fbpx Добре дошли в света на компютърно генерираните инфлуенсъри | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Добре дошли в света на компютърно генерираните инфлуенсъри

Автор

Създаването на общности базирани на интереси в интернет пространството даде повод на маркетинг специалистите да насочват своите кампании по-прецизно и нишово. Продуктите и услугите се предлагат точно там, където потребителите вече говорят за тях и са склонни да взаимодействат с брандовете. Логично на сцената на интернет комуникацията се появиха т.нар. инфлуенсъри, които за разлика от традиционните похвати като телевизионната реклама, успяват с лекота да достигат до нишови аудитории и да ги ангажират. Някои от инфлуенсърите по света са следвани от стотици хиляди, дори милиони потребители, които с нетърпение очакват да научат новини за живота на своята любима личност.

Но защо инфлуенсър маркетингът е толкова успешен и набира скорост?

Инфлуенсър маркетингът би могъл да се обясни като форма на търговска комуникация, при която фокусът пада върху влиятелна личност. Тя не е задължително да бъде представител на Холивуд, но да говори на разбираем език на своята аудитория и да предоставя полезно съдържание. Чрез начина си на живот, или по-точно това, което показва в социалните медии, инфлуенсърът често влияе на потребителското поведение. Така например, ако даден инфлуенсър често дава съвети за мода и лайфстайл чрез съдържанието си, за последователите му е много вероятно да се опитват да водят сходен начин на живот и да му поддръжават.

Това, което най-много отличава инфлуенсър маркетинга от останалата търговска комуникация е засиленото наличие на препоръката от уста на уста. Като сходна ситуация бихме могли да се опишем, когато ваш близък ви препоръчва някой добър ресторант в квартала. Толкова силно би могло да бъде посланието и когато видим нашата любима личност да облича определена марка дрехи например. В допълнение трябва да отбележим, че инфлуенсърите обикновено оставят впечатления от първа ръка, тъй като в повечето случаи лично тестват продуктите и услугите, за които говорят. Според mediakix, разходите за инфлуенсър маркетинг индустрията на световния пазар ще надвишат между 5$ и 10$ билиона до края на 2020, което е силен аргумент да ни подскаже, че този тренд не е чудо за три дни.

Намирането на инфлуенсър, който да говори от името на бранда ни далеч не е лесна задача. Анализът обикновено преминава през следните компоненти:

• Темите, за които говори.
• Профил на аудиторията, която го следва – демографски данни.
• Нивата на взаймодействие – дали аудиторията е активна.
• Наличност на изградено доверие между инфлуенсъра и аудиторията.
• Тоналност и специфика на езика на инфлуенсъра.

Обикновено е трудно да се намери пълно съвпадение между брандовете и личността на инфлуенсъра, затова често се набляга върху профила на аудиторията – дали тя представлява потенциална група от бъдещи клиенти. Друго предизвикателство е борбата с фалшивите профили, които следват инфлуенсърите. Според различни статистики фалшивите профили в Instagram наброяват над 8%.

Дотук с нещата, които може би вече са ви познати. Сега е време да се запознаете с Лил Микела (@lilmiquela).

На пръв поглед Лил Микела изглежда като всички останали инфлуенсъри. Тя е бразилско-американски модел с над 1.5 милиона последователи в Instagram. Лил Микела обича да публикува снимки от своя вълнуващ живот и дори е музикален артист с няколко издадени сингъла. Каква е уловката? – тя не е истински човек, а компютърно генериран образ. Зад направата на всяка нейна снимка седи екип от професионални дизайнери. Това обаче не пречи на Лил Микела да води истински човешки живот в интернет и да отговаря на въпроси от своите фенове. На моменти тя изглежда толкова реална, че някои от последователите й все още не знаят, че водят разговор с виртуален герой.

Лил Микела далеч не е единственият пример за компютърно генериран инфлуенсър. Шуду (@shudu.gram) е друг образ, който се управлява от дигитален художник и вече въздейства на над 158 хиляди последователи. Бизнесът с виртуални герои набира сериозна популярност сред бизнесите, тъй като контролът върху съдържанието, идващо от тях, е по-сигурен. Много брандове за мода и красота се припознават в подобни измислени образи, тъй като те представляват иновативен начин за представяне пред широка публика. Но ще бъдат ли заменени човешките инфлуенсъри от компютърно генерираните си колеги? Това е въпросът, който всички се питаме днес. На вашето внимание излагаме няколко твърдения за ефективността на изкуствените герои, а изводите оставяме на вас.

Компютърно генерираните инфлуенсъри могат да предложат вдъхновение, но не и истинска лична връзка с аудиторията

Причината за това е, че отговорите на CGI (Computer-Generated Imagery) инфлуенсърите всъщност се пишат от реални хора зад мониторите и този факт би фрустрирал комуникацията с аудиторията. От друга страна, CGI инфлуенсърите не биха могли да дадат реална оценка на продуктите и услугите, за които говорят, тъй като не разполагат с истински чувства или сетива. Така например, те не биха били способни да кажат от първо лице как дадена козметика влияе на кожата им. Замислете се дали бихте повярвали повече на реален човек или измислен герой, когато ви препоръчват някоя марка парфюм например?

Контролът върху съдържанието на CGI инфлуенсърите е гарантирано

Естествено, когато съдържанието им се създава от реални професионалисти, рискът нашият измислен герой да направи някой гаф, с който да разтрои феновете си, не съществува. Контролът върху съдържанието би ни позволил да създадем образ, който да съвпадне изцяло с характера на бранда, който искаме да промотираме. Неслучайно много от компаниите по света създават собствени компютърно генерирани образи и концентират рекламното си съдържание около тях.

Средство за бягство от стереотипа

Ако се вгледате в повечето реклами, ще забележите, че често търсеният рекламен образ е този, който би бил най-лесно възприет от аудиторията. Когато обаче сами създавате героите си, бихте могли да популяризирате разнообразието и да излезете извън рамките на установените правила във вашия географски регион. Инфлуенсърът ви може да притежава характеристиките типични за друг континент или дори планета. Целият процес по създаването на образа е изцяло в ръцете на дигиталните художници и това може би е част от очарованието на тази нова индустрия.

Те биха служили най-ефективно при популяризиране на бранда

След като уточнихме, че CGI инфлуенсърите нямат истински чувства или сетива, е редно да се запитаме къде точно биха паснали в търговската комуникация. Вероятният отговор би бил – когато искаме да популяризираме. Подобни виртуални герои са страхотно средство за планирано съдържание, а възможностите за позициониране са неограничени. Така бихме могли да илюстрираме CGI герой присъстващ на някое модно шоу, докато седи до популярни холивудски звезди. Или в друг пример просто да облечем нашия CGI инфлуенсър в популярна модна марка на дрехи.

Интернет пространството става още по-интересно с навлизането на CGI инфлуенсърите. Въпросът обаче дали компютърните образи ще заменят реалните хора остава широко отворен. Едно е сигурно – нишата вече е проправена и пред CGI инфлуенсър маркетинга възможностите за развитие са обещаващи.