fbpx Независимо дали ни харесва или не, безконтактният живот ще се разраства | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Независимо дали ни харесва или не, безконтактният живот ще се разраства

Водеща снимка
Да

Независимо дали ни харесва или не, безконтактният живот ще се разраства

Ковид кризата направи личния живот на европейците и контакта с близки и приятели много трудни. От друга страна хората откриха и високо оцениха удобството на онлайн финансовите услуги. Това показва изданието за 2021 година на „Обсерватория“ – голямото годишно проучване на BNP Paribas Personal Finance.

75% от хората заявяват, че виртуалните срещи разрушават връзката с приятели и близки

Социалната дистанция, наложена от кризата вреди най-много на личния живот – 75% от интервюираните заявяват, че виртуалните срещи разрушават връзката с приятели и близки. В България процентът е по-висок от средния за ЕС – 84%. Само 39% от сънародниците ни споделят, че срещите от разстояние са ефективни, което е под средното за ЕС от 44%.

В същото време европейците високо оценяват практичния аспект на безконтактните финансови услуги и започнаха да ги използват все по-често. Хората харесват най-много онлайн пазаруването – 73%, уеб базираните инструменти за контакт с финансовите институции – 70%, възможността да се информират през електронни устройства – 68%, безконтактните плащания – 66% и дистанционната работа – 57%.

Проучването показва и, че според 53% от участниците е желателно в следващите 10 години да използваме повече безконтактни решения, а 80% заявяват, че независимо дали ни харесва или не, тези практики ще бъдат все по-широко застъпени в живота. Това е знак, че много хора напускат зоната си на комфорт и свикват да живеят в безконтактен свят, като се адаптират и осъзнават, че в бъдеще тези решения, особено при работа и пазаруване, ще са част от живота ни.

Важно изискване, споделено от участниците в проучването, е безконтактните решения да предоставят удобство и лесен достъп до голям брой продукти и услуги.

Българите имат ниска оценка за ситуацията в страната и за личното си положение

Хората в България имат най-ниска оценка в ЕС за ситуацията в страната и за личното си положение. Първият показател е оценен с 3,6 от 10 възможни точки, което е понижение с 0,5 в сравнение с 2020 година. Това ниво е и под средното за ЕС от 4,7 точки. Близо до България е Испания с 3,9. Най-висока е оценката в Германия и Австрия – 5,7.

Възприятието за личното положение е малко по-добро – 4,7 точки. Този показател също спада в сравнение с 2020 година, когато беше 4,9 и е под средното за ЕС от 5,4.

В същото време 42% от българите възнамеряват да харчат повече

Според проучването, само 21% от българите заявяват, че покупателната им способност е нараснала, но 42% възнамеряват да харчат повече, което е по-високо от средното ниво за ЕС от 34%. През последната година броят на хората у нас, които казват, че ще харчат повече е намалял с 9 процентни пункта в сравнение с 2020 година. Това е напълно нормално след повече от година криза, в която хората са по-внимателни по отношение на личния си бюджет.

Българите желаят да се върнат начина си на живот отпреди пандемията

Сънародниците ни заявяват, че харчат за почивки и пътувания, домакински електроуреди и ремонт на дома. Това показва, че българите желаят да се върнат начина си на живот отпреди пандемията и, че песимизмът и намаляващата покупателна способност не са водещи фактори при планирането на покупки.

Безконтактният живот е „самота“ в личен план и „удобство“ в практичен

Според 46% от европейците безконтактният начин на живот в най-голяма степен се символизира от Ковид-19 кризата. На второ място са безналичните плащания с 37%. След тях се нареждат виртуалната комуникация – 35% и дистанционната работа – 33%.

Положителните определения са „практичност“ с 20% от отговорите, „удобство“ – 17% и „прогрес“ с 16%. Тези термини се отнасят най-вече към все по-широкото проникване на иновативни решения, които улесняват живота на хората, предоставят удобен дистанционен достъп до различни продукти и услуги и пестят време и пари.

Не харесваме напълно дистанционните работа и обучение, но се адаптираме добре към новата реалност

Повечето българи – 54% предпочитат комбинацията от домашен и реален офис

По отношение на дистанционната работа, 67% от хората казват, че тя работи добре. Българите са под средното ниво за ЕС 53%. Интересно наблюдение е, че на фона на песимизма по отношение на дистанционната работа, само 27% от сънародниците ни заявяват, че харесват да работят само от офиса, което е под средното от 37% за 15-те проучвани държави. Повечето българи – 54% предпочитат комбинацията от домашен и реален офис, което е по-високо от средното ниво за ЕС от 41%.

Същата тенденция се наблюдава и по отношение на дистанционното обучение. Само 36% от българите са съгласни, че то работи добре. Цифрата е под средната за ЕС от 45%. Успоредно с това, за 57% от хората у нас е лесно да помагат на децата си, което е близо до средното от 60% за наблюдаваните страни.

Ние сме близо до средното за ЕС по отношение на възприемането на телемедицината – 55% от българите и 58% от европейците биха се възползвали от нейните предимства. В същото време само 17% от хората у нас вярват, че тя функционира добре, което е далече под средното ниво за ЕС от 45%. Обяснението за това противоречие е, че телемедицинските практики не са широко разпространени в България и повечето хора не са запознати с тях – само 7% казват, че вече са ползвали такива услуги.