fbpx Компаниите, които произвеждат конкурентни стоки и услуги, и могат да ги изнесат, ще оцелеят | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ангел Матеев, началник Управление „Банкиране малък бизнес“ в Пощенска банка

Компаниите, които произвеждат конкурентни стоки и услуги, и могат да ги изнесат, ще оцелеят

Повече от ясно е, че развитието на бизнеса не може без финансови "инжекции". Но такива, които след това да не карат фирмата едва да понася тяхното въздействие. Днес отношенията банка - фирма са повече от сериозно обтегнати, наложени от новата икономическа действителност. И често едните искат, а другите не дават и бизнесът като че ли зацикля. Как все пак банкерите възприемат предприемачеството в България, разговаряхме с Ангел Матеев, началник Управление „Банкиране малък бизнес“ в Пощенска банка.

Г-н Матеев, смятате ли, че като цяло българите са предприемчиви хора и как според Вас се отразява кризата на предприемачеството?
- Разбира се, че българите са предприемчиви хора. Предприемачът вижда възможности във всички области на живота. Тези хора са гъвкави и реагират на промените, креативни са и имат умения, които им помагат да се адаптират в ситуация на криза. Такива хора аз виждам постоянно около себе си, както в работата, така и в личния си живот. Разбира се, сложната икономическа и финансова обстановка намалява инвестиционния и предприемачески апетит, което води от една страна до по-малко реализирани проекти и съответно по-слабо кредитиране. От друга страна, това изисква повече и по-добри проучвания при предприемане на каквито и да е инвестиционни намерения от страна на бизнеса. В подобни моменти бизнес предприемачите ежедневно мислят как да подобрят и да запазят бизнеса си, да излязат по-ефективни, по силни от кризата, готови за по-добри времена.

Разбирането, че малкият бизнес традиционно е един от двигателите на икономическо развитие както в цял свят, така и в България е обективен, общоизвестен и неподлежащ на съмнение факт. Днешната икономическа и финансова криза още повече извежда на преден план ключовото значение на предприемаческата дейност и дребния бизнес. Световната стопанска история дава множество примери как желанието на хората да създават и управляват собствен бизнес, поемайки определен риск, е основна движеща сила на съживяването на икономиките след рецесии. Днешната криза поставя предприемаческия усет пред подобни предизвикателства, както и в нова, по-сложна и специфична среда.

Банките станаха изключително рестриктивни към бизнес финансирането, много пъти те се „застраховат” с много високи изисквания. Не е ли това именно спънка за предприемачеството?
- Всички жизнеспособни проекти в днешната среда нямат и няма да имат проблем да получат финансиране от банките. Въпросът, разбира се, е кои проекти и в кои сектори ще се развият добре, колко подготвени ще са инвеститорите, колко прецизни са в прогнозите си. Колкото до лесния достъп до средства - той ще зависи от пазара. По отношение на малките фирми, смятам, че те могат да постигнат финансиране на проекти и растеж.
Фирмите, които няма да имат проблеми тази година, са на първо място тези, които успеят да управляват разходите си. Това е изключително важно, защото приходите не са сигурни. И, разбира се, хората и фирмите, които нямат твърде много дългове и които могат да управляват нивото на задълженията си. Проблеми ще имат фирмите с прекалено много дългове, недостатъчни приходи и, разбира се, които не са успели да оптимизират и контролират разходите си.

Компаниите, които ще оцелеят в днешната икономика, произвеждат нещо, което е конкурентно, продава се и може да бъде изнесено. Така че важното е как ще направите вашата фирма конкурентна не само спрямо българските, но и спрямо европейските и световните компании. Ще просперират дейностите, ориентирани към износ. Всичко, което е строго ориентирано към вътрешния пазар, ще трябва да почака по-добри времена, докато местното търсене се увеличи. Задача номер едно е да върнем доверието на инвеститорите и да ги накараме да се чувстват сигурни за бъдещето. Това е най-важното нещо, което трябва да направим.

Вашата банка финансира ли млади или стартиращи бизнеси и с какво биха спечелили те вашето доверие? Можете ли да дадете примери за типове кредитирани бизнеси?
- Всеки, който иска да започне нов бизнес, първо трябва да претегли ползите и недостатъците да стартира бизнес в днешната среда. Ако е налице такъв анализ и той е положителен, бих го посъветвал да започне. Защото ако можеш да предложиш или продаваш добър продукт на добра цена днес и опознаеш трудностите на пазара, ще се справиш много по-добре, когато се върнат хубавите времена. Така че бих казал - започвайте смело, като проучите пазара, подхождайте консервативно, не вземайте твърде много кредити, наемайте малко хора, за да сте сигурни, че можете да им плащате.
В момента добре представящи се сектори са експортно ориентирани фирми, които произвеждат суровини, материали, машини, оборудване и изнасят своята продукция или услуги.

Пощенска банка е ангажирана в подпомагането на експортно ориентирани компании, защото смятаме, че така подпомагаме всички нас в създаването на стойност, която ще се върне обратно в страната. Убеден съм, че износителите са най-добрите бизнес посланици на България, които работят за престижа на страната. Ние разполагаме с отлично подготвен екип и сме в състояние да окажем необходимото съдействие. Традиционно добри наши клиенти са и свободните професии – лекари, зъболекари, фармацевти, адвокати, нотариуси и др. Мога да споделя, че във всеки един икономически сектор има фирми, които са успели да подобрят своята ефективност, да увеличат своите печалби, да излязат на нови пазари или да предложат нови по - качествени продукти.

Дайте няколко практични съвети или решения към хора, които търсят банково финансиране. Какво трябва да направят, за да имат успех при кандидатстване?
- За българските компании е важно да бъдат ефективни, ефикасни и конкурентоспособни, особено на международната сцена. Ако се занимават с бизнес само тук и разчитат на скъпи продукти, няма как това да им помогне в дългосрочен план. Винаги ще се намери някой, който ще предложи по-евтини стоки и услуги. Те трябва да търсят пазарни ниши и сектори, да произвеждат продукти, които да се експортират и да добавят стойност към икономиката.
В България сме щастливи от факта, че банковата система е силна, защото благодарение на нея разполагаме със средства, които могат да се използват за добри проекти и инициативи. Трябва да бъдем креативни и прозорливи, за да се възползваме от този потенциал. Разбира се, повече от ясно е, че ние като банка сме готови да подкрепим всеки жизнеспособен и добър бизнес проект.