Зимният туризъм у нас има потенциал да достигне 25% ръст

Зимният туризъм у нас има потенциал да достигне 25% ръст

Г-н Рагин, какво можем да очакваме от наближаващия зимен сезон?
- И преди съм казвал, че зимният туризъм ще излезе от 10%-ната черупка, която представляваше от туристическия пазар в България. Същест-вува потенциал ръстът при него да достигне 20-25%. Факт е, че зимният туризъм е по-рентабилен и носи три пъти повече печалба от летния. Ако се направят магистралите у нас, страната може да удвои и утрои приходите от него.
Според английските медии се очаква тази година България да бъде хит в зимния туризъм благодарение на приемливата цена, доброто качество на услугите и вкусната традиционна кухня. Да се надяваме, че наистина ще привлечем повече туристи от чужбина.
Как протича подготовката в зимните курорти, готвят ли се изненади?
- Подготовката в момента тече доста усилено, в Банско се строят над 100 хотела, около 200 механи ще отворят врати. Хвърлената "ръкавица" от курорта по отношение на благородната конкуренция на предлаган конкурентен туристически продукт на добра цена се поема и от Добринище.
Изненадата, която готви Банско, е свързана с проект за теснолинейката, която пътува от Септември до Добринище. Идеята е тя да се превърне в атракционно влакче, което да пътува до Гоце Делчев и да стига до Беломорието. В този проект все още могат да се включат общини, горски стопанства, банки, застрахователни компании. По този начин бумът в Банско ще бъде "гарниран" с допълнителни екстри.
Освен това предстои изграждането на чартърно летище в близост до курорта, което да може да обслужва този регион.
Изненадата за туристите, която се подготвя в Боровец, е, че едноседалковият лифт на Червено знаме, изграждан преди 40 години, ще бъде превърнат в четириседалков с пластмасова броня отпред. Там престои да се увеличи и
изкуственият сняг.
Следващата година трябва да започне и изграждането на "супер Боровец". Очакванията са броят на леглата в курорта да достигне 25 хиляди. Това означава, че цялата Самоковска котловина, всички села в региона ще се превърнат във вилни селища, като се предвижда туристическият продукт да се свърже и с минералните извори в Белчин баня, Долна баня и така сезонът да продължава през цялата година. Бихме искали да съчетаем балнеологията, зимния, развлекателния туризъм и екотуризма. Ако този проект се реализира, курортът "супер Боровец" ще стане най-големият в Югоизточна Европа. В тази връзка предстои изграждането на аутобан, чрез който от София до Боровец да се стига за 20 минути. Според единият от проектите магистралата ще минава през Ихтиман, а според втория - през Плана. Това ще бъде и подготовка за издигане на кандидатурата на България за Олимпийските игри през 2014 г.
Какво ще предложат курортите в Родопите на туристите тази зима?
-В Пампорово също ще бъдат отворени нови пис-ти, увеличават се съоръженията за изкуствен сняг. Там се работи съвместно с Чепеларе, където туристическите услуги се подобряват, а курортът се оформя предимно за българи. Цените са на половина по-ниски от тези в другите курорти и в същото време хотелиерите предлагат ски учители, разполагат със ски гардероби и са акционери в стопанисването на лифта.
Определено борбата за туристи през тази година ще бъде между четирите курорта - Банско, Боровец, Пампорово и Чепеларе.

Facebook коментари