fbpx 100 години българска авиация | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

100 години българска авиация

100 години българска авиация

През 2011 година се навършват 100 години от решението на правителството на Царство България за създаване на военна авиация. За тържественото отбелязване на тази историческа годишнина, организаторите – Военновъздушните сили на България й фондация „Български Военновъздушни сили”, съвместно със съорганизатора ДП „Ръководство на въздушното движение”, организират тържественото честване на 100 годишнината от създаването на Българската авиация. Юбилейна научно-приложна конференция на тема „100 години Българска авиация – минало, настояще и бъдеще” и осмият български международен авиационен фестивал БИАФ 2011 в периода 2-4 септември на летище Пловдив ще отбележат събитието.

На 3 и 4 септември 2011 г. /събота и неделя/ ще се проведе осмото поред издание на авиационния фестивал БИАФ 2011 - „Небе за всички“., посветен на 100 годишнината от създаването на Българската авиация, под патронажа на министър-председателя на Република България Бойко Борисов.
В рамките на БИАФ 2011 ще се проведат въздушен показ на авиационна техника (авиошоу), наземен показ на авиационна техника, в това число и най-новите достижения на водещите световни производители и спонсори на БИАФ 2011 като консорциумите EADS, който ще покаже Eurofighter 2000 Typhoon, SAAB ще покаже самолета Gripen и тренажор за подготовка на летателен състав, Lockheed Martin, Diehl и Messerschmit stiftung ще покажат свои технологии. Същите фирми ще участват с презентации в юбилейната научно-приложна конференция.

Програмата на БИАФ 2011, за 3 и 4 септември ще е еднаква с изключение церемониите по откриването на фестивала. Летището се отваря за посетители от 08:30 ч. В началото и края на фестивалния ден лети леката авиация за създаване на авиационно настроение. След откриването на фестивала започват неговите три етапа – Минало (с наземен ретро - парад на първите самолети на България). Вторият етап – Настояще ще се открие от българските военновъздушни сили. В него ще участват самолети, които са на въоръжение във ВВС, в момента. В етапа ще се покажат идеологията на провеждане на въздушни операции по евакуация по въздуха с бойното й осигуряване и пожарогасене с вертолет.
Следва етап Бъдеще, в който трите световни авиационни школи европейската, руската и американската, ще демонстрират качествата на самолетите, с които ще участват в БИАФ 2011. Ще се видят за пръв път в полет в Българското небе самолетите Тайфун и Грипен на европейската школа; МиГ - 29 М ОВТ на руската школа и Ф-16 на американската школа. След този етап, авиационния дух ще се поддържа от полетите на леката авиация до закриването на летището за посетители в 18:30 ч.
Участие в авиошоуто до този момент са потвърдили ВВС Германия, Гърция, Италия, Румъния, Швеция, Швейцария и САЩ. Очаква се потвърждение за участие от ВВС на Турция.

Facebook коментари