fbpx Независимо дали ни харесва или не, безконтактният живот ще се разраства | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Независимо дали ни харесва или не, безконтактният живот ще се разраства

Ковид кризата направи личния живот на европейците и контакта с близки и приятели много трудни. От друга страна хората откриха и високо оцениха удобството на онлайн финансовите услуги. Това показва изданието за 2021 година на „Обсерватория“ – голямото годишно проучване на BNP Paribas Personal Finance.

75% от хората заявяват, че виртуалните срещи разрушават връзката с приятели и близки

Социалната дистанция, наложена от кризата вреди най-много на личния живот – 75% от интервюираните заявяват, че виртуалните срещи разрушават връзката с приятели и близки. В България процентът е по-висок от средния за ЕС – 84%. Само 39% от сънародниците ни споделят, че срещите от разстояние са ефективни, което е под средното за ЕС от 44%.

В същото време европейците високо оценяват практичния аспект на безконтактните финансови услуги и започнаха да ги използват все по-често. Хората харесват най-много онлайн пазаруването – 73%, уеб базираните инструменти за контакт с финансовите институции – 70%, възможността да се информират през електронни устройства – 68%, безконтактните плащания – 66% и дистанционната работа – 57%.

Проучването показва и, че според 53% от участниците е желателно в следващите 10 години да използваме повече безконтактни решения, а 80% заявяват, че независимо дали ни харесва или не, тези практики ще бъдат все по-широко застъпени в живота. Това е знак, че много хора напускат зоната си на комфорт и свикват да живеят в безконтактен свят, като се адаптират и осъзнават, че в бъдеще тези решения, особено при работа и пазаруване, ще са част от живота ни.

Важно изискване, споделено от участниците в проучването, е безконтактните решения да предоставят удобство и лесен достъп до голям брой продукти и услуги.

Българите имат ниска оценка за ситуацията в страната и за личното си положение

Хората в България имат най-ниска оценка в ЕС за ситуацията в страната и за личното си положение. Първият показател е оценен с 3,6 от 10 възможни точки, което е понижение с 0,5 в сравнение с 2020 година. Това ниво е и под средното за ЕС от 4,7 точки. Близо до България е Испания с 3,9. Най-висока е оценката в Германия и Австрия – 5,7.

Възприятието за личното положение е малко по-добро – 4,7 точки. Този показател също спада в сравнение с 2020 година, когато беше 4,9 и е под средното за ЕС от 5,4.

В същото време 42% от българите възнамеряват да харчат повече

Според проучването, само 21% от българите заявяват, че покупателната им способност е нараснала, но 42% възнамеряват да харчат повече, което е по-високо от средното ниво за ЕС от 34%. През последната година броят на хората у нас, които казват, че ще харчат повече е намалял с 9 процентни пункта в сравнение с 2020 година. Това е напълно нормално след повече от година криза, в която хората са по-внимателни по отношение на личния си бюджет.

Българите желаят да се върнат начина си на живот отпреди пандемията

Сънародниците ни заявяват, че харчат за почивки и пътувания, домакински електроуреди и ремонт на дома. Това показва, че българите желаят да се върнат начина си на живот отпреди пандемията и, че песимизмът и намаляващата покупателна способност не са водещи фактори при планирането на покупки.

Безконтактният живот е „самота“ в личен план и „удобство“ в практичен

Според 46% от европейците безконтактният начин на живот в най-голяма степен се символизира от Ковид-19 кризата. На второ място са безналичните плащания с 37%. След тях се нареждат виртуалната комуникация – 35% и дистанционната работа – 33%.

Положителните определения са „практичност“ с 20% от отговорите, „удобство“ – 17% и „прогрес“ с 16%. Тези термини се отнасят най-вече към все по-широкото проникване на иновативни решения, които улесняват живота на хората, предоставят удобен дистанционен достъп до различни продукти и услуги и пестят време и пари.

Не харесваме напълно дистанционните работа и обучение, но се адаптираме добре към новата реалност

Повечето българи – 54% предпочитат комбинацията от домашен и реален офис

По отношение на дистанционната работа, 67% от хората казват, че тя работи добре. Българите са под средното ниво за ЕС 53%. Интересно наблюдение е, че на фона на песимизма по отношение на дистанционната работа, само 27% от сънародниците ни заявяват, че харесват да работят само от офиса, което е под средното от 37% за 15-те проучвани държави. Повечето българи – 54% предпочитат комбинацията от домашен и реален офис, което е по-високо от средното ниво за ЕС от 41%.

Същата тенденция се наблюдава и по отношение на дистанционното обучение. Само 36% от българите са съгласни, че то работи добре. Цифрата е под средната за ЕС от 45%. Успоредно с това, за 57% от хората у нас е лесно да помагат на децата си, което е близо до средното от 60% за наблюдаваните страни.

Ние сме близо до средното за ЕС по отношение на възприемането на телемедицината – 55% от българите и 58% от европейците биха се възползвали от нейните предимства. В същото време само 17% от хората у нас вярват, че тя функционира добре, което е далече под средното ниво за ЕС от 45%. Обяснението за това противоречие е, че телемедицинските практики не са широко разпространени в България и повечето хора не са запознати с тях – само 7% казват, че вече са ползвали такива услуги.