fbpx Преживявам емоционално всяка колекция, после я предавам на клиентите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Модният дизайнер Христина Ангелова

Преживявам емоционално всяка колекция, после я предавам на клиентите

Тя започва своята работа като дизайнер преди пет години, но вече успя да наложи своя бранд на конкурентната модна сцена. Зрънцето на таланта може би е посято от нейният дядо - моделиер в завод „Мизия“ град Плевен, който така и не успява да я види с ножиците, иглата и метърът в ръце. Сигурно сълзи на гордост щяха да блестят в очите му, ако можеш да види днес изискания шоурум на бранда TINĀ SOCIAL CLUB, внучката, която вече е любим дизайнер на много изискани бизнес дами. Талантът на Христина е забелязан и от журито на конкурса за мода „Златна игла” и през 2015 г. тя печели приза „Най-добър млад дизайнер”. В първите дни на ноември тя представи новата си модна колекция. На чаша вино в елегантния шоурум на столичният бул.“Витоша“№192-198 разговаряме с Христина.

Христина, разкажи ни повече за последната ти колекция. Какво те вдъхнови? Какви материи подбра, как се спря на цветовете?

- Задавайки ми този въпрос и замисляйки се над него, аз никога не мога да конкретизирам източника на вдъхновението ми. Вероятно е съвкупност от отминали моменти, ситуации, пътувания, оставили трайно впечатления дълбоко в мен. Дори определени хора, събития, места, на които съм била, на които съм отделила време и отдала енергия, изучавайки и опознавайки ги могат да ми дадат искра. Всичко може да е източник на вдъхновение.

Формула няма, тя е различна всеки път и точно заради това всеки път е вълшебно. Целият процес за мен е един въпрос и никога не знам какъв ще е крайния резултат. Само тайно се надявам да е добър и да бъде оценен правилно. И така веднъж завършена една колекция, чак тогава вече мога да определя какво ме е инспирирало да я сътворя.

Новата колекция FW/16 е среднощна тайнствена градина на самодиви. Магическа симфония от чувственост, разстилаща се нежно и опияняваща сетивата. Величието на природата играе важна роля. Онази природа, която едновременно те кара да трепериш пред тъмнината и всемогъщата и сила, и да се разтапяш пред красотата на деня и пред слънцето.

Избрах вълшебни полски цветя и билки да разцъфват върху богати, бляскави материи и съвършено изтъкани нишки. Бохемски шик взривява тъмата, за да я претвори във флорална хармония.

Предпочитаните материи са вълна с косъм от ангорска коза, италианско памучно кадифе, естествен копринен плюш, памучна дантела с ръчно пришити 3D цветчета от Индия, гумирана дантела.

Силно впечатление сред моделите правят и луксозните бляскави сака, поли и рокли, изработени от тъкани материи. Един стар и автентичен обичай, при който материите са изтъкани на стан. Луксозните тъкани са поръчани от популярна френска къща създаваща материи както за висшата мода, така и обслужваща брандове като Chanel, Balmain, Lanvin, Proenza Schouler, Chloe, Marc Jacobs. Самата къща е основана от Мишел Сорано след няколко години колаборация с Коко Шанел. Едно огромно доказателство за автентичността и прецизността в подбора на материи, с които сме добре познати.

Колко време се създава една колекция? Какво е нужно, за да излезе един модел?

- На мен ми отнема точно месец и половина, колкото и нескромно да звучи. И тук говорим за самия процес на създаване, след като имам вече наличните материи. В повечето случаи имам бегла концепция, имам материите, влизам в ателието и обикновено след месец и половина мога да ви поканя на чаша вино, за да разгледате :)

А за да излезе един модел е нужно да е направена мострена бройка, която първоначално създавам мулажно по торс, специално поръчан от Франция с реални човешки пропорции, след което се изпробва и коригира и върху човек, за да се уточни до най-малкия детайл и да се създаде комфорт в дрехата. Понякога един базов модел се разшива, коригира и изработва отново до три пъти, което е сериозна работа. Като дизайнер съм доста педантична и докато не постигна най-доброто, нямам мира. Но в крайна сметка резултатът е на закачалката, готов да си го приберете вкъщи.

