fbpx Представяме Галин Ненов, собственик на Sweet Home | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 5, част 34

Представяме Галин Ненов, собственик на Sweet Home

Галин Ненов e собственик и управител на Sweet Home. Компанията се занимава със строителството на еднофамилни къщи с дървена конструкция, развивайки процеса по проектиране и строителство на къщи и издигайки го на ниво индустриализация.

Sweet Home стартира дейност през 2008 г. с иновативен проект изпълнението на строителството на къщи да бъде вкарано в индустриални условия. Идеята къщите да са с дървена конструкция идва впоследствие.
„Помислете за строителните фирми, които познавате. Сещате ли се за някоя добре позната такава, която е специализирана само в еднофамилни сгради? Не, нали? Ако се замислите, почти всичко около нас е продукт на индустриално производство, докато строителството на къщи в България се извършва все още по стария начин, практикуван от преди много години – собственикът решава да строи, събира бригада, идват бай Иван и бай Пешо, и се започва строежа. Идеята, с която стартирах, беше именно този процес да се оформи като индустриален. И смятам, че успявам. В България има доста фирми за сглобяеми къщи, има и много добри архитекти, но нито един от тях не е на европейско ниво, равнопоставено и в технологията, и в дизайна. Именно такъв е нашият стремеж. “, обяснява Галин Ненов.

Компанията започва дейност с един малък завод в Елин Пелин за производство на къщи, а днес, 10 години по-късно, екипът наброява повече от 25 човека. Фирмата има построени вече около 40-50 къщи, при това не само в България, но и в държави като Австрия, Дания, Италия, Гърция. „В нашия завод целият процес на производството на еднофамилни къщи – от проектирането, производството, монтажа и довършителните работи на място - се извършва под пълен контрол от инженери и архитекти. Това е един пълен, контролиран производствен процес, а всяка къща е индивидуална и уникална сама за себе си. Не работим по типови проекти“, споделя Галин.
Неговото бизнес верую за всичките тези години на упорит труд и вдъхновение за това, е не какво правиш, а как го правиш. Основен принцип в неговата работа е да се спазва технологията, да се ползват съвременни материали и разбира се много упоритост и вяра.

„Спецификата на нашия бизнес изисква да вдъхновяваш хората, но и самият ти да не се отказваш. Все още виждам, че е много трудно за хората в България да възприемат идеята за еднофамилна къща с дървена конструкция и затова упоритостта да не се отказваш и да вдъхновяваш останалите е изключително важна за мен. Всеки ден се боря с вятърни мелници, но съм убеден, че един ден тези вятърни мелници ще бъдат много по-малко на брой. Нашият продукт не е много популярен в България, за разлика от много други държави по света, но се опитваме да го популяризираме и да образоваме хората“, споделя Галин Ненов.

Основно предимство на къщите, които Sweet Home строи, е тяхната екологичност и енергийна ефективност, дизайн и внимание към детайла. Проектиране, производство, строителство, интериорен и ландшафтен дизайн - всичко е затворен процес. А фактът, че къщите се изпълняват в съответствие с тенденциите в съвременната архитектура, ги прави много красиви и естетични. В подкрепа на труда си през 2016 г. Sweet Home получават първа награда за “Иновации в зелената индустрия” от Норвежки финансов механизъм и Норвежки иновативен фонд.

„Като цяло виждам, че българските фирми са много конкурентоспособни на Европейския пазар, но наблюдавам един не много добър имидж на страната ни, с който се случва и ние да се сблъскваме и това до известна степен е пречка за реализацията на българските компании в чужбина”.

Като интересен бизнес казус Галин Ненов определя факта, че едни от най-хубавите къщи, построени от Sweet Home, са домовете, поръчани от строители на конвенционални сгради със стоманобетонна конструкция. И това не е парадокс, а естествен резултат и признание за качеството и дизайна на къщите, произведени по индустриална технология в компанията.

„Отне ни много време и усилия да изградим свое ноу-хау за автоматизацията на процеса. Не сме ползвали готов опит и знания, а всичко постигнато е на база на продължително проучване на световните практики, посещения на изложения и производители в Северна Америка и Европа, непрестанно следене на тенденциите. Ние сами сме развили целия производствен процес – като дизайн, концепция и технология. И ако с първата ни произведена къща имахме много проблеми за решаване, днес също възникват казуси, но те вече са по-малко, защото растем и се развиваме непрекъснато. “, заключва Галин.
Смятам, че България не е нито по-добро, нито по-лошо място за правене на бизнес в сравнение, с която и да е друга държава от Европа. Намирам това дали да правиш бизнес или да си част от нечия компания по-скоро за персонално усещане дали ще допринесеш с личните си умения за развитието на нечии идеи или ще бъдеш водещ на своите.

 

Този проект се осъществява с изключителната подкрепа на Chivas Regal, Тим Вижън, Volkswagen, KARE София, където се реализират всички мениджърски срещи през годината, след които ви срещаме с всеки мениджър поотделно.