени и се стигна до пагубни за отношенията и доверието, уважението и дори бих казала възпитанието реплики към колега от рода на: “Щом ти плащам, ще правиш точно каквото ти казвам”. Тези отношения преминаха рязко и изведнъж границата на здравословния микроклимат. Не можех и не исках да позволя това принизяване на ролята на екипа ни.

Не на последно място, изпълнение на проект, който ще донесе негативи на имиджа на агенцията ни пред партньори и медии. Решението бе взето и отказахме услугите ни на този клиент. До тогава Well Done не бе прекратявала отношения със свой партньор и определено смятам, че бе предизвикателство за всички ни. Сега, няколко години след този казус, съм повече от сигурна, че добрият бизнес се случва между хора, екипи и компании, които имат сходни ценности и стъпват на обща основа при изграждането на своята комуникационна екосистема.

Грешките, от които се учиш

Само този, който не работи - той не греши и това е част от израстването и придобиването на умения у всеки човек. Нещото, което винаги ще ми бъде “обеца на ухото”, е отлагането на “трудните” разговори с екипа. Когато някой не си е свършил работата добре. Преди няколко години направих компромис със служител, чието представяне не беше на ниво за не малък период от време - повече от 4 месеца. Това натовари много мен както физически (поемайки голяма част от задълженията му), така и емоционално. Колегата беше и още е добър специалист, но преминаваше през труден личен етап в живота, който доведе до компромисното му представяне. В дадения момент моята гледна точка беше да постъпя човешки и да изчакам да премине периодът. Но безкрайните компромиси демотивираха останалите колеги. Дългоочакваното “влизане в релси” така и не дойде и стана ясно, че отстъпките от моя страна не само не са били оценени, а са се оказали ненужни. Имали са и цялостно негативно влияние. Затова и към момента, ако разбера, че има нужда от корекция в определени отношения или работа по даден проект, се намесвам, за да може недоразуменията да бъдат изгладени в началото.

Дигиталното време и комуникациите

Комуникациите винаги са били взаимосвързани. В Well Done гледаме на тях като на цялостна екосистема - не можеш да извадиш връзките с медиите, например, да се откажеш от тях, да ги захвърлиш и животът в екосистемата да продължи хармоничното си развитие. Всеки един комуникационен инструмент има своите силни страни. Качествената стратегия би трябвало да натрупва позитивите от използването на тези различни комуникационни инструменти, за да се получи т.нар. ефект на снежната топка - колкото повече работиш, толкова по-голяма става тя и толкова по-лесно се “търкаля” в пространството. Обичам тази метафора, защото много буквално представя натрупването (насищането) на послания, инициативи, дигитални и не само събития и всички други похвати в комуникационния пул на съвременните специалисти.

Новото нормално в бизнеса

Всеки бизнес има своите специфики и една такава в работата на експертите по комуникации е непрекъсната динамика. И аз, и колегите ми сме свикнали да работим в променяща се обстановка, с кратки срокове докато следваме стратегическите цели на клиентите си и този опит ни помогна да се адаптираме бързо и безпроблемно към „новото нормално“. Допълнително в Well Done работим за много технологични марки и преходът към изцяло виртуален офис не беше проблем.

В същото време ни липсваха много културните събития (и събитията въобще), защото това наистина ни зарежда с енергия и идеи.

Промяната в навиците на хората, техните „нови теми“ и „нови начини на общуваме“ ни донесе много работа – тъй като комуникациите на клиентите ни трябваше да се адаптират към новата обстановка – така, че за нас „новото нормално“ означава все още – адаптивност, нови идеи и още повече креативност, за да отличим и да бъдем в максимална полза на брандовете, за които работим. Както винаги е било.

България - място за бизнес

Защо да не е добро място за правене на бизнес? Дори в пределите на жестоката Римска империя робите (при малко късмет и добро стечение на обстоятелствата) са могли да станат почти пълноправни граждани (без право на членство в сената). Шегата на страна, но мисля, че нямаме поводи за оплакване. Ако човек е упорит, работи с удоволствие и качествено - всичко това са предпоставки за успешен бизнес. Български компании работят и се развиват в чудесна среда. Можем да видим продукти made in BG по целия свят в толкова много различни области и сфери; наградени специалисти и експерти. Това е чудесно.

С развитието на електронната търговия, дори и малки, буквално занаятчийски занимания с ръчно изработени предмети (от бижута, текстил, креативни форми) до сега географски ограничени - могат да предлагат творчеството си до всяка точка на планетата. И това ако не са повече от прекрасни условия!

Конкуренцията, разбира се, е по-голяма, но добрата конкуренция е винаги здравословна, отрезвяваща, пречистваща, стимулираща. Нека любопитството ви води напред. И позитивното отношение към живота. Това, че виждате потенциала в нечий чужд бизнес, не е достатъчно - трябва да имате страст за нещата, които правите, за да можете да имате мотивацията да продължите напред в трудни моменти.