Ако трябва сама да определиш себе си, какъв е твоят отличителен стил? Какво отличава марката TINA Social club от другите модни марки и брандове?

- Аз обичам да съм леко небрежна, но винаги шик. Задължително в аутфита ми е включено легендарното TINA Jacket. Комбинацията с него, бял топ, джинси и стилето, е очарователна и винаги модерна. Разбира се за официалните поводи обличам бляскава рокля или мат с бродерии. Всъщност гардеробът ми е пълен с TINA SOCIAL CLUB, ако трябва да бъда честна :). Моят стил е TINA. И няма как да не е, защото това съм аз, това е работата ми, това е призванието ми. 

TINĀ SOCIAL CLUB принадлежи към високия клас облекла. В основата на концепцията е вдъхновението от жените със стил и самочувствие, породено от собствената им идентичност. Те са муза и целева група. Отличителният белег е с няколко думи: силует, материя, детайл, прецизност. И няма как да бъдат объркани с друг бранд. Горда съм, че в последните три години успях да изградя своеобразен характер на дрехите, които създавам. Те са разпознаваеми от пръв поглед.

За мен е искрено щастие, когато клиенти ми споделят как на дадено събитие непознати жени се приближава към тях и им казват: “Това е „Тина”, нали?”.

Как днес се продава мода? Как може да се наложи една модна линия?

- Всъщност съм далеч от мисълта, че продавам мода. Модата е нещо преходно. Аз продавам безвремие. Това е “нещото”, което си купуваш тази зима, изглеждаш стилно, оригинално. Прибираш го в гардероба, а след четири години го обличаш пак и резултатът е същият. Инвестиция! Това е и моят начин да се наложа на пазара. Предлагам качествен, лимитиран продукт, с който си винаги актуален.

Кое е най-трудното в модния бизнес? Ти си и дизайнер и мениджър едновременно, това не е ли натоварващо за твореца или може би ти самата най-добре познаваш собствения си бизнес?

- Бизнесът се оказа много сложен. Когато започвах преди години, очаквах да е доста по-лесно. Освен дизайнер и мениджър съм и много други неща. В общ план всичко се движи от мен, минава през мое одобрение. Сложно е да се концентрирам само върху творческата работа, но пък по този по-труден начин усвоявам цялата материя. Знам всяка една стъпка как да построиш моден (бутиков) бранд. Някой ден мога да бъда добър преподавател.

След като току-що представи новата си колекция мислиш ли за следваща? Какво да очакваме, ще повдигнеш ли завесата?

- Да, разбира се, мисля за следващата от месец насам. Все още съм в еуфория от представянето на зимната колекция, но тези дни вече ще се разделя с нея и ще я оставя в ръцете на моите клиенти. Това е нещо като формула. Изключително много се вълнувам и съм смея да твърдя щастлива по време на създаването на дадена колекция. Случва се да не спя по няколко нощи, просто защото не мога да сваля усмивката от лицето си. Просто защото съм доволна от това, което съм направила. Наистина я преживявам… След представянето се налага обаче да се разделим емоционално, защото тя вече не ми принадлежи.

Сега идват празнични дни, в които работата не спира, а в същото време корпоративните събития са в своя вихър. Как да сме подготвени така, че да изглеждаме добре и през деня и вечерта?

- Много зависи от това в каква сфера се развива човек. Често в забързаното ежедневие и работен график жените нямат време да се приберат до вкъщи, за да се приготвят за корпоративно или друг тип събитие. Моят съвет към тях е: стилето, чиста риза или топ, подръчен грим (фон дьо тен, пудра, очна линия, спирала и малко руж). С този Life-saving Kit, винаги можете да идете в приличен вид на фирмено парти директно от офиса. Все пак не забравяйте доброто си настроение и женски чар, без тях сте за никъде!