fbpx Представяме Стефана Здравкова, директор на eMAG.bg (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, част XXVIII

Представяме Стефана Здравкова, директор на eMAG.bg (ВИДЕО)

 

Стефана Здравкова е от онези делови жени, чиято усмивка може да разбие на пух и прах всяко корпоративно правило. Причината? Тя просто залага на човешкия фактор и обича екипа си. Стефана е изпълнителен директор на eMAG Bulgaria и има голям опит в IT сектора, където е ръководила някои от водещите марки като Toshiba, Logitech, BenQ и Xerox. Зад гърба си има сериозни успехи, а в бизнеса я познават като „момичето, за което тайни в маркетинга няма”.
Стефана е гост в нашия проект "Мениджърите споделят", за да ни разкаже как се случва магията на онлайн търговията към днешна дата.

Когато говори за бизнес обаче, тя на първо място признава, че е завършила математическата гимназия и обучението и там е повлияло много на начина й на мислене. Тя умее да чете между редовете с ... числа и знае как да разчита показателите на един бизнес правилно.
В момента тя управлява екип от около 100 човека, а догодина се надява служителите да се увеличат двойно. Признава с усмивка, че към момента е почти два пъти по-възрастна от повечето си колеги.

„Винаги съм вярвала за себе си, че най-важното е да си любопитен и да останеш такъв до края на живота си. Когато виждаш младите хора, които са с толкова голям потенциал - да имаш силата да ги развиваш самите тях и да ги развиваш в компанията си - това е страхотно. Наистина съм благодарна на eMag, за това, че ми дава възможност да работя с толкова способни млади хора. Ако сега погледнем профила на служителите, ще видим, че голяма част от тях са стартирали своята работа за компанията от кол центъра. Когато обаче покажеш, че си любопитен и искаш да се учиш и да се развиваш - тогава ставаш част от екипа.

Моите правила за успех в бизнеса са много прости - на първо място са данните. Всеки бизнес трябва да се основава на данни и цифри, защото отговорът на почти всеки един въпрос е там. Ако смятате, че има някакъв проблем, който не можете да решите - прегледайте отново цифрите.

Друг фактор що се отнася до данните е, че трябва да има някой, който да ги чете правилно и да ги анализира. Така че втората най-важна съставка на всеки бизнес това са хората. Да създадеш работещ екип, който вярва в същите ценности, в които вярваш и ти. Факт е обаче, че е трудно е да намериш хората, които имат визията и скоростта да се развиват заедно с теб и с компанията. На трето място твърдо вярвам във връзката между технологиите и иновациите. Всеки бизнес може да се развива от хората до време. Може да расте чисто органично също до време. Но идва един момент, в който на всеки бизнес му трябва технологията, която да подпомогне този ръст.
Твърдо вярвам и в процесите, които създават рамката на бизнеса, защото те от своя страна дават дисциплина. А хората имат нужда от това - процесите дават стабилност.