fbpx Представяме Александър Дурчев, собственик и управител на All Channels Communication (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 5, част 14

Представяме Александър Дурчев, собственик и управител на All Channels Communication (ВИДЕО)

Когато споменеш PR в България има няколко имена, които веднага изплуват в съзнанието на всеки, който се е докосвал до сложната и интересна работа на пиар специалистите у нас. Едно от тези имена е на Александър Дурчев. В бизнеса няма човек, който да не го познава, а всички, които някога са работили с него, ще ви кажат, че когато Сашо създава една концепция, тя е обречена на успех. Защо ли?
Александър Дурчев споделя, че много обича това, което прави и „въпреки, че съм собственик и управител на All Channels, често съм като пожарникар в офиса – гася всякакви пожари.“. За него има постигнат успех тогава, когато „докато си в отпуска телефонът ти не звъни. Е, до някъде съм го постигнал. Имам късмета да работя с хора, които поемат голяма част от работата и на които мога напълно да разчитам. Но понякога все пак се налага да сложа каската, да хвана маркуча, и пак да нагазя в дълбокото.“, казва с усмивка той.

Когато говори за All Channels гласът му придобива равен, спокоен тон. Обича да разказва истории за първите години, за началото, за първите трудни решения, за денонощния престой в офиса, когато бюрата са изпълнявали и роля на легло.
„Аll Channels е компания на 17 години. Занимаваме се с наистина много неща. Стартирахме като PR агенция. През 2007 г. разширихме агенцията и тя се превърна в истински All Channels – започнахме да се занимаваме и с реклама, с BTL активности, дигитални комуникации, а през последните години продължихме да се разширяваме в различни сфери. Имаме и програма, според която помагаме на бизнесите на различни наши колеги и партньори. От няколко месеца открихме офис и във Виена, където работи екип от четирима човека. Вече имаме и няколко клиента. Работим с местен партньор, с когото сме съдружници“.

Въпреки достатъчното си ангажименти в компанията, Сашо Дурчев намира време да преподава в Американския и Софийския университети специалност „Интегрирани комуникации”. Неговата мисия е да помогне на съвременното поколение да има желание да работи и създава. „Терминал 1 и 2 не са изход. Опитвам се всячески да помагам да задържим качествените хора в България и да ги обучим, и го правя от сърце.“.

Каузата? Сашо признава, че когато работи с един клиент, винаги намира своя кауза, заради която да го прави. Харесва проектите, които променят средата, хората, ситуациите. Като пример посочва кампанията на Avon срещу рака на гърдата, която All Channels подкрепя и в чиято кауза Сашо врява.

Неговите правила

Ние не можем да съществуваме без точните хора в екипа си и не можем да растем, без да ги развиваме. Затова моят първи принцип е да уважавам хората в екипа си. Най-добрият начин да успееш, е да намалиш размера на егото си и да се обградиш с хора, които са по-умни от теб. И да не забравяш да им даваш знак, че са такива. Затова, когато усетя, че някой има потенциал и върви напред, му поверявам отговорности, той взима решенията в бизнеса и виждам как работи със страст.

Трябва да умееш да се учиш от грешките на другите, а не само от собствените си. Трябва да четеш книги и да не подценяваш това, което пише в учебниците.

Много е важно да се научиш да планираш. Ние имахме един доста бурен ръст през тези 17 години, в които сме на пазара. Удвоихме и оборота и печалбата, а структурата на компанията от един човек стигна до 90 души.

След като преминахме през онзи романтичен период, в който всичко беше супер, нещата вървяха, ти работихме много, едва ли не спяхме в офиса се оказва, че трябва да се създаде структура и компанията да работи по един нормален начин. След това идва третия етап – когато започваш да планираш и да визуализираш това, което искаш да постигнеш. Когато започнахме да планираме и да си поставяме цели, започна да растем още по-бързо. Така че, планирането на постижими цели и ясната комуникация са изключително важни.

На последно място, но не по важност за мен е принципът, че не бива да се отказваш. Трябва да вярваш и да гониш до последно идеите, които смяташ за добри.

 

Снимките са направено по време на мениджърска среща, проведена в луксозния шоурум на KARE България.