fbpx Адв. Петя Мургова: Бизнес резултатите са като успешно бягане на дълги разстояния | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 8

Адв. Петя Мургова: Бизнес резултатите са като успешно бягане на дълги разстояния

Aдв. Петя Мургова е основател и управляващ съдружник на aдвокатско дружество „Мургова и партньори“. Тя е адвокат с над 30 години опит в сферите на Търговското право, Сливания и придобивания, Недвижими имоти, Здравеопазване, Конкурентно право, Интелектуална собственост, Процесуално представителство и др.

От две години заедно с екипа си всяка седмица водят в списанието ни изключително успешната "Колонката на адв. Мургова и партньори". 

Тя е част и от луксозното ни издание Алманах 2021 на успешните бизнес казуси, където споделя своя професионален опит, принципите на успешния бизнес, какво е професията на адвоката. Тук представяме част от нейното участие. 

Ражда се хомо дигиталикус или „новият нормален“

През последнете няколко месеца преживяхме безпрецедентна промяна в начина ни на живот поради COVID-19. Стана така, че още преди да разберем, ние (с неохота) пуснахме досегашното си нормално и се установихме в това, което изглежда да е новото ни нормално.

Дори и когато обществото започне отново да функционира, уж нормално, пак ще има ограничения. Изправени сме пред фундаментални и необратими промени.

Казват, че се ражда хомо дигиталикус или това е “новият нормален”. Той работи и пазарува онлайн, запознава се и плаща онлайн, децата му учат онлайн, пътува, празнува онлайн. Той прави изборите си в онлайн среда, под влияние на строго таргетирано според поведението му съдържание с онлайн аргументи.

Моите бизнес принципи

Подобно на Рей Далио, който много харесвам и моят първи принцип е:

Винаги решавайте сами - какво искате, какво е вярно и какво би трябвало да направите, за да го постигнете. Ако човек познава себе си, а това е вечното ни търсене, то най-верният му компас е неговата интуиция, пречупена през неговата ценностна система за правилно, грешно, подходящо и неподходящо решение.

Водещ принцип е да бъда лидер на себе си - на най-доброто от мен и на това, което бях вчера като лидер.

Вярвам, че бизнес резултатите не са спринтьорска награда, не са като любовта от пръв поглед. Те са резултат от успешно бягане на дълги разстояния. Голяма част от моя успех се дължи на постоянството и упоритостта ми, и от това, че не се отказвам никога.

Да имам своите силни и ясни граници, да имам ясни и адекватни очаквания и всичко да бъде в пълен унисон.

Основното е да не предаваш себе си - да ти вярват, да те следват и вървят до теб - това е лидерската позиция.
Считам, че добрият лидер е емоционално интелигентен човек и се старая ежедневно да възпитавам това качество в себе си и да уча екипа си на този подход. За добрия адвокат е от особена важност да бъде емоционално интелигентен, не само да слуша, а и да чува, това, което му казват.

Високоефективният лидер е високоефективен инфлуенсър. Затова другият ми водещ принцип е да бъда ангажирана с екипа си и клиентите си, както на групово, така и на индивидуално ниво.

„Химията“ между адвокат и клиент

Адвокатът е довереник, а клиентът е доверител. Самата дума довереник предполага отношения на доверие. За да ти се доверят клиентите безспорно е необходима химията, както във всяко добре работещо взаимоотношение e неотменима предпоставка. Доверието обаче се създава и се поддържа.

Щастлива съм и горда, че имам клиенти от началото на адвокатската си практика, а през април тази година ще станат точно 30 години откакто съм вписан адвокат, затова и считам, че доверието е в основата на химията между адвокат и клиент.

В развитите държави престижа на адвокатската професия произтича от сложността на обществените отношения и осъзнатата необходимост от налагане на строг ред в тях. В икономически стабилните държави хората приемат, че всичко, от статута на семейното имущество и данъците, до договора с интернет провайдера, следва да минава през ръцете на юридически консултант, за да се избегнат възможностите за спекулации и за да има яснота по отношение на техните права и задължения. Много бих се радвала и ако в България се възпита такава осъзнатост за ползване на адвокатските услуги.

Нужна е сериозна политическа воля и кардинални промени на съществуващото статукво в България

Почти 30 години работя като адвокат и виждам законодателните ограничения, които в последните две-три години създадоха изключителна пречка пред чуждестранните инвестиции и демотивираха чуждия бизнес да инвестира в България. Смятам, че за да бъде България желано и действително добро място за правене на бизнес, ще трябва да се облекчат ненужните административни тежести, държавата да се ангажира много повече към предприемачите и за насърчаване на предприемаческата култура и инвестициите, и не на последно място да имаме истинско разделение на властите, за да се гарантира една стабилна икономическа и политическа среда.

Трябва сериозна политическа воля и кардинални промени на съществуващото статукво, за да възвърне България имиджа си не само на данъчен рай, но и на добро място за правене на бизнес.

Създайте ясна карта на своите търговски тайни и да ги защитете

Посветих доста време в последните две години на защитата на търговската тайна като ключ за повишаване на конкурентоспособността на компаниите, в този смисъл защитата им е важно условие за полагане на основите на бизнеса. Защитата на търговските тайни е жизненоважна за бизнес стратегията на компанията, добрата репутация и способността да се поддържа конкурентни предимства, които са развити чрез значителни инвестиции в научни и други изследвания и инвестиция в персонала с течение на времето. По дефиниция икономическата стойност на търговската тайна зависи от запазването й в тайна.

Намерете добър адвокат и се обръщайте към него предварително, преди да стартирате бизнес или предприемете каквото и да било промени, или сключвате договори. Опитът показва, че много често, начинаещите предприемачи наемат за адвокат приятел или роднина, който обаче, няма нужния опит.
Винаги имайте правилния адвокат на своя страна, за да си спестите нерви, съдебни дела и проблеми със закона.

Адв. Петя Мургова е основател и управляващ съдружник  на Адвокатско дружество „Мургова и партньори”. Има над 29 години опит в областта на процесуалното представителство, арбитраж и преговори, сливания и придобивания, бизнес структуриране на търговски дружества, дружествено и търговско право, недвижими имоти и строителство, здравеопазване и конкурентно право. През последните години е водещ експерт по политики за защита на търговската тайна и е автор на множество публикации по темата.

Вписан медиатор е към Министерството на правосъдието на Република България и основател и председател на УС на Балканската асоциация за разрешаване на спорове BADR -  сдружение в частна полза между представители на 8 различни държави  от Балканите.

Адвокатско дружество “Мургова и партньори” е водеща адвокатска кантора в България с богат опит в консултирането на международни и местни клиенти в сферата на корпоративното и дружественото право, сливания и придобивания, обществени поръчки, трудово право, здравеопазване, недвижими имоти, процесуално представителство в съдебни и арбитражни производства.