Николай  Василиев собственик на хотел Дивата ферма

Екохотел се прави с много оптимизъм и любов

Попадате в едно райско кътче в източните Родопи. Имате усещането, че е нереално красиво, като картичка и си мислите, че дизайнерът си е играл доста с фотошопа. За да постигне съвършенство на цветове и излъчване. Обаче в случая творецът е самата природа. А Николай Василев е прибавил няколко щрихи към пейзажа. Заедно със съпругата си са собственици на биофермата „Дивата ферма“, към която е изграден и биохотел. Той е зооинженер, но още преди да завърши образованието си започва да се занимава с животновъдство и така вече 20 години. Гордее се, че имат най-голямата и единствена биосертифицирана ферма в България, произвеждаща телешко месо с площ от над 4000 дка. Отглеждат още каракачански овце, коне , магарета , кокошки, пчелин с 50 кошера за био мед, зеленчукови и фуражни бионасаждения, и всичко това по принципите на биологичното производство.

Николай се насочва към този бизнес благодарение на семейното възпитание , което получава. Желанието му е да промени статуквото, създадено в началото на демокрацията, да се върви към мощно модерно земеделие и използването на химикали с цел да се гонят големи печалби. Неговата философия е изградена на старите методи на целогодишно пасищно отглеждане на животните, без изкуствени фуражи и изграждане на комплекси от модерен тип като алтернатива на тежката финансова ситуация в периода 94-97 г. За това си решение получава оценка „слаб 2“  от своя професор в Тракийския университет. Същият този професор 15 години по-късно му връчва наградата „Зооинженер на годината 2012” за иновации в бизнеса.

Хобито  му е неизчерпаема любов към дивата природа. Всеки ден Николай е навън и обхожда повече от 20 км или язди един от четирите си арабски жребци. През това време наблюдава стадата от над 700 говеда. Има четири деца, като най-голямото е на 20 г., а най-малкото на шест. Надява се, че един ден някое от тях ще наследи бизнеса, който със съпругата си градят с много любов и упоритост.


Николай, каква е разликата между еко и стандартния хотел?

- Разликата е огромна. Първата е в разположението. Екохотелът се намира в екологично чист район, обикновено в близост до защитена територия, резерват или място, в което се опазват редки местообитания на флора и фауна. В изграждането му обикновено се използват природощадящи материали или технологии за пестене на енергия и вода, както и различни методи за повторно използване на отпадъците или тяхното рециклиране. В еко хотела храната се приготвя изцяло с продукти, произведени в собствена ферма/градина или се доставят от региона или от производители от други региони. Идеята е произходът на храната да е гарантиран, тя да е натурална и чиста, и често е биологично сертифицирана. И накрая, но не на последно място – всички дейности в екохотела – от построяването, управлението и организацията на услугата до обслужването на гостите и сервирането на храната, са подчинени на идеята за устойчивото развитие и опазване на околната среда в региона.


От къде дойде идеята за да създадете еко хотел?

- Ние със съпругата ми Благовеста сме природозащитници по дух. Израснали сме в района на Маджарово. От малък се занимавам с животни и винаги съм бил сред природата. По образование съм зооинженер, а Бети е химик, което ни даде добра основа и познания за анатомията и физиологията на живите организми, и състава на храните. По време на работата на съпругата ми като уредник в Природозащитен център на БДЗП „Източни Родопи”, тя започна професионално да се занимава с посрещане и анимация на туристи, запалени по природата и орнитологията. Самите ние обичаме да посрещаме гости, съпругата ми е чудесна домакиня, която събра всички рецепти от баба си и постепенно в нас узря идеята да превърнем приятното занимание да посрещаме гости в природощадящ бизнес, с който да имаме приличен доход и същевременно да допринасяме за устойчивото развитие на региона.

Кое ви провокира да развивате еко туризъм?

- Като дете помагах в домашното стопанство, в което прадядо ми отглеждаше 1500 овце, 400 кошера с пчели и 200 говеда. Още тогава знаех, че искам да продължа неговата работа. Гордея се с Дивата ферма, в която отглеждаме над 700 говеда от редките аборигени породи българско сиво говедо и родопско късорого говедо. Нашата ферма в този момент е единствената биологична ферма в България за био телешко месо, като стадото го отглеждаме целогодишно и изцяло пасищно. Грижим се и за единственото стадо от магарета в България. Освен това имаме 120 кокошки, 50 пчелни кошера и 20 каракачански овце.


Колко по-скъпо струва изграждането на един еко хотел?

- Екохотелът е по-скъпа инвестиция от стандартния хотел, която обаче се изплаща по-бързо във времето, поради намалените в пъти режийни разходи. Себестойността на услугата е по-висока от тази на стандартния хотел, тъй като услугата е изключително персонализирана, а храната е с доказан произход. Затова, дори и по-скъпа като първоначално вложение, инвестицията си заслужава всеки лев, заради намалените разходи, щадящите природата технологии и удовлетвореността на гостите.


Ползвали ли сте програми за екотуризъм? Заслужава ли си изминаването на нелекия път по писане на проекти и кандидатстване?

- Преустройството на къщата във вида, в който е в момента, стана възможно благодарение на финансовата подкрепа по мярка 311 на ПРСР за разнообразяване на земеделската ни дейност чрез развитие на селски туризъм. Финансова подкрепа и консултантска помощ ни предоставиха и експертите от проект „Новото тракийско злато”. Да, определено мисля, че си заслужава.

 
 

Колко време създадвахте Дивата ферма?

- През 2014 г. фермата ни навърши 20 години. През 2015 г. ще отбележим 10 години от създаването на първите две стаи за гости и стартирането на услугите ни за селски туризъм. Оттогава досега при нас са отсядали много хора. Те идват тук като туристи и си тръгват като приятели. Мнозина се връщат отново и отново в при нас и в Източните Родопи, привлечени от дивата природа, птиците и културните паметници.


Вие сте постигнали затворен цикъл "производство-потребление", с какво е успешна тази формула?

- Произвеждайки сами храната, можем да гарантираме 100% нейното качество и произход. Гостите се хранят с чиста екологична храна и получават по-високо удовлетворение – препоръчват ни в своя кръг от познати и приятели и получаваме безплатна реклама. Реализирайки продукцията си директно на място добавяме стойност към производството – не се налага да търсим конкретен пазар, клиентите сами идват при нас.

Какво търсят клиентите и как успяват да останат доволни и да се върнат отново - храна, условия, събития и преживявания?

- Комбинацията от всичко това е важно, да обръщаш внимание на детайлите също е важно, но най-важното е да правиш всичко с оптимизъм и МНОГО ЛЮБОВ! Събитията с еко насоченост, дейностите сред природата, възможността да вкусят автентични гозби са нещата, които привличат гостите към един еко хотел. Ролята на един такъв проект е, гостът в него изцяло да се потопи в духа и дебрите на истинската природа и ако искаш да си успешен, трябва да му предоставиш това усещане.

Facebook comments