fbpx Мениджърите споделят – сезон 2, част VII | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Проект на списанието

Мениджърите споделят – сезон 2, част VII

В проекта на списанието тази седмица ви срещаме с трима собственици на бизнеси, които са имали доста трудни моменти, но днес успешно вървят напред. Тяхното кредо е да работят в светлия бизнес и да умеят да признават грешки. Представяме Славка Георгиева - собственик на “Виталити клуб“,  Любомир Гетов - собственик и управител на консултантска агенция „Анадър Пойнт Адвайзърс", Калин Класанов - съосновател на „Роо Брандс“ ООД


Славка Георгиева, собственик на “Виталити клуб”

Известно време работех като държавен служител, но ме съкратиха. Беше труден период, но реших да продължа смело напред и да поема риск като стартирам собствен бизнес. Така през далечната 1998 г. създадох фирмата „Виталити клуб“. Това събитие се превърна в един прекрасен момент от живота ми. Добрите новини се увеличиха с още една. В мен се зараждаше нов живот – бях бременна за първи път и имах щастието да наблюдавам как детето и бизнесът растяха и се развиваха успоредно.

Да правиш хората красиви и щастливи е едно от най-приятните чувства, които човек може да изпита. Удовлетворението от това, което правя, е най-голямата печалба за мен. Отнасям се с голямо доверие към хората. Неведнъж това ми е изигравало лоша шега, но въпреки всичко не спирам да вярвам в доброто у човека. Може понякога да греша, но много пъти това мое правило се е доказало като вярно.

Конкуренцията в козметичния бранш е голяма. Имам възможност да работя с много фирми, но не искам да го правя. Винаги внимателно подбирам своите партньори. В никакъв случай не държа да бъдат най-популярните, а по-скоро да имам доверие в продукта, който произвеждат, да разчитам на тях и да комуникираме лесно. Представители сме на няколко козметични марки, с които успешно развиваме дейност от много години. Въпреки, че съм търговец, не мога да продам какъвто и да е продукт, ако не съм убедена в ефективността и качеството му. Не правя всичко на всяка цена, не се страхувам и не ме е срам да си призная, че съм сгрешила в преценката си.

Случва се наши клиенти да не успяват да работят на нивото, което изискват различните брандове. Най-честата грешка е да вземат даден продукт от една марка и да го комбинират с друга. Това не носи нужните резултати и не води до доволни клиенти. Затова, когато налагаме бранда, го правим с много упоритост, семинари и представяния. Залагаме на личния контакт и регулярните срещи, като всяка година каним всички наши партньори на едно място, за да ги насърчаваме да споделят знания, опит и добра практика. Ако се налага работим с всеки персонално, за да се научат да спазват протоколите за всяка една терапия и успешно да получават желания ефект. Работата е много, но този подход дава изключително добър резултат.
Считам, че личните ми успехи се дължат на факта, че винаги съм работила с желание, любов и страст, колкото и неуместно да звучат тези думи свързани с бизнес. Имам щастието да работя с хора, които също работят с желание и удоволствие.

Друг основен принцип е да уважавам не само хората от екипа си, но и контрагентите и клиентите си, независимо от оборотите им. Да има толерантност и съобразяване с персоналните нужди и изисквания на клиентите, е много важно. Независимо от общите ни правила за работа отношението към всеки клиент е индивидуално – отнасяме се с коректност, откритост и лоялност във всичките им възможни аспекти.
Наясно сме, че не можем да спечелим всички клиенти, но независимо от голямата конкуренция на пазара и факта, че има и много други качествени продукти на пазара, считам, че на тези основни принципи се дължи и лоялността на нашите клиенти към нас.


Любомир Гетов - собственик и управител на консултантска агенция „Анадър Пойнт Адвайзърс"

Започнах да работя като сервитьор и продавач в антикварен магазин. В последствие продължих професионалното си развитие като търговски директор и управител на няколко компании. Школовката, която получих по пътя от най-ниското до най-високото стъпало винаги е била изключително важна и полезна. И до този момент ми помага да имам общ и съвсем ясен поглед върху целия процес в дадена компания.
Почти целият ми професионален опит до момента премина в мениджмънта на различни компании. Преди пет години преживях труден период. Компанията, в която бях изпълнителен директор беше погълната по-голяма. Предложиха ми доста по-ниска позиция в новата структура и аз съвсем естествено отказах. Както се казва, наложи се да вляза в бокса за няколко месеца. Веднъж докато седях в едно кафене и размишлявах по кой път да поема, се загледах в хубавата офис сграда отсреща. Помислих си колко добре би било, ако някой ме назначеше на добра мениджърска позиция, с офис точно в тази сграда. Е, това така и не се случи, но реших, че е време да се взема в ръце и ако искам офис на това място, трябва сам да си го наема. Така стартирах и своя собствен бизнес, като основах „Анадър Пойнт Адвайзърс“.

Управлявах бизнесът на “Levi’s Straus” за България, но в същото време ме поканиха да водя обучения в Узбекистан и Казахстан. Програмата ми стана много натоварена и се наложи се да избера един от двата пътя и да поема по него. Ситуацията в нашата страна е доста странна. Ако не си консултант в някоя от големите и утвърдени компании, хората те смятат за човек, който е безработен и затова се представя като такъв.

