fbpx Представяме Габриела Колева, собственик на модна къща „Мезон Сант-Ерем” | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 5, част 12

Представяме Габриела Колева, собственик на модна къща „Мезон Сант-Ерем”

Габриела Колева е заклет франкофон. По-голямата част от съзнателния й живот е свързана с Франция, живяла е там, но любовта й към България я връща отново родината. Влиза в модния бизнес от една година и споделя, че е безкрайно щастлива.

Габриела идва от корпоративния сектор – градила е кариера в една от големите фармацевтични компании, а след това в една от големите френски компании за ваучери за храна. След години на ръководни позиции и много натрупан опит, решава да отвори нова страница в живота си и се посвещава на своята най-голяма мечта и страст – модата. „Реших, че е време за изкуство. Исках да създам нещо мое, което да дарява красота. През всички години в бизнес средите, наблюдавах, че много често дамите потискаме своята женственост в името на някакви бизнес правила. Това е тенденция, която се появи преди години и засега стои устойчиво на дневен ред. Аз харесвам женствения силует и през всичките тези години наблюдавах с тъга бизнес облеклата за жени. Затова реших, че има нужда да се направи нещо, което да внесе малко френски чар и стил, изискана доза красота към бизнес вида.

Затова и реших да купя и да придобия модната къща „Рошавата гарга“. Много държах да имам марка с история, но създадох и моя собствена – „Мезон Сант-Ерем”. Кръстих я на  граф Арманд-Марк дьо Монтморан Сант-Ерем, който е бил министър при управлението на Луи XVI. Сега е времето да споделя, че имам колекционерска страст – френският порцелан от 18-и век. Притежавам част от сервиза на граф Сант-Ерем и научих всичко за него, както и за неговата дъщеря Полин дьо Монтморан, която е била любима на Шатобриан. Около тази моя страст реших, че модната марка ще бъде реверанс към френската култура от това време – към фините, рафинирани жени и ценностите, които са имали през 18-и век, към култа за красиво.

Марката „Рошавата гарга“ има 20-годишна история, а нейният дизайнер и предишен собственик Албена Александрова е правила по-екстравагантна мода. Когато създавах концепцията за моя бизнес тук, реших, че трябва да има един разпознавам бранд за ежедневна мода и един от по-висок клас за бизнес стил.
Вече имам две колекции – една в бизнес стил и една спортно-елегантна. Всички материали и платове внасям от най-добрите модни къщи във Франция. В глобален мащаб няма определение за качество, но когато работиш с добър плат, винаги се усеща, не само на външен вид. Създавам дрехите си с душа за хора със сърца. Искам да вдъхновявам жените, защото така те могат да вдъхновят мъжете, а пък мъжете вдъхновяват жените. Искам да съм инициатор на този процес.

В бизнеса винаги ме е интересувала добавената стойност – какво дава един бизнес на хората. В един момент осъзнаха, че съм се уморила от бясната конкуренция в корпоративния свят. Преди година получих златен медал за работата си в една от големите европейски компании. Тогава реших, че е време за глътка въздух и трябва да пробвам дали мога сама да извървя пътя на един бизнес от начало до край. Естествено има голяма доза интуиция. Развила съм тези рефлекси през годините работа в големи корпорации. В бизнеса е като на война – няма време за грешки и време за губене. Няма място за страх – уплашиш ли се от това да не направиш грешка, с теб е свършено. Трябва да си интересен сам на себе си и да предизвикваш собствените си рефлекси.

Съветите за успех в бизнеса на Габриела Колева:

Ако изобщо може да се дават съвети, първият и най-важен съвет е: да тренираме мисълта и характера си да бъдат бързи и точни, да тренираме служителите си в това. Красивият ум и прилагането му на практика е най-важната мотивация в една професионална кариера, както и за всяко едно успешно начинание.

Всички останали съвети бих ги представила в този контекст - да си позволяваме периодично и с мярка свободата да действаме, без да сме сигурни в резултата, да знаем кога да спрем, да бъдем интересни на себе си като предизвикваме малко по малко нашите собствени граници, да импровизираме.

За мен креативността в бизнеса е възможна само за един трениран виртуозен ум, който може да се осмелява да действа.

И никога не позволявайте на формата да заеме мястото на същността. Култивираната посредственост създава комфорт и рядко създава голяма принадена стойност. Така че, последният ми съвет би бил: оценявайте периодично пропуснатите ползи...

Снимките са от мениджърска среща, проведена в луксозния шоурум на KARE България. Снимки Хайлайф