fbpx Консумацията на бира е 32% от пазара на алкохолни напитки | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Консумацията на бира е 32% от пазара на алкохолни напитки

Осказва се, че българите се все по-информирани за качествата на пивото. Това показва национално представително проучване на IPSOS България, реализирано през м. септември. 34 % от консуматорите, които пият бира поне веднъж седмично, определят пивото като продукт с високо качество, а 43 % считат, че при умерена консумация бирата е част от здравословния начин на живот и хранене. 66 % от редовните консуматори на бира считат, че кехлибарената напитка се съчетава добре с храни и се използва като важен елемент в кулинарията.

Проучването на IPSOS отчита, че през м. септември тази година 55 % от анкетираните са консумирали бира поне веднъж седмично, като средната консумация при мъжете е 3.1 пъти седмично, а при жените – веднъж седмично. Изследването проследява и каква е честотата на месечна консумация на пиво през м.септември сред пълнолетното население в деветте града. По този показател морските региони Варна и Бургас се намират в челната тройка заедно с Плевен. За сравнение Бургас беше на първо място по честота на консумация на бира и през месец юни.
Проучването на IPSOS показва, че в разгара на летния сезон пълнолетните българи пият бира средно 10 пъти месечно, а през м. септември – средно 8 пъти. Според маркетолози от бранша, през лятото голяма популярност, особено сред консуматорите на възраст 20 – 38 години, са имали новите за нашия пазар бирени миксове - комбинация от фруктов сок и пиво. Около 7% от обемите, реализирани през горещите месеци, са именно този тип бири.