fbpx Време е за създаване на Балканска винена камара | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Време е за създаване на Балканска винена камара

Галина Нифору, изп. директор на Балкански винен фестивал

Време е за създаване на Балканска винена камара

На 7 и 8 юни, в градината на Гранд Хотел София почитателите на виното ще могат да се докоснат до продуктите от най-добрите винени реколти на съседните ни държави. Балканския винен конкурс и фестивал подготвя приятни изненади, а изпълнителния директор на фестивала Галина Нифору споделя повече информация.


 

Г-жо Нифору, каква е ретроспекцията от миналогодишното издание на Балканския винен форум?

-        Миналогодишното издание на Балканския винен конкурс и фестивал премина с много голям успех, успяхме да затвърдим започнатото, да запазим доверието на винопроизводителите от Балканите и да събудим интереса към региона, както на винените професионалисти, вносители, дистрибутори, журналисти, така и на обокновените винени любители, пред които се откри един нов свят на вкусове и усещания.

Знаете ли, в условията на съвременния винен пазар не е достатъчно да произвеждаш добро вино. Почти всеки, ангажиран в индустрията, произвежда добро вино. Дори и значителни подобрения в качеството на продукта от година за година не са достатъчни, за да го поставят в челните редици на познатите и желаните от потребителите и ценителите марки. Конкурентоспособността днес зависи от способността на производителя да усъвършенства продукта си по-бързо от конкуренцията, която се стреми към същото. Ако търсите място, където този процес протича с главозмайваща скорост, дайте шанс на Балканите! Опитайте вината им! История, традиция и страст никога не са се смесвали така естествено...

Можем ли вече да говорим за винен бранд „Балкани“ и какво трябва още да се направи, за да намери той място на световната винена листа?

Мисля, че само след няколко години, нашата идея за брандиране на региона като 5-та винена сила в света ще бере своите плодове. Защо мисля така? Видно е, че винопроизводителите на Балканите правят все по-добри вина, няма друг регион в света с толкова разнообразни винени сортове. Тук е мястото да вметна, че тазгодишния Балкански винен фестивал ще премине под надслов: „Местните сортове – съкровищата на Балканите”. И ако нашите съседи залагат и работят от години за налагането на местните си сортове, трябва да отбележим , че България изостава от това. Нямаме многообразието нито на Гърция нито на Хърваткса, но това, с което разполагаме – мавруд, рубин, широка мелнишка, мелник 55, гъмза, мискет, димят, трябва да се ескпонира  много повече и цялата комуникационна стратегия на винения бранш у нас да се гради върху нашите местни сортове, защото се срещат само в България, без конкуренция.

За мен следващата стъпка е създаване на Балканска винена камара, която да обединява целите на всички страни в региона, да има желание за сътрудничество, за обмяна на опит, за привличане на световни винени личности към нашия регион. Със скромната си дейност вече трета година работим това да се случи. Смея да кажа, че много вносители, журналисти, сомелиери обърнаха внимание на региона след нашето начало. Това само по себе си е успех. След като самия Робърт Паркър, винения гуру спомена, че Балканите ще са следващия винен бум, значи сме направ път!

Миналата година се коментира, че все още нямате подкрепата на държавата в утвърждаването на тази международна проява. Какво е положението тази година?

- За съжаление положението е същото. Мечтая си за момента, в който ще има пълноценен диалог от наша страна с държавните органи, защото дори с малка помощ от държавата, България може да извлече невероятни ползи. Само с 10 000 евро, което е наистина смешна сума за бюджета на земеделското или икономическото министерство ние можем да имаме 10 топ винени личности, които да направят обиколка из страната, да посетят различни изби, да усетят атмосферата. С наши усилия всяка година привличаме поне 3 Masters of  Wine (само 300 в света) и много други винени специалисти, но ако държавата ни подаде ръка, ползите за винопроизводителите в България ще са огромни.

Фестивалът може би от другата година ще започне да ротира, има голям интерес от други Балкански страни да привлекат събитието на тяхна територия. Ние избрахме София като естествен център на Балканския полуостров, но ще е добре събитието да се провежда в различна точка на Балканите всяка година. Така и ние ще се опознаем по-добре, нали?

Ще има ли новости в проявата тази година? Кои са големите имена, които очаквате? Има ли нови участници?

- Всяка година залагаме на много богата програма. Тази година майсторски класове ще изнесат 3 Masters of Wine – председателят на журито на BIWC  и единствен Master of Wine на Балканите и Югоизточна Европа, Константинос Лазаракис, който ще разкрие тайните на това да бъдеш международен съдия във винен конкурс.

Каролайн Гилби MW от Великобритания е може би най-добрият специалист по Балкански вина от всички 300 Masters of Winе в света. Тя ще представи майсторски клас на тема „Треска за злато: Винената съкровищница на Балканите”. Ще бъдат дегустирани 8 вина от различни държави и различни сортове, които тя счита, че най-ярко представят всяка една държава.

Род Смит е третият Master of Wine, който имаме щастието да посрещнем в София. Род ще представи майсторски клас „Седем цвята бяло”, дегустация на бели вина от седем страни в региона, която ще илюстрира приликите и разликите в стила и подхода на винопроизводителя, на които се гради разнообразието при вината. 

Род Смит MW е преподавател, маркетинг специалист и търговец в областта на виното, базиран в южната част на Франция. Списъкът му с клиенти включва най-богатите, най-капризните и най-взискателни клиенти в света. Род е директор на Vins Sans Frontières - водещ доставчик на вино на индустрията за суперяхти.

Мога да изброя много имена от нашето жури – Джейми Арахо от САЩ, директор на маркетингова компания и деляща времето си между Европа, Америка и Хонк Конг, Алесандро Гричиоли от Италия наследник на невероятно имение в Тоскана, Маринела Арделеан, която ще води майсторски клас за пенливите вина на Балканите и още много други...

Какво да очакват гостите на фестивала?

Гостите на фестивала могат да очакват един прекрасен винен уикенд, един празник на невероятното Балканско вино, шанс да опитат над 400 вина от различни производители и от невероятни Балкански сортове, шанс да посетят и обогатят винената си култура на майсторските класове и лекциите, които сме подготвили за тях, да опитат  вкусните мезета от магазин Деликатесен, първокачествения хляб на Стратос и зехтините на Зорбас Крета, защото хубавото вино върви с хубави мезета. А преди да си тръгнат ще могат да закупят вината, които са  харесали от специалния магазин, който нашите партньори Мейк-98 ще изградят в рамките на изложбената площ. 

още информация за фестивала http:// www.balkanswine.eu

Facebook коментари