fbpx Лихвите по ипотечни кредити може да намалеят още | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Лихвите по ипотечни кредити може да намалеят още


Г-н Андреев, каква е общата Ви оценка за изминалата банкова година?
- През 2005 год. Райфайзенбанк (България) ЕАД продължи динамичното си развитие и вече заема 4-то място в банковата система, по отношение на активите, в сравнение с 6-то място през 2004. Кредитите на банката за малкия бизнес отбелязаха ръст от над 65%, само за първото деветмесечие на 2005 г., като през този период предложихме и много нови продукти и услуги за нашите клиенти като кредитната карта РайКарт, Горещ кредит, Агрокредит, нови схеми по ипотечните кредити и възможност за кандидатстване за кредит по интернет.

Кои банкови продукти и услуги се очаква да са с най-голям растеж през следващата година?
-
Очакваме засиленото търсене на инвестиционни кредити, което наблюдаваме през тази година да продължи и през следващата. Броят на малките и средни фирми непрекъснато се увеличава, като все повече от тях планират разрастване на бизнеса си.

Тази година на мода бяха ипотечните кредити, какъв е процентът на “лошите” кредити?
-
Към настоящия момент Райфайзенбанк няма проблемни ипотечни кредити. Има единични случаи, по които клиентите закъсняват с
1 до 2 вноски.

Как се процедира в тези случаи на некоректно изплащане?
-
Правилото е да се опитаме да вникнем в проблемите на клиента и по възможност да му помогнем да преодолее затрудненията си. Ако това не е възможно, за съжаление се налага да пристъпим към съдебни действия.

Кой вид кредит ще е най-търсен през следващата година, според Вас?
-
Очакваме да се увеличи търсенето на ипотечни кредити за инвестиции, от страна на малките фирми. Особено актуално ще е и предлагането на иновативни продукти, с които се опростява процедурата по кандидатстване за кредити. Силен ръст ще има в лизинга, където работим съвместно с Райфайзенлизинг, за да предложим най-изгодните схеми за финансиране.

Кое е най-подходящото време от годината за теглене на ипотечен или потребителски кредит?
-
Няма ясно изразена цикличност. Всеки бизнес е специфичен. В селското стопанство например търсенето е свързано със сезонните кампании, много фирми от сферата на търговията търсят финансиране за предколедно зареждане с наличности.

Стабилна ли е банковата система в България, според Вас?
-
Да. Това чухме и от управителя на БНБ,
г-н Искров преди броени дни.

Как очаквате да се движат лихвите по кредитите и депозитите през следващата година?
-
Очаква се лихвите по ипотечните кредити и кредитите за малкия бизнес да продължат да намаляват плавно и през следващата година.