fbpx Мениджърите споделят – част XVII | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят – част XVII

Проект на списанието

Проведохме и последната среща от проекта „Мениджърите споделят“. През годината пет пъти поканихме да бъдат гости изявени мениджъри и собственици на бизнеси, които споделиха техните съвети как днес да правим успешен бизнес. Заедно с това, те разказаха и казус от тяхната компания. Чухме изключително интересни и любопитни и много пъти тежки ситуации, пред които са били изправяни мениджърите, от това дали да оставят компанията да фалира, до борбата да се преборят с държавата за правата си. Вече подготвяме и Алманах с казусите, разказани от мениджърите, който ще излее от печат в края на годината. А до тогава – продължаваме да ви срещаме с мениджърите.Този път ви срещаме с двама млади и изключително упорити мениджъри, които прескачат препятствията и продължават напред. Това са Зарина Генчева, изп. директор на "Метрореклама" и Николай Младенов, изп. директор на "Загорка" АД.
 

Зарина Генчева - Изпълнителен директор на „Метрореклама“

В основата на успеха, за мен, стои смелостта да грабнеш предизвикателствата като източник на вдъхновение и шанс да се разгърнеш. А рекламата ежедневно ми предоставя сериозна възможност именно за това. В нея по удивителен начин намират пресечна точка, едни наглед, противоречиви качества като креативност, тънка психология и огромно търпение. Качества, характерни май повече за жените?:) Що се отнася до моите съвети за успешен бизнес, ще ги сведа до следното: Рискувайте, не се страхувайте и заложете на новото! Динамиката, не само в рекламата, но и в света като цяло е чудовищна, и статуквото се явява само бегла връзка с минало!

Другото мое кредо е - учете се! Винаги има на какво и от кого, и никога не е късно за това, защото успехът идва само при знаещите! Бъдете целенасочени, отговорни и достойни! Работете сериозно! И не на последно място бъдете честни - честността е качество, което тепърва ще бъде на мода, не само в рекламата!
 

Николай Младенов - Изпълнителен директор на „Загорка“ АД

Ще започна с това, че благодарение на „Загорка“ съм успял в личен план да израсна за 14 години, започвайки от най-ниското стъпало като търговски представител и достигайки до днешната си позиция. В момента съм най-младия изпълнителен директор в групата на „Хайнекен“ (бел. ред. - към която принадлежи Загорка) за всички компании по света, където оперира, а те са 120.

Работя в такава индустрия, която ние, от бранша, смятаме, че може да се използва като барометър за случващото се в държавата. Все пак става въпрос за обороти от близо половин милиард лева. Съответно спадът в доходите на хората, както и други макропромени в икономиката много бързо се отразяват в бранша.

Смятам, че в бизнеса ако се захванеш да правиш нещо, то трябва да имаш визията къде искаш да стигнеш. Нужно е да си изградиш стратегията, защото тя ще бъде рамката, в която ще вървиш напред. В бързооборотните стоки и по-специално в нашата компания казваме, че има две неща, които те правят силен: марките и хората. Когато изградиш стратегията си, трябва да погледнеш дали разполагаш с правилните марки, които да те доведат до успеха. При нас добрите марки определят консуматорското търсене, позиция при клиентите и възможността за въвеждане на иновации.

Другото важно нещо е екипът, с който работиш. Едва ли има съмнение, че трябва да имаш правилните хора до себе си, ако искаш да успееш. Те от една страна ще създадат добрия работен климат в компанията, а от друга ще допълват твоите собствени слабости, като доизграждат и развиват таланта ти. Затова е важно да създадеш и правилна система за възнаграждение и промотиране. Хората трябва да виждат причина и мотивация да дават най-доброто от себе си. Съответно трябва да има и ефективен метод за порицание, когато няма добри резултати.

Много важно правило в бизнеса е, никога да не се „успиваш“. Средата е толкова динамична, че дори и ако за миг си помислиш, че си напипал правилната посока и можеш да се задържиш, то след една-две години вече може да си в ролята на догонващия. И идва ред на най-важното. Ако не обичаш това, което правиш и не се забавляваш в процеса на работата, то няма как да успееш.