Смятам, че ефективното обучение, повишаването на квалификацията и компетенциите на служителите, е крайъгълен камък за всяка уважаваща себе си компания. Тук не става въпрос само за ръководен персонал, а и за ключовите позиции както на средно ниво, така и за търговските представители. Моята задача е да успея да изведа добрите практики във всяка фирма на преден план, а персоналът да започне да мисли в по-различна посока от това да са просто служители от 09.00 до 18.00 часа или за да идват, за да си получат заплатата.
Силно вярвам в идеята, че ако запалим искрицата у всеки човек и той започне да вижда компанията, в която работи като своя собствена, този бизнес ще просъществува дълго и ще се развива успешно. Изключително много залагам на емоцията, чрез която да провокираме хората, посещаващи нашите тренинги. Това винаги помага да променят начина си на мислене.
Собствениците инвестират в тренинги и обучения на персонала, не за да им създават някакви преживявания, а за да може след месец или два същите тези хора да започнат да използват наученото. Важно е клиентът да осъзнае това, което си искал да му предадеш и на по-късен етап да реши да го реализира и в своята практика.     

Много фирми са попадали на лицензирани обучители. Това, което те предлагат, е много теория и несъмнено в голямата си част информацията е полезна. Лошото е, че в 90 % от случаите в реалната практика наученото на теория не върши нужната работа. Често такива консултанти нямат адекватен съвет за обикновени житейски ситуации. Доста пъти са ми предлагали да получа сертификат по някои от най-големите сертифициращи програми. Не го правя, защото не искам да загубя едно от най-ценните неща в моя бизнес – емоцията, преживяването, запомнянето и най-важното – личния практически опит.


Калин Класанов – съосновател на „Роо Брандс“ ООД"

Нашата компания произвежда био енергийни десертчета. Рецептите, по които се създават различните видове Roo’bar са изключително прости. В тях се комбинират не повече от 4 до 5 съставки, богати на хранителни вещества, витамини, минерали и антиоксиданти. Най-често това са сушени плодове, ядки и някои суперхрани.
Компанията ни е съвсем млада. Стартирахме дейността си през 2012 г., а 2013 г. беше първата ни отчетна година. Тогава успяхме да реализираме 800 000 барчета, а през 2014 г. - 3 000 000. Нашите основни пазари са концентрирани в чужбина, където културата на хранене е малко по-развита, а хората все повече започват да се замислят какво консумират. Освен за нашия бранд произвеждаме и за още пет европейски бранда.
До скоро фирмата се казваше „Курабийница“, но с навлизането на чуждестранните пазари се оказа, че е сложно за произнасяне и запомняне. Google също не можеше да различи това име правилно. Наложи се да ребрандираме продуктите си, за да бъдат по-достъпни. Така се роди брандът Roo’bar.

Кариерата ми на предприемач започна през 2004 г., когато заедно с моя брат открихме вегетариански ресторант. Нашият баща така и не успя да ни научи да работим заедно, но с практиката някак си се напаснахме и започнахме да работим успоредно. През 2006 г. със съпругата ми открихме био магазин. Тогава стартирахме едно амбициозно и трудно начинание – да създадем пазар за биопродукти и култура на хранене в България. Силно вярваме, че каквото слагаме в тялото си, такива сме и ние. Изключително важно е да разграничаваме нещата, които не са подходящи за нас и тези, които можем да консумираме.

Качество и чистота за нас са правилата, които стоят на първо място. За създаването на нашите продукти използваме само суровини с доказано качество от биосертифицирани производители. Целият процес е строго контролиран и отговаря на всички стандарти за органично производство. Така гарантираме, че клиентите получават истински полезен и вкусен десерт, чиято сила е именно в качествените съставки и драконовските мерки за хигиена. Имам чувството, че голяма част от производителите мислят само за това как да произвеждат и печелят. При нас на първо мислим за това както консумира клиента преди всичко останало.
Големият ръст в продажбите води до бурно развитие. Налага ни се постоянно да разширяваме производствената база. За една млада компания това е силен стрес и голямо предизвикателство, с което предстои да се справим. За пример ще дам, че през 2014 г. персоналът ни беше между 11 и 15 човека, сега сме 47.

Силно вярвам, че успех се постига, ако бизнесът  е чист и прозрачен. Това правило следваме още от първия ден и то е високо ценено от нашите чуждестранни партньори.
Когато градим бизнес трябва да имаме стабилна основа. Това са добрите партньори. В нашата компания сме трима, а участието ни и отговорностите, които поемаме са взаимно допълващи се. Всеки се занимава с това, в което е най-силен. Аз, например, не разбирам от финанси, но съм силен в това да мотивирам хората, да сплотявам екипа и да „заразявам“ всички с идеите на правилното и здравословно хранене.
Другото важно нещо е постоянно да развиваме и усъвършенстваме това, което произвеждаме, затова създаваме нови рецепти и към този момент те са 30.