fbpx Мениджърите споделят – сезон 3, част IX | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят – сезон 3, част IX

Проект на списанието

Мениджърите споделят – сезон 3, част IX


 

Те са двама лидери в два различни бизнеса – единият, свързан с емоции и страст, а другият много премерен и точен, неподвластен на емоциите. Галина Нифору се е отдала на винения мениджмънт и преди преди пет години създава Балканския международен винен конкурс, като прави София столица на балканските вина, а Ивайло Вътев, финансов директор на Аурубис България – една от тежките индустрии, които държат гръбнака на икономиката. Те са гости в проекта „Мениджърите споделят“.

Галина Нифору – създател и изп. директор на Балканския международен винен конкурс

Най-важно е човек да има идея, много голям хъс и визия как ще я реализира. Разбира се, това трябва да е подплатено с големи познания в областта, в която работиш. Специално в нашия бранш – да знаеш всичко, което се случва в България, на Балканите и по целия свят, да наблюдаваш тенденциите.

Така възникна и идеята ни за Балканския винен фестивал. Нещата станаха случайно – с моя приятел Константинос Лазаракис се замислихме, че има огромен тласък във винопроизводството през последните 10-15 години. Направихме проучване, че всичко това се случва и в други балкански държави, а никога до този момент, поне аз и хората около мен, не сме знаели какво точно правят съседите. Предполагам, че е така не само в областта на виното. Оказа се, че регион Балкани, ако го разглеждаме като цяло, е петата винена сила в света. Това ни изуми – ние се нареждахме след Франция, Италия, Испания и САЩ. Това беше достатъчно условие да продължим своята идея, създавайки винен конкурс изключително и само за балкански вина, вече пета година.

Съветът, който мога да дам за успешен мениджър – да заразиш хората с емоция. Нашият екип е във всички балкански страни - България, Гърция, Сърбия, Румъния, Турция, Хърватска, Словения. Всички тези хора в началото подходиха може би с малко недоверие, което е съвсем нормално. Но сега всички са изключително щастливи и мисля, че тепърва имаме много неща да правим. Позитивизмът на човека, който управлява целия проект, трябва да се забелязва. Важно е и това, че всеки може да даде своето мнение и сме гъвкави и за най-малкия детайл.

Ако има кризисна ситуация, важно е да си стоиш на мястото и да търсиш правилното решение, докато не го намериш.

Ивайло Вътев, финансов директор на Аурубис България

В нашия металургичен бизнес е характерен дългосрочният поглед, като плановете ни са за 6-7 години напред. Затова един от съветите ми е да не се влияете от конюнктурни решения, специално в бизнес като нашия. В един проект трябва да се инвестира спрямо стратегията на компанията.

Другият ми съвет е свързан с управлението на рисковете. Компанията трябва да знае какво прави, рисковете да бъдат маркирани, адресирани и по никакъв начин да не се правят компромиси. В нашия бизнес изкушението от спекулации е огромно, тъй като работим с долари, злато, сребро и мед, а цените варират много. Така има риск да си кажеш: „Днес е исторически минимум и няма да сбъркам, ако купя“. Всъщност такова мислене е огромен риск за компанията.

На оперативно ниво основният фактор за успешен бизнес в България са хората. При нас този проблем е особено остър, защото работим в индустрия, която беше традиционна за страната, но за съжаление вече не е така. Все по-малко са кадрите за нашия бизнес и особено качествените. Това изисква от нас инвестиция на много високо мениджърско ниво за всеки един човек, независимо на какво ниво е и затова нашата стратегия е да не се пести време за подбор на кадрите.

Следващата стъпка е да се инвестира в развитието на служителите на всеки един етап от работата в компанията. Тъй като кадровата криза е сериозна, ние започваме да подготвяме нашите кадри още от училище.

Друг важен фактор в съвремието е бързината на действията. Централата на нашата компания е регистрирана в Германия, но има производства по целия свят. Ако сравним структурата в Германия, Белгия или България – заводите са сравнително еднакви, но понякога е нужно доста време, за да се осъществи дадена комуникация. Затова смятам, че в бизнеса е много важно да се цели максимално проста структура с бързи комуникации. Гордеем се, че у нас комуникацията е доста бърза, неформална, дори на ниво висш мениджмънт.

Друг важен фактор за развитието на една компания е мотивацията на хората, които работят в нея, за да се генерират повече идеи за подобрение на бизнеса. Ние сме изградили ясни канали как да го постигаме.


 

 

 

Facebook коментари