fbpx Почти 300 проекта на общностите кандидатстват за Vivacom Регионален грант | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Почти 300 проекта на общностите кандидатстват за Vivacom Регионален грант

Седмото издание на Vivacom Регионален грант събра общо 299 иновативни проекта, свързани с подобряване на средата на живот и развитието на местните общности с фокус върху образованието и опазването на околната среда.

Получените кандидатури са от 26 области, като преобладаващ е броят на предложенията, дошли от градовете. А броят на всички включилите се организации е 264, като няколко от тях да участвали с повече от 1 проект.

За първа година Програмата има предварително определен фокус – образование и опазване на околната среда, и приема кандидатури, които въвличат местната общност и решават актуален проблем за нея в тези две направления.

Преобладаващата част от проектите предлага решения за повишаване на знанията и емоционално ангажиране на деца и ученици с проблемите на екологията, за възпитаване на положително отношение към опазване на природата, за привличане на обществеността за участие в съвместни природозащитни дейности, за извеждане от социалната изолация и развиване на уменията на млади и възрастни хора чрез участие в различни образователни инициативи, за повишаване на културата на доброволчество и функционалната грамотност, за обогатяване на културния пейзаж в малките населени места и подкрепа на действащите читалищни и общински културни дейци.

Целта на Програмата е да стимулира гражданските организации да развиват своите региони, в малките и големи населени места, чрез безвъзмездна финансова подкрепа (грант). Общата стойност на фонда в седмото издание на Vivacom Регионален грант е 60 000 лв. Като един проект може да получи финансиране до 5 000 лв., а продължителността му следва да бъде до 1 година.

Победителите в седмото издание на Програмата ще бъдат избрани от 6-членно жури в състав: Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации” във Vivacom, Ива Дойчинова, журналист и активист за граждански каузи, Иван Кънчев, съосновател на Сдружение „Българска история“, Райко Байчев, журналист в онлайн медията Actualno.com, Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право и най-новия член в журито – Симона Стилиянова, съосновател на „Основа“ и основател на Zero Waste Sofia.

А трите основни критерия за проектите са да бъдат с фoĸyc въpxy oбpaзoвaниe или oпaзвaнe нa oĸoлнaтa cpeдa, да въвличат местната общност и реализацията на инициативата да решава актуален проблем в населеното място. Vivacom Регионален грант се осъществява в партньорство с Български център за нестопанско